ΚΟΣΜΟΣ. Γνωστό με πολλά παρατσούκλια, συμπεριλαμβανομένων των «Mother Road», «Main Street of America» και «The Great American Highway», ο Route 66 ήταν ένας από τους πρώτους δρόμους cross-country στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και ένας από τους πιο με επιρροή.

Πού είναι η Ιστορική Διαδρομή 66;

Ο αρχικός Route 66 ταξίδεψε από το Σικάγο, το Ιλινόις μέσω του Μιζούρι, του Κάνσας, της Οκλαχόμα, του Τέξας, του Νέου Μεξικού και της Αριζόνα, καταλήγοντας στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Η διαδρομή κατασκευάστηκε σε μεγάλο μέρος κατά μήκος της παλιάς οδού Beale Wagon, την οποία οι ταξιδιώτες συνήθιζαν να περνούν μέσω του Νέου Μεξικού και της Αριζόνα στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του Gold Rush και της επέκτασης προς τα δυτικά.

Γιατί κατασκευάστηκε η Διαδρομή 66;

Με την άνοδο του αυτοκινήτου μετά τις καινοτομίες του Henry Ford με το Ford Model-T που ξεκίνησε το 1908, τα αυτοκίνητα έγιναν μια κοινή σύγχρονη ευκολία. Επέτρεψαν την ελευθερία και την κινητικότητα των Αμερικανών, αλλά μόνο όσο οι δρόμοι το επέτρεπαν. Η ιδέα για τους δημόσιους αυτοκινητόδρομους άρχισε να κυκλοφορεί. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, το αυτοκίνητο διαμόρφωσε την αμερικανική κουλτούρα, συρρικνώνοντας τη χώρα και επιτρέποντας περισσότερη κίνηση. Αν και ο σιδηρόδρομος ήταν σε θέση να μεταφέρει επιβάτες, ο σιδηρόδρομος αποδείχθηκε περιορισμένος, κυρίως περιορισμένος σε επίπεδες θέσεις.

Ο Cyrus Avery, ένας επιχειρηματίας από την Tulsa της Οκλαχόμα πίεσε για τη δημιουργία ενός δρόμου που συνδέει το Σικάγο με το Λος Άντζελες, δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησε η κυβερνητική νομοθεσία για τους δημόσιους δρόμους, με ένα σχέδιο για ένα εθνικό σύστημα αυτοκινητοδρόμων, και η διαδρομή από το Σικάγο στην Καλιφόρνια ορίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 1926. Η διαδρομή συνέδεε τις μικρές πόλεις με τις μεγάλες πόλεις, δίνοντας στις αγροτικές περιοχές αυξημένη πρόσβαση. Μόνο ένα μικρό τμήμα της διαδρομής ήταν ασφαλτοστρωμένο. Ο Έιβερυ πίεσε να στρωθεί ολόκληρος ο δρόμος και έγινε ο πρώτος πλήρως ασφαλτοστρωμένος αυτοκινητόδρομος το 1938.

Πότε κέρδισε δημοτικότητα ο Route 66;

Η Ένωση Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ, της οποίας ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο John Woodruff το 1927, μαζί με τον Cyrus Avery εργάστηκαν για την προώθηση του Route 66. Μία από τις πιο επιτυχημένες διαφημιστικές εκστρατείες τους ήταν το Bunion Derby, που ήταν ένας αγώνας cross-country μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες – ο μεγαλύτερος αγώνας στην ιστορία. Ο Will Rogers και άλλες διασημότητες επευφημούσαν τους δρομείς στην πορεία. Η διαδρομή 66 είναι πλέον γνωστή ως αυτοκινητόδρομος Will Rogers για αυτόν τον λόγο.

Το Dust Bowl στη δεκαετία του 1930 ώθησε τους ανθρώπους προς τα δυτικά προς την Καλιφόρνια, για οικογένειες αγροτών από την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, το Κάνσας και το Τέξας, να βρουν γεωργική εργασία. Μεγάλο μέρος της μαζικής μετανάστευσης ακολούθησε τη διαδρομή, βοηθώντας την να αποκτήσει δημοτικότητα.

Η δημοτικότητα του Route 66 βελτίωσε την οικονομία των μικρών πόλεων κατά μήκος της διαδρομής του κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, οδηγώντας στην άνοδο των επιχειρήσεων μαμά-και-ποπ, βενζινάδικων και εστιατορίων. Μοτέλ ξεπήδησαν κατά μήκος της διαδρομής, ως βολικές στάσεις για τους αυτοκινητιστές – η λέξη «μοτέλ» προέρχεται από τον συνδυασμό «ξενοδοχείο» και «αυτοκινητιστής».

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, αξιοθέατα στην άκρη του δρόμου άρχισαν να εμφανίζονται κατά μήκος της διαδρομής, όπως καταστήματα αμερικανικών ιθαγενών, μοτέλ, φάρμες ερπετών και θεματικά εστιατόρια. Αυτά τα αξιοθέατα ενθάρρυναν τα ταξίδια στη Διαδρομή 66, καθιστώντας την έναν διασκεδαστικό οικογενειακό δρόμο, δημιουργώντας την ιδέα του roadtrip.

Ποια ήταν η μοίρα του Route 66;

Καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του Route 66, η πορεία του συνέχισε να αλλάζει και να εξελίσσεται. Πολλά τμήματα του δρόμου ήταν διαβόητα επικίνδυνα για τους αυτοκινητιστές. Μερικοί αναφέρθηκαν ακόμη και ως "Bloody 66". Με τα χρόνια, η διαδρομή 66 διορθώθηκε για να αφαιρεθούν αυτές οι επικίνδυνες καμπύλες.

Τμήματα της διαδρομής 66 επαναδρομολογήθηκαν ως μέρος αυτής της διαδικασίας ευθυγράμμισης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παράκαμψη ορισμένων πόλεων και τη συντομότερη διαδρομή για τους ταξιδιώτες κατά μήκος της διαδρομής. Το 1956, ο νόμος για τους διακρατικούς αυτοκινητόδρομους υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ, ο οποίος δημιούργησε ένα νέο σύστημα οδών ταχείας κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Η διαδρομή 66 μετακινήθηκε, ξαναστρώθηκε και τελικά παροπλίστηκε.

Η διαδρομή 66 χωρίστηκε και έγινε σε πολλά διαφορετικά κομμάτια στο νέο σύστημα:

  • Interstate 55 - Από το Σικάγο, Ιλινόις στο Σεντ Λούις, Μιζούρι
  • Interstate 44 – Από το Σεντ Λούις στην Οκλαχόμα Σίτι
  • Interstate 40 – Από την Οκλαχόμα Σίτι στο Μπάρστοου, Καλιφόρνια (η μεγαλύτερη έκταση του πρώην Route 66)
  • Interstate 15 - Από Barstow, Καλιφόρνια έως San Bernadino, Καλιφόρνια
  • Interstate 210/10 & State Route 2 – Από San Bernadino, California στη Santa Monica, California

Πολλοί από τους αρχικούς δρόμους της Διαδρομής 66 έγιναν «Επιχειρηματικοί βρόχοι» και μερικοί πλέον είναι απλώς τοπικοί δρόμοι.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της Διαδρομής 66;

Όχι μόνο ο Route 66 βοήθησε τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διαμόρφωσε επίσης την αμερικανική κουλτούρα του 20ου αιώνα. Ο Route 66 γέννησε τα πρώτα εστιατόρια γρήγορου φαγητού και drive-in, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων McDonald's στο Barstow της Καλιφόρνια, της αμερικανικής κουλτούρας αυτοκινήτων, πρατηρίων καυσίμων, του Great American Roadtrip, μοτέλ και πολλά άλλα. Αυτές οι πτυχές της διαδρομής 66 έγιναν εμβληματικές της Αμερικής.

Για τις μικρές πόλεις κατά μήκος των δρόμων της, η Route 66 έφερε δουλειά και σκοπό. Πόλεις ακμής ξεπήδησαν και μόλις ο δρόμος αλλοιώθηκε και παροπλίστηκε, πολλές από αυτές τις πόλεις εγκαταλείφθηκαν και έγιναν πόλεις-φαντάσματα.

Η αναζωογόνηση της διαδρομής 66 και των μικρών της πόλεων ξεκίνησε με τους Συλλόγους της Διαδρομής 66, οι οποίοι άρχισαν να σχηματίζονται το 1987 για να διατηρήσουν την ιστορία της διαδρομής. Αυτοί οι Σύλλογοι άρχισαν να τοποθετούν πινακίδες «Ιστορική Διαδρομή 66» στην πορεία. Το 1999, υπογράφηκε ο νόμος για τη διατήρηση της εθνικής οδού 66 σε μια προσπάθεια να προστατευθεί αυτό το κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας. Ο Route 66 σημείωσε αύξηση της κίνησης μετά την ταινία της Pixar το 2006, Cars, η οποία διαδραματίζεται κατά μήκος της διαδρομής 66.

Ποια αξιοθέατα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής 66;

Μοτέλ Wigwam στο Χόλμπρουκ της Αριζόνα και στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια: Κοιμηθείτε σε ένα από τα λίγα μοτέλ που έχουν απομείνει.

Απολιθωμένο Δάσος Εθνική Περιοχή Άγριας Ζωής, Αριζόνα: Μία από τις μεγαλύτερες συλλογές απολιθωμένου ξύλου στον κόσμο.

Ζωγραφισμένη έρημος, Αριζόνα: Πολύχρωμοι βραχώδεις σχηματισμοί που επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν τα πολλά στρώματα και τους τύπους βράχου.

Κρατήρας Meteor, Αριζόνα: Ο τόπος συντριβής μετεωρίτη που συνέβη πριν από περισσότερα από 50.000 χρόνια.

Jack Rabbit Trading Post, Αριζόνα: Ένα πρωτότυπο εμπορικό κέντρο από την εποχή της ακμής του Route 66, το Jack Rabbit είναι τώρα ένα ψιλικατζίδικο και ένα κατάστημα ιθαγενών Αμερικανών curio, διάσημο για τις πολλές διαφημιστικές πινακίδες που διαφημίζουν το κατάστημα.

The Big Texan στο Amarillo του Τέξας: Πολυδιαφημισμένο αξιοθέατο στην άκρη του δρόμου και εστιατόριο που προσφέρει μια δωρεάν μπριζόλα 72 ουγκιών σε όποιον μπορεί να το τελειώσει σε λιγότερο από μία ώρα.

Leaning Water Tower of Groom, Texas: Ο κεκλιμένος πύργος της Αμερικής.

Cadillac Ranch στο Amarillo του Τέξας: Μια διαδραστική έκθεση τέχνης που αποτελείται από 10 Cadillac από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, θαμμένες με τη μύτη προς τα κάτω στο έδαφος. Οι ταξιδιώτες σταματούν στο ανοιχτό γήπεδο και προσθέτουν το δικό τους γκράφιτι στα κλασικά αυτοκίνητα.

Γέφυρα Chain of Rocks, πάνω από τον ποταμό Μισισιπή μεταξύ Ιλινόις και Μιζούρι: Αυτή η γέφυρα πεζών και ποδηλάτων έχει στροφή 22 μοιρών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις