ΚΟΣΜΟΣ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τόσο η φύση όσο και η ανθρώπινη ύπαρξη στο σύμπαν δείχνουν έναν θεϊκό Δημιουργό που τα δημιούργησε όλα. Από όσο γνωρίζουμε, η Γη είναι πλούσια σε συνθήκες που κάνουν την ύπαρξή μας δυνατή και απαράμιλλη από άλλους κόσμους.

Κάποιοι υποστηρίζουν την ύπαρξη του Θεού με βάση επαγωγικά επιχειρήματα. Για παράδειγμα, μια κατηγορία φιλοσόφων υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για την ύπαρξη του Θεού αντιπροσωπεύουν μια αρκετά υψηλή πιθανότητα, αλλά όχι απόλυτη βεβαιότητα. Πολλά μαύρα σημεία επιμένουν, λένε. Η άρση τους απαιτεί εμπιστοσύνη. Ο Σκωτσέζος πολιτικός Άρθουρ Μπάλφουρ και άλλοι υιοθέτησαν αυτήν την άποψη στο βιβλίο του The Foundations of Belief (1895). Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το έργο υιοθετήθηκαν στη Γαλλία από τον Ferdinand Brunetière, εκδότη της Revue des deux Mondes. Πολλοί ορθόδοξοι προτεστάντες κάνουν παρόμοιους ισχυρισμούς, όπως ο Δρ Ε. Ντένερτ, πρόεδρος της Εταιρείας Κέπλερ, στο βιβλίο του Είναι ο Θεός νεκρός;

Ο σχολιαστής δεν έχει καμία πρόθεση να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού μαθηματικά. Απλώς επισημαίνει ότι η ύπαρξη του Θεού είναι παρόμοια με περιορισμένους τρόπους με την ύπαρξη των αριθμών - ότι αυτοί, όπως ο Θεός, είναι άυλοι, πραγματικοί και αιώνιοι. Αυτό φυσικά ισχύει.

Επιστημονική απόδειξη ότι υπάρχει θεός

Μερικά πρόσφατα βιβλία και άρθρα θα σας έκαναν να πιστέψετε ότι η επιστήμη τώρα - κατά κάποιο τρόπο - διαψεύδει την ύπαρξη του Θεού. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι γνωρίζουμε τόσα πολλά για το πώς λειτουργεί το σύμπαν που δεν χρειαζόμαστε καθόλου τον Θεό: μπορούμε να εξηγήσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί το σύμπαν χωρίς να χρειαζόμαστε Δημιουργό.

Έχει όμως αποδείξει η σύγχρονη επιστήμη από τις αρχές του 20ου αιώνα ότι δεν υπάρχει Θεός, όπως υποστηρίζουν τώρα ορισμένοι σχολιαστές; Η επιστήμη είναι μια υπέρχοχη και θαυμάσια επιχείρηση: μας διδάσκει για τη ζωή, τον κόσμο και το σύμπαν. Αλλά δεν μας λέει γιατί δημιουργήθηκε το σύμπαν ή τι συνέβη πριν εμφανιστεί στη Μεγάλη Έκρηξη. Η βιολογική εξέλιξη δεν μας δίνει ούτε λεπτό να κατανοήσουμε πώς προέκυψαν οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί σε αυτόν τον πλανήτη από άψυχη ύλη και πώς προηγμένα ευκαρυωτικά κύτταρα - τα εξαιρετικά δομημένα δομικά στοιχεία των προηγμένων μορφών ζωής - εξελίχθηκαν από απλούστερα που παράγονται σε οργανισμούς.

Ούτε εξηγεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης:

Πώς προκύπτει η συνείδηση ​​στους ζωντανούς οργανισμούς; Από πού πηγάζει η συμβολική σκέψη και η αυτογνωσία; Τι κάνει τους ανθρώπους να κατανοούν τα μυστήρια της βιολογίας, της φυσικής, των μαθηματικών, της μηχανικής και της ιατρικής; Τι μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε σπουδαία έργα τέχνης, μουσικής, αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας; Η επιστήμη απέχει πολύ από το να εξηγήσει αυτά τα βαθιά μυστήρια.

Βρίσκω πειστικό το επιχείρημα του Αυγουστίνου για την ύπαρξη του Θεού μέσα από την παγκόσμια πραγματικότητα του θείου πνεύματος. Είναι μια πολύ ικανοποιητική και μάλιστα όμορφη ιδέα — οι αφηρημένες μας σκέψεις είναι πραγματικές στο μυαλό του Δημιουργού και δημιουργούμε κατ' εικόνα του, συμμετέχοντας στις σκέψεις του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις