ΣΠΑΡΤΗ. Διαβάζουμε σε ανάρτηση του Ινστιτούτου Σπάρτης:

«Το πρόγραμμα Απόλλων (αγγλ. Apollo) ήταν το διαστημικό πρόγραμμα της NASA με σκοπό την επανδρωμένη εξερεύνηση της Σελήνης. Ο στόχος αυτός εκπληρώθηκε όταν οι αστροναύτες Neil Armstrong PRF και Buzz Aldrin, μέλη του Απόλλων 11, προσσελήνωσαν τη σεληνάκατό τους στις 20 Ιουλίου 1969 και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης. Ακολούθησαν άλλες πέντε αποστολές ανθρώπων στη Σελήνη, με τελευταία το Απόλλων 17 που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1972. Συνολικά 12 αστροναύτες περπάτησαν στο Φεγγάρι. (βλ. https://go.nasa.gov/3a8mgk9)

Στο σημερινό λόφο της Αγίας Κυριακής βρίσκεται το φημισμένο ιερό του παλαιότερου - προδωρικού - θεού της περιοχής, του Υακίνθου, και του Απόλλωνος Αμυκλαίου. Το κολοσσικό κιονόμορφο άγαλμα του Απόλλωνος περιβαλλόταν από τρεις πλευρές από τον λεγόμενο "θρόνο", ένα επιβλητικό κτίσμα, έργο του Βαθυκλή από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας, που χρονολογείται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Στοές και δωμάτια αποτελούσαν το ιδιόμορφο αυτό κτίσμα (στωικό οικοδόμημα - βωμός), με το εσωτερικό περιστύλιο για την παρακολούθηση των τελετουργιών γύρω από τον τάφο - βωμό του Υακίνθου, που ήταν ταυτόχρονα και βάθρο του κολοσσικού αγάλματος του Απόλλωνος. Στο χώρο υπάρχει ανάλημμα, περίβολοι και ίχνη θεμελίων από διάφορες περιόδους και ένας κυκλικός βωμός. Αρχιτεκτονικά μέλη μεικτού ρυθμού, δωρικού και ιωνικού εκτίθενται στο Μουσείο Σπάρτης. (βλ. https://bit.ly/3dnwMGb)

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αμυκλών πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που πορεύεται αισιόδοξα με την ανεκτίμητη συνδρομή μιας ομάδας από επιφανείς επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη συνολική μελέτη όλων των δεδομένων του ιερού για την υπό προετοιμασία πολύτομη έκδοση της σειράς ΑΜΥΚΛΑΙΟΝ. (βλ. https://bit.ly/33D2WJg)»