ΚΟΣΜΟΣ. Φέτος τυχαίνει αυτές οι δύο σημαντικές μέρες να πέφτουν μαζί και τι καλύτερο από το να ευαισθητοποιηθούμε και να γίνουμε πιο αλληλέγγυοι για τα πλάσματα αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας που μας έχουν ανάγκη.

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (World Humanitarian Day) καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ για να τιμήσει το προσωπικό που εμπλέκεται στις ανά τον πλανήτη ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών.

Η 19η Αυγούστου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού, επειδή την ημερομηνία αυτή του 2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.

Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Η Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τα Δικαιώματα των Ζώων (ISAR), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Αυγούστου (19 Αυγούστου 2023), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς.

Η υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων αποτελεί κοινό ζήτημα ανησυχίας για τους οργανισμούς προστασίας των ζώων. Εκατομμύρια ανεπιθύμητες γάτες, σκυλιά, γατάκια και κουτάβια θανατώνονται κάθε χρόνο, αλλά αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ISAR τονίζει τη σημασία της στείρωσης ζώων για να τα αποτρέψει από την ανεπιθύμητη αναπαραγωγή και υποστηρίζει την δημιουργία καταφυγίων ζώων.

Με την πάροδο των ετών η δημοτικότητά της Διεθνούς Ημέρας Αδέσποτων Ζώων συνεχώς αυξάνεται. Κάθε χρόνο γιορτάζεται σε περισσότερες από πενήντα χώρες όλων των ηπείρων. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν υιοθεσίες ζώων, διαγωνισμούς και περιπάτους ζώων, συγκεντρώσεις και ολονυχτίες για τα δικαιώματα των ζώων.

Αυτό το ξέρατε;

Διαβάστε ορισμένα στοιχεία για τα αδέσποτα ζώα, και αφού το κάνετε, αποφασίστε αν θέλετε να αναλάβετε δράση!

  • Μόνο 1 στους 10 σκύλους που γεννιούνται θα βρει μόνιμο σπίτι.
  • Ένας από τους βασικότερους λόγους που τα ζώα βρίσκονται στον δρόμο είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν.
  • Στην Αμερική, περίπου 7,6 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς καταλήγουν σε καταφύγια ζώων κάθε χρόνο. Από αυτά, περίπου 3,9 εκατομμύρια είναι σκύλοι και 3,4 εκατομμύρια γάτες.
  • Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσα αδέσποτα σκυλιά και γάτες ζουν στον δρόμο.
  • Το WorldAtlas αναφέρει πως υπάρχουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις μόνο για τις γάτες κυμαίνονται στα 70 εκατομμύρια.
  • Πολλά αδέσποτα είναι χαμένα κατοικίδια ζώα που δεν κρατήθηκαν σωστά σε εσωτερικούς χώρους ή δεν είχαν επάνω τους στοιχεία ταυτότητας ή τσιπάκι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις