ΚΟΣΜΟΣ. Με την απόφασή τους αυτή τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού αναγνωρίζουν ότι η ενδοσχολική βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία. Έχει επίσης ως στόχο να επιστήσει την προσοχή των μαθητών, των γονέων, των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών αρχών, αλλά και της βιομηχανίας της τεχνολογίας στην πρόληψη της διαδικτυακής βίας, που αποτελεί εμπόδιο στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και της νεολαίας.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού για το 2022 είναι «ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας» και υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για όλους τους μαθητές μέσα στο σχολείο. Οι δάσκαλοι βρίσκονται στην καρδιά της λύσης και πρέπει να αισθάνονται δυνατοί, ικανοί και έτοιμοι να δράσουν. Ωστόσο, απαιτείται επειγόντως περισσότερη εκπαίδευση και ισχυρότερη υποστήριξη από το σχολείο και όχι μόνο.

Η σχολική βία μπορεί να είναι καταστροφική. Τα παιδιά και οι νέοι που επηρεάζονται μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην τάξη, να χάσουν μαθήματα ή να εγκαταλείψουν εντελώς το σχολείο. Η ατμόσφαιρα του άγχους, του φόβου και της ανασφάλειας είναι ασυμβίβαστη με τη μάθηση και υπονομεύει την ποιότητα της μάθησης για όλους.

Cyberbullying – Διαδικτυακός Εκφοβισμός

Διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α.

Ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να βιώσει μία πολύ αγχώδη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα και επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης. Επιπλέον, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από οποιοδήποτε μέρος.

Όταν τα μηνύματα ή οι φωτογραφίες δημοσιευθούν στο διαδίκτυο προβάλλονται άμεσα σε πολλούς χρήστες και αυτό αναστατώνει τα θύματα που βλέπουν πόσο γρήγορα μία φωτογραφία ή μια φήμη διαδίδεται στο διαδίκτυο. Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν προσωπικά το θύμα.

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας φαίνεται ότι έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η Ελλάδα σκαρφαλώνει στην 4η θέση των Ευρωπαϊκών χωρών στον σχολικό εκφοβισμό, κάτι που σημαίνει πως ένας στους τρεις μαθητές έχει πέσει θύμα bullying. Τρομακτικά δεδομένα που απαιτούν άμεση προσοχή αλλά και ευαισθητοποίηση για την αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. Συνεχίζοντας παρακάτω, πάμε να ανακαλύψουμε τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα bullying.

Τι είναι η Ενδοσχολική Βία – Σχολικός Εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο με δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο πρώτος όρος που εμφανίστηκε είναι το «bullying» που μεταφράζεται ως «νταηλίκι» ή «παλικαρισμός». Στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «σχολικός εκφοβισμός» ή «ενδοσχολική βία», που είναι κάτι περισσότερο από έναν τσακωμό μεταξύ 2 συμμαθητών.

Ο «σχολικός εκφοβισμός» ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη βία ή επιθετική συμπεριφορά ενός ατόμου σε ένα άλλο, είτε λεκτική (απειλές, πειράγματα, ταπείνωση κτλ.) είτε σωματική (χτυπήματα, σπρωξίματα, καταστροφή προσωπικών ειδών κτλ.) με σκοπό να προκληθεί φόβος ή και πόνος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το παιδί που βρίσκεται σε «θέση ισχύος», νιώθει ευχαρίστηση με αυτή του την πράξη, ενώ το πιο «αδύναμο» παιδί δεν βρίσκει τρόπο να προστατέψει τον εαυτό του.

Μορφές σχολικού εκφοβισμού:

  • Λεκτικός: λεκτική βία, υβριστικά σχόλια & εκφράσεις, ταπείνωση, προσβολές, απειλές.
  • Σωματικός: γροθιές, κλωτσιές, σπρωξίματα, χτυπήματα, τραυματισμός.
  • Κοινωνικός: διάδοση φημών, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων, κουτσομπολιά με σκοπό τον κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Εκβιασμός: απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων με τη χρήση απειλών ή εκβιασμού.
  • Οπτικός: σημειώματα στην πλάτη, ταπεινωτικό περιεχόμενο σε σημειώματα μεταξύ των μαθητών ή σε ορατούς χώρους του σχολείου.
  • Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια & χρήση σεξουαλικών λέξεων, ανεπιθύμητο άγγιγμα, διάδοση φημών για σεξουαλικές προτιμήσεις, σεξουαλικές επιθέσεις ή ακόμη και βιασμός.
  • Ρατσιστικός: αρνητικά σχόλια με αφορμή την εθνικότητα, κοινωνική προέλευση, διαφορετικότητα.
  • Ψυχολογικός: απειλές, μηνύματα, προσβολές με στόχο την πρόκληση ψυχολογικής βλάβης.
  • Cyberbullying (ηλεκτρονικός εκφοβισμός): εκφοβισμός μέσω διαδικτύου που περιλαμβάνει απειλές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, προσβλητικές φωτογραφίες ή βίντεο κ.ά.

Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού ή αλλιώς bullying αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και απασχολεί πάρα πολλά παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί πολλές Γραμμές Στήριξης Παιδιών προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πηγή βοήθειας εάν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Γραμμή βοήθειας για παιδιά
Γραμμή βοήθειας για γονείς

η στο τηλέφωνο 1056 γραμμή βοήθειας για παιδιά

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις