ΚΟΣΜΟΣ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ενσωματώσει την κουλτούρα του αληθινού εγκλήματος στο περιεχόμενό τους, δηλαδή πραγματικά περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε φόνους, είτε πρόκειται για ντοκιμαντέρ με αληθινά εγκλήματα, podcast, μυθιστορήματα θρίλερ και σειρές ή ταινίες.

Πρόκειται για μια ένοχη απόλαυση, κάτι που δεν θέλουμε απαραίτητα να ομολογήσουμε στους γνωστούς μας. Είναι όμως, λάθος να απολαμβάνουμε τις γραφικές περιγραφές σκηνών εγκλήματος; Σημαίνει κάτι αρνητικό για την ψυχή μας όταν δεν μπορούμε να σταματήσουμε να καταναλώνουμε φρικιαστικές ιστορίες φόνων;

Η απάντηση είναι όχι, και μερικοί από τους ψυχολογικούς λόγους για τους οποίους αγαπάμε να καταναλώνουμε περιεχόμενο αληθινού εγκλήματος είναι στην πραγματικότητα αρκετά υγιείς, σύμφωνα με δημοσίευμα του ThriveWorks.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές διαστάσεις;

Τα αστυνομικά προγράμματα είναι παντού: στο Netflix, στο HBO, σε podcast, σε ιστότοπους, σε βιβλία όπως το «I'll Be Gone in the Dark » της Michelle McNamara. Παντού. Οι άνθρωποι έχουν εμμονή με το αληθινό έγκλημα. Ειδικά οι γυναίκες.

Σύμφωνα με μια μελέτη της εγκληματικής ψυχολόγου Amanda Vicary, οι γυναίκες συνιστούν το 70% των κριτικών της Amazon για βιβλία σχετικά με το αληθινό έγκλημα. Το κοινό για το podcast "Wine and Crime " είναι 85% γυναίκες. Παρόλο που οι άνδρες διαπράττουν το 80% των βίαιων εγκλημάτων , οι γυναίκες ελκύονται περισσότερο από αληθινές ιστορίες εγκλήματος.

Κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι έχουν δώσει όλοι τις εξηγήσεις τους γιατί τα προγράμματα αυτά έχουν απήχηση σε τόσες πολλές γυναίκες. Τι παρακινεί τη συμπεριφορά ανάγνωσης, παρακολούθησης και ακρόασης; Οι λόγοι μπορεί να είναι ηδονιστικοί, δηλαδή να αφορούν κυρίως την ευχαρίστηση, η οποία οδηγεί στην απόλαυση. Ή μπορεί να σχετίζονται με το νόημα και τη διορατικότητα, που οδηγεί στην «εκτίμηση». Ποια είναι τα ψυχολογικά κίνητρα που εντοπίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ένα αφήγημα σαν παραμύθι

Τα «murder media» μπορούν να λειτουργήσουν ψυχολογικά σαν ένα παραμύθι ή μια ιστορία πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τους φόβους τους μέσα σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο.

Μέσο εκπαίδευσης

Οι αληθινές ιστορίες εγκλήματος μπορούν να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες για το πώς να αντιμετωπίσουν τρομακτικές καταστάσεις και απειλές. Μπορούν να τους διδάξουν πρακτικές συμβουλές και τεχνικές επιβίωσης που θα μπορούσαν να τους αποτρέψουν από το να θυματοποιηθούν οι ίδιες. Μέσω του αστυνομικού περιεχομένου, οι γυναίκες μπορούν να μάθουν πώς θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στα αρπακτικά και τι μπορούν να κάνουν για αυτό. Μπορούν να μάθουν πώς να αποφεύγουν τους κατά συρροή δολοφόνους της διπλανής πόρτας. Ή μια γυναίκα μπορεί να ακούσει αληθινές ιστορίες για την ενδοοικογενειακή βία που έγινε θανατηφόρα, ώστε να μάθει να αναγνωρίζει τις «κόκκινες σημαίες» στη συμπεριφορά των φίλων της.

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Το περιεχόμενο εγκλήματος, μπορεί να διδάξει στο κοινό βασικές ιατροδικαστικές γνώσεις που χρειάζονται για πράγματα στην καθημερινή μας ζωή. Χάρη στο φαινόμενο CSI , ξέρουμε τι να κάνουμε αν βρούμε ένα πτώμα στο δάσος. Και είμαστε πάντα σε επιφυλακή για πτώματα στο δάσος.

Απονομή δικαιοσύνης

Στις γυναίκες αρέσει να επικρατεί η δικαιοσύνη. Τους αρέσει να βλέπουν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να λειτουργεί υπέρ τους, κάτι που πολύ συχνά δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα ( ειδικά για τις αυτόχθονες γυναίκες και τις έγχρωμες γυναίκες). Σε μερικά από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ, ο κακός πιάνεται. Και στην περίπτωση όπου η πιθανή γυναίκα θύμα θριαμβεύει τελικά πάνω από τον εισβολέα ή τον απαγωγέα ή τον βιαστή της, ο αναγνώστης ή θεατής βιώνει μια μορφή λύτρωσης και ενδυνάμωσης. Η τάξη αποκαθίσταται σε έναν χαοτικό κόσμο.

Αποδοχή της σκοτεινής πλευράς

Τα προγράμματα που έχουν περιεχόμενο αληθινά εγκλήματα, είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός τρόπος πρόσβασης των ανθρώπων στη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά ενός ατόμου.

Ντεντέκτιβ… πολυθρόνας

Μπορείτε να λύσετε μυστήρια ως ντετέκτιβ πολυθρόνας. Στους ανθρώπους αρέσει η γνωστική πρόκληση της συμπλήρωσης των κενών σε μια ποινική έρευνα. Και είναι περίεργοι να διαβάσουν ή να ακούσουν ή να παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος για να μάθουν αν οι θεωρίες τους ήταν σωστές. Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες δείχνουν περισσότερο άγχος και δυσφορία όταν ακούν ενοχλητικό περιεχόμενο, αλλά αυτό δεν τις σταματά από το να φτάσουν μέχρι το τέλος της λύσης.

Έκρηξη αδρεναλίνης

Πρόκειται για μια έκρηξη αδρεναλίνης. Στους ανθρώπους αρέσει να φοβούνται αλλά μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η έκθεση στο έγκλημα είναι σαν μια μορφή θεραπείας. Αντιμετωπίζεις αυτό που φοβάσαι ξανά και ξανά σε μικρές δόσεις, από την ασφάλεια του καναπέ σου, για να κάνεις τις ιστορίες λιγότερο τρομακτικές.

Ανακούφιση

Μπορεί να ανακουφίσει το άγχος σας ότι είστε θύμα και να χρησιμεύσει ως μια μορφή μαγικής σκέψης: δραπέτευσες. Εξαπάτησες τον θάνατο.

Βραχυπρόθεσμη αγχολυτική λύση

Μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση στο άγχος , σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με την αυξημένη κατανάλωση μέσων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Η μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι τύποι παρακολούθησης ταινιών και τηλεόρασης μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά συναισθήματα, ακόμη και σε προσωπική άνθηση.

Θεραπευτική αξία

Μπορεί να είναι επιβεβαιωτική για τα θύματα να βλέπουν ή να ακούν τον πόνο τους να εκφράζεται. Η ευρεία αναγνώριση στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να μειώσει τα αισθήματα αβοηθησίας των θυμάτων. Σύμφωνα με μια ψυχολογική μελέτη για επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας που παρακολουθούν podcast αληθινών εγκλημάτων, η ακρόαση μπορεί να έχει πιθανή θεραπευτική αξία. Και οι διαδικτυακές κοινότητες αληθινού εγκλήματος όπως οι Murderinos και οι Crime Junkies μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται.

Οι αληθινές ιστορίες εγκλήματος μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια ευχάριστη επιβεβαίωση των ηθικών μας απόψεων για το σωστό και το λάθος. Το βίαιο περιεχόμενο μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη θνησιμότητα και την ανθρώπινη τρωτότητα. Το αληθινό έγκλημα μπορεί να χρησιμεύσει ως ευκαιρία προβληματισμού για αυτά τα ζητήματα. Οι θεατές μπορεί να είναι πρόθυμοι να υποφέρουν από ενοχλητικό περιεχόμενο επειδή πιστεύουν ότι τα ευδαιμονικά αποτελέσματα είναι πραγματικά και πολύτιμα.

Όταν το αστυνομικό περιεχόμενο μπορεί να είναι ανθυγιεινό

Το κοινό που καταναλώνει περιεχόμενο με αληθινά εγκλήματα μπορεί να βιώσει ορισμένες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η κατανάλωση περιεχομένου με αληθινά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί , μπορεί να οδηγήσει στα εξής:

  • Αυξημένος φόβος και παράνοια

Οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για τον κίνδυνο σχετικά αβλαβών συμπεριφορών, όπως η βόλτα του σκύλου γύρω από το τετράγωνο. Θα μπορούσαν να αποφύγουν δραστηριότητες που συνήθιζαν να αισθάνονται ασφαλείς και ευχάριστες.

  • Αναισθητοποίηση

Απευαισθητοποίηση στη βία, ειδικά αν ο ακροατής ή ο θεατής είναι νέος και εντυπωσιασμένος .

  • Επίμονα αγχώδη συναισθήματα ή/και εφιάλτες

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα τηλεοπτικό κανάλι με αστυνομικά εγκλήματα και δολοφονίες 24/7 μέχρι τη στιγμή που θα αποκοιμηθείτε – ή δεν θα κοιμηθείτε. Αυτές οι συναισθηματικές ιστορίες μπορούν να μείνουν στον εγκέφαλό σας και να διαταράξουν την καθημερινότητά σας.

  • Τραυματικό στρες

Είναι αρκετά πιθανό, να επανέλθει το τραύμα σε άτομα που έχουν πέσει θύματα βίαιου εγκλήματος ή ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Το περιεχόμενο εγκληματικών πράξεων μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αναβιώσει κάποιος το προσωπικό του τραύμα. Και οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν επίσης να υποφέρουν, μόνο και μόνο γνωρίζοντας ότι εγκληματικές πράξεις καταγράφονται και προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης καθημερινά.

Επιδείνωση ψυχολογικών τραυμάτων

Ορισμένοι τύποι κατανάλωσης περιεχομένου με αληθινά εγκλήματα ως μέσο αποφυγής, συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, μου αρέσει να διαβάζω θρίλερ, αλλά ως ανήσυχος γονιός, δεν μου αρέσει να διαβάζω κάτι που εξαρτάται από το να πληγωθεί ένα παιδί. Είναι εντάξει να γνωρίζετε τα ψυχολογικά σας όρια και να επιλέξετε ένα διαφορετικό βιβλίο ή να αλλάξετε κανάλι.

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρξε ένας φόνος

Είναι εκείνη η ώρα της νύχτας και θέλετε να χαλαρώσετε, οπότε φυσικά στρέφεστε σε πτώματα και κατά συρροή δολοφόνους. Και μπορεί να καταλήξετε να έχετε πιο γλυκά όνειρα.

Ίσως το βασικό εδώ είναι ότι τα μέσα δολοφονίας μπορεί να είναι ψυχολογικά ηρεμιστικά και σημαντικά για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αλλά θα πρέπει να αποσυρθείτε εάν η ένοχη ευχαρίστησή σας αρχίσει να διαταράσσει την ψυχική σας υγεία – ειδικά αν έχετε πέσει και εσείς θύμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις