ΚΟΣΜΟΣ. Η ανακάλυψη έγινε από τους επιστήμονες Brian Mapes και Wei-Ming Tsai. Αφού ανέλυσαν πέντε χρόνια δορυφορικών εικόνων, βρήκαν αεραγωγούς που κινούνταν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και χίλια χιλιόμετρα σε διάμετρο.

Δύο επιστήμονες με εξειδίκευση στην ατμόσφαιρα της γης εντόπισαν μια νέα παγκόσμια απειλή, έναν νέο τύπο καταιγίδας, σε μια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού που δεν έχει ακόμη μελετηθεί. Μετά από πέντε χρόνια ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, ο Brian Mapes και ο Wei-Ming Tsai ανακάλυψαν πολύ αργά κινούμενα εναέρια πηγάδια που είχαν διάμετρο έως και χίλια χιλιόμετρα. Το όνομα που του έδωσαν είναι Atmospheric Lakes όπως αποκαλύφθηκε στο AGU Fall Meeting 2021, στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σε συνέδριο από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (AGU), οι ερευνητές εξήγησαν ότι αυτές οι μάζες συμπυκνωμένων υδρατμών κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα για μέρες, συγκρίνοντας ακόμη και την κίνηση με αυτή των επίγειων ρευμάτων. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με τις αλλαγές θερμοκρασίας, οι νέες δομές που αναγνωρίζονται απελευθερώνουν ξαφνικά το συσσωρευμένο υγρό, προκαλώντας καταιγίδα.

Κατά την περίοδο της ανάλυσης, οι Brian Mapes και Wei-Ming Tsai εντόπισαν 17 ατμοσφαιρικές λίμνες που διήρκεσαν περισσότερο από έξι ημέρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται όλες τις εποχές του χρόνου σε περιοχές κοντά στον ισημερινό. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι κάποιοι έχουν μετατραπεί σε τροπικούς κυκλώνες. Μάλιστα όπως σημειώνουν η ανατολική ακτή της Αφρικής θα μπορούσε να αποδειχθεί μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από αυτές τις καταιγίδες.

«Καθώς είναι συνήθως μια πολύ ξηρή περιοχή, όταν σχηματίζονται αυτές οι [ατμοσφαιρικές λίμνες], αυτό θα έχει σίγουρα συνέπειες», προβλέπει ο Brian Mapes. «Προσπαθούμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτούς. Πολλοί από τους ναυτικούς που χρησιμοποιούν τη λέξη μουσώνας για να περιγράψουν τους ανέμους που συναντούν εκεί πρέπει να έχουν δει επίσης αυτές τις καταιγίδες», πιστεύει ο επιστήμονας, που θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Wei-Ming Tsai για να περαιτέρω αυτή την έρευνα.

Το link της δημοσίευσης στα Πορτογαλλικά: https://lifestyle.sapo.pt/vida-e-carreira/ecologia/artigos/novo-tipo-de-tempestade-identificado-em-regiao-pouco-estudada-do-oceano-indico

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις