ΚΟΣΜΟΣ. Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει πως ο μπακλαβάς είναι τουρκικής προέλευσης με βάση έρευνα που διεξήχθη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Areda Survey ταυτόχρονα στις δύο χώρες λόγω του επερχόμενου Eid al-Adha, το 37,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο μπακλαβάς έχει προέλευση από την Τουρκία, ενώ το 62,7% πιστεύει ότι είναι ελληνικό επιδόρπιο. Αντιστοίχως το ποσοστό όσων πιστεύουν στην Τουρκία ότι ο μπακλαβάς είναι τουρκική λιχουδιά φτάνει το 95,4%. Το Eid al-Adha, γνωστό ως Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι μια θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων παγκοσμίως.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αναφέρει πως το 56,5% των Τούρκων προτιμά τον μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης, ενώ στους υπόλοιπους αρέσει με καρύδια.

Για τους Έλληνες η προτίμηση είναι αντίθετη. Το 56,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα προτιμά μπακλαβά με καρύδια.

Το πρώτο βήμα για την καταχώρηση του μπακλαβά από την Τουρκία έγινε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γκαζιαντέπ το 2009. Ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων, η ΕΕ χορήγησε πιστοποίηση τοπικής ένδειξης στον μπακλαβά του Γκαζιάντεπ το 2013.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις