ΚΟΣΜΟΣ. Τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο ανθρώπινο έντερο, ή αλλιώς το μικροβίωμα του εντέρου, έχουν βαθιά επίδραση στην υγεία και την ευημερία μας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας άξονας εντέρου-εγκεφάλου, στον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο. Αλλά τώρα οι επιστήμονες προτείνουν, μέσω μιας μελέτης τους, ότι υπάρχει επίσης ένας άξονας εντέρου-βλαστικής γραμμής (germline) και ότι τα μικροβιώματα των πατέρων μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας στους απογόνους τους. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ποντικού για να δείξει ότι όταν το μικροβίωμα του εντέρου διαταράσσεται σε αρσενικά ποντίκια, οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα χαμηλού βάρους γέννησης και πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Αν και δεν υπάρχει ένας αποδεκτός ορισμός για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, ορισμένα είδη μικροβίων του εντέρου έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη υγεία. Επίσης, τα υγιή μικροβιώματα του εντέρου εμφανίζουν συνήθως ποικιλομορφία. Ενώ τα μη ισορροπημένα μικροβιώματα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με πολλές παθήσεις, λίγα είναι γνωστά για το πώς το πατρικό μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την αναπαραγωγή ή την υγεία των απογόνων.

Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά που δημιουργούν διαταραχές ή δυσβίωση στο μικροβίωμα του εντέρου και συνέκρινε αυτά τα ποντίκια και τους απογόνους τους με ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία. Στα αρσενικά ποντίκια που έλαβαν αντιβιοτική αγωγή, υπήρξαν αλλαγές στη φυσιολογία των όρχεων και αλλαγές στην ορμονική σηματοδότηση. Μερικές από αυτές τις αλλαγές σχετίζονταν με μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη.

Για να μάθουν περισσότερα για τον άξονα εντέρου-βλαστικής γραμμής (germline) και πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα επηρεάζουν τους απογόνους, οι ερευνητές ζευγάρωσαν τις διάφορες ομάδες αρσενικών ποντικών με θηλυκά που δεν είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικά. Αυτό έδειξε ότι

οι απόγονοι των δυσβιωτικών πατέρων πέθαιναν πιο συχνά και είχαν μικρότερο βάρος γέννησης σε σύγκριση με τα ποντίκια πατέρων που δεν είχαν λάβει θεραπεία. Υπήρχαν υψηλότερα ποσοστά διαταραχών του πλακούντα, όπως η κακή ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και η μειωμένη ανάπτυξη, και μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που ονομάζεται προεκλαμψία σε εγκυμοσύνες που αφορούσαν δυσβιωτικούς αρσενικούς ποντικούς.

Αυτές οι επιδράσεις αποδείχθηκε επίσης ότι είναι αναστρέψιμες. Όταν στους πατέρες αφαιρέθηκαν τα αντιβιοτικά, τα μικροβιώματά τους ανέκαμψαν και όταν ζευγαρώθηκαν με θηλυκά χωρίς θεραπεία, οι απόγονοί τους ήταν φυσιολογικοί.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουμε λεπτομερώς πώς διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, μπορούν να επηρεάσουν την πατρική βλαστική σειρά και, επομένως, την εμβρυϊκή ανάπτυξη», σημείωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Peer Bork, Διευθυντής του EMBL Heidelberg.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει την ύπαρξη ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και του αναπαραγωγικού συστήματος στα θηλαστικά. Επιπλέον, περιβαλλοντικοί παράγοντες που διαταράσσουν αυτά τα σήματα στους υποψήφιους πατέρες αυξάνουν τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των απογόνων, μέσω της αλλαγής της ανάπτυξης του πλακούντα», εξήγησε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Jamie Hackett, επικεφαλής του EMBL Rome Group.

Ο Hackett σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτές οι επιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί μόνο για μία γενιά σε ποντίκια και προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα ισχύουν για τους ανθρώπους και πόσο εκτεταμένες είναι οι επιπτώσεις εάν παρατηρηθούν επίσης σε ανθρώπους.

Μεταφραστική Επιμέλεια: Ιωάννης Δ. Στύλιος (Βιολόγος, M.Sc. «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική»)

Πηγή: https://www.labroots.com/trending/microbiology/27088/paternal-gut-microbiome affect-offspring-health

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις