ΚΟΣΜΟΣ. Για το τέλος της πανδημίας, αλλά και τον κίνδυνο για μία νέα παραλλαγή, χειρότερη από την Όμικρον, μιλά ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ Παναγής Γαλιατσάτος.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην τελευταία έξαρση, παραπέμποντας τόσο στη μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον, αλλά και στην αυξημένη κινητικότητα που έφεραν οι γιορτές.

Ο καθηγητής Πνευμονολογία υπογράμμισε τη σημασία των εμβολίων και της τρίτης δόσης, καθώς όπως είπε παρέχουν αντισώματα και προστατεύουν ακόμα και έναντι της Όμικρον.

«Έχουμε την απάντηση πώς μπορούμε να αλλάξουμε κάτι πάρα πολύ σοβαρό σε κάτι απλό, όπως ένα κρύωμα» είπε.

Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε 6 - 8 μήνες, ήτοι το καλοκαίρι, η πανδημία μπορεί να τελειώσει, αν και «ο κορονοϊός θα παραμείνει», όπως είπε.

Για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ο ίδιος αναφέρθηκε στα εμβόλια και στις μάσκες. «Έχουμε τα εργαλεία» τόνισε.

Σε σχέση με τα τεστ, επεσήμανε ότι είναι ένα ακόμα εργαλείο για να σταματήσουμε την πανδημία.

«Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Τώρα, έχουν περάσει δύο χρόνια και ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία» σημείωσε ακόμα σε σχέση με το lockdown.

Μάλιστα, ο καθηγητής έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», τονίζοντας πως θα μπορούσε να προκύψει μια νέα παραλλαγή, χειρότερη από την Όμικρον, εάν οι εμβολιασμοί δεν ενισχυθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η φύση μπορεί να μας δώσει μια νέα παραλλαγή και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό» είπε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις