ΚΟΣΜΟΣ. Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, ο νομπελίστας φυσικός που είχε ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού», γνωστό ως μποζόνιο Χιγκς.

Ο 94χρονος Χιγκς, ο οποίος είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2013 για την εργασία που είχε εκπονήσει πριν από δεκαετίες, πέθανε στο σπίτι του στο Εδιμβούργο.

Σε δύο εργασίες του που είχε δημοσιεύσει το 1964 στο περιοδικό Physical Rev. Letters, πρότεινε μία θεωρία για τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια. Ο μηχανισμός που είχε παρουσιάσει, προϋπέθετε την ύπαρξη ενός σωματιδίου, του οποίου οι διακυμάνσεις θα μπορούσαν να «γεννούν» τη μάζα όσων σωματιδίων συνδέονται με αυτό.

Μετά από μια σειρά πειραμάτων ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του επιβεβαιώθηκε από φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το βραβείο Νόμπελ μοιράστηκε με τον Φρανσουά Ανγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 επίσης συνέβαλε στην ανακάλυψη.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ιδρύθηκε το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς προς τιμήν του το 2012.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις