ΦΛΟΡΙΔΑ. Τελείωσε η ανυπομονησία πολλών ομογενών, που περίμεναν το άνοιγμα του Λακωνικού Σπιτιού στο Κλίαργουότερ, το οποίο είναι ο μόνος χώρος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην περιοχή, όπου σερβίρεται κάθε εβδομάδα ο πατροπαράδοτος τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά.

Ο Σύλλογος Λακώνων Δυτικής Φλόριδας, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για τα μέλη και τους φίλους τους, όπως κάθε Παρασκευή.

Αρκετές συντροφιές ομογενών είχαν πάει από νωρίς στην αίθουσα για να εξασφαλίσουν θέσεις της αρεσκείας τους, να απολαύσουν τον μπακαλιάρο και να περάσουν μερικές ώρες με φίλους και συμπατριώτες τους, ενώ, παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική και χορό. Οσοι προτιμούσαν, μπορούσαν να παραγγείλουν παϊδάκια, ή ψητό ψάρι.

«Συνεχίζουμε και αυτή την χρονιά, την παράδοση με τον φημισμένο μπακαλιάρο, που αγάπησε η Ομογένεια», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα», η πρόεδρος του Συλλόγου Λακώνων, Κατερίνα Ιατροπούλου. «Στη ζεστή από αγάπη και φίλους αίθουσά μας, περιμένουμε κάθε Παρασκευή όλη την Ομογένεια που σίγουρα θα ευχαριστηθεί».

Αυτή τη Δευτέρα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί η μηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Λακώνων. Οι τακτικές αυτές συνεδριάσεις γίνονται την πρώτη Δευτέρα κάθε μηνός. Ενα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η οργάνωση του φετινού χριστουγεννιάτικου εορτασμού, που θα λάβει χώρα την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου. Θα υπάρχει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με χορό, ενώ θα δώσει το παρών του και ο γραφικός Αγιος Βασίλης που θα μοιράσει δώρα στα παιδιά και θα φωτογραφηθεί μαζί τους.

FOTO_IATROPOULOS-KATERINA-and-HARRYS-1568x1095.jpg
Η πρόεδρος του Συλλόγου Λακώνων Δυτικής Φλόριδας, Κατερίνα Ιατροπούλου, με τον σύζυγό της και μέλος του Δ. Συμβουλίου, Χάρη Ιατρόπουλο./Φωτογραφία: ekirikas.com

«Προσκαλούμε όλα τα παιδιά στη γιορτή μας, που είναι δική τους, κυρίως, γιορτή», είπε η κ. Ιατροπούλου. «Πρέπει να κρατάμε τις παραδόσεις μας. Γι’ αυτό, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, ας φέρουν μαζί τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους να χαρούν την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων».

Οπως συνηθίζεται, όσα παιδιά θέλουν, θα έχουν τη δυνατότητα να βάψουν εορταστικά το πρόσωπό τους την ημέρα του εορτασμού.

Εορταστική εκδήλωση για την υποδοχή του Νέου Χρόνου θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Λακώνων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο. Και πάλι θα υπάρχει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, θα ανοιχτούν σαμπάνιες, και μετά το φαγητό, θα κοπούν και οι πατροπαράδοτες βασιλόπιτες.

Ο Σύλλογος προετοιμάζεται, ακόμα, για την ετήσιο χορό του, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023.

Mιλώντας κατά την προηγούμενη χοροεσπερίδα ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος, τόνισε ότι ο Λακωνικός σύλλογος είναι ένας από τους πιο δραστήριους στην περιοχή και αποδεικνύει με πολλούς έμπρακτους τρόπους την αγάπη του για τη γενέτειρα, τον πολιτισμό της και την ελληνική γλώσσα.

Ο κ. Σπάρος πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια θεαματική βελτίωση, αλλά και εμβάθυνση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος. «Τα εύσημα για την εξέλιξη αυτή πάνε -σε πολύ μεγάλο βαθμό- στους ομογενείς μας», υπογράμμισε.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχει πλέον στήριξη της Ελλάδας, τόσο στα διεθνή θέματα, όσο και στον πολιτισμό, όπως είναι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Είπε, ακόμα, ότι τα πανεπιστήμια της περιοχής και όχι μόνο, δείχνουν πλέον τεράστιο έμπρακτο ενδιαφέρον να συνεργαστούν με ελληνικά πανεπιστήμια.

«Οσοι από εσάς μπορείτε, αλλά πάνω από όλα ενδιαφέρεστε, τώρα είναι η ευκαιρία να βοηθήσετε στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη χώρα που ζείτε», υπογράμμισε ο Ελληνας γενικός πρόξενος.

Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής, Θεόδωρος Παυλάκος, που είχε έλθει από τη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε για το συνέδριο που η οργάνωση πραγματοποίησε στη Λακωνία εκείνο το καλοκαίρι.

syllogos-lakwnon-ditikis-floridas-1.jpg
Από προηγούμενη χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Λακωνικό Σπίτι στο Κλίαργουότερ, με μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Αγ. Τριάδος./Φωτογραφία: ekirikas.com

Ο Σύλλογος γιορτάζει κάθε χρόνο τον πολιούχο και προστάτη της Σπάρτης, Οσιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε», ενώ είναι γνωστή η παράδοσή του να βραβεύει εκπαιδευτικούς της περιοχής. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό είχε πάντα ο πρώην πρόεδρος Τέρης Τσαφατίνος, ο οποίος είχε τιμηθεί από την οργάνωση σε αναγνώριση του πολύχρονου έργου του.

Σε ομιλία του κατά τη σχετική τελετή ο κ. Τσαφατίνος, αφού απέδωσε τιμή στους εκπαιδευτικούς, είπε ότι ο Σύλλογος έχει υποχρέωση έναντι των ελληνικών σχολείων, που μαζί με τα σωματεία, «έχουν την ίδια πορεία». «Τα σχολεία είναι για να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα, ενώ τα σωματεία είναι να βοηθάνε την ελληνική γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα», τόνισε.

Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Τσαφατίνος είχε ετοιμάσει βίντεο, που προβλήθηκαν, με μουσική και στίχους, εμπνευσμένους από την αρχαία ελληνική ιστορία.

Πηγή: ekirikas.com/Σταύρος Μαρμαρινός

Διαβάστε περισσότερα για την Ομογένεια:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις