ΚΟΣΜΟΣ. Αισθητές επιπτώσεις στα βαρομετρικά συστήματα στην Ευρώπη αναμένεται να έχει το φαινόμενο Ελ Νίνιο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρότι είναι γνωστό ότι οι έντονες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο γίνονται κυρίως αισθητές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, ωστόσο δεν αποκλείεται η ήπειρός μας να βιώσει τις συνέπειες αυτού του θερμού θαλάσσιου ρεύματος των ωκεανών στον Ειρηνικό, το οποίο οδηγεί στην εκδήλωση καταστροφικών καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», Κώστας Λαγουβάρδος σημειώνει ότι η επιρροή του Ελ Νίνιο στον καιρό της Ευρώπης είναι πολύπλοκη, πιο δύσκολα προβλέψιμη και μπορεί να διαφέρει από το ένα γεγονός Ελ Νίνιο στο άλλο.

Σε γενικές γραμμές μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση ενός ηπιότερου φθινοπώρου, ενός υγρού χειμώνα με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, το οποίο θα λειτουργήσει σαν «ντόμινο» και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Oι πιθανές επιπτώσεις στην Ευρώπη:

Ηπιες μεταβατικές εποχές: Το Ελ Νίνιο μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερες συνθήκες το φθινόπωρο του 2023 και την άνοιξη του 2024 στην Ευρώπη.

Θερμότεροι χειμώνες: Το Ελ Νίνιο συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη.

Περισσότερες βροχές στη λεκάνη της Μεσογείου: Το Ελ Νίνιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων και επομένως να προκαλέσει συχνότερα πλημμυρικά επεισόδια.

Επιπτώσεις στη γεωργία: Οι καιρικές μεταβολές που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσουν τις γεωργικές καλλιέργειες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Για τον αντίκτυπο που πιθανώς θα έχει το φαινόμενο στην Ευρώπη μιλάει στην «Κ» και η επικεφαλής στο Τμήμα Υπηρεσιών Πρόβλεψης Κλίματος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, Γουίλφραν Μουφούμα-Οκια.

«Στην Ευρώπη, οι συνέπειες είναι πιο περιορισμένες όσον αφορά το Ελ Νίνιο. Ωστόσο το φαινόμενο διαμορφώνει σημαντικά τη θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα στη Βόρεια Ευρώπη και τις βροχοπτώσεις στη Νότια Ευρώπη. Ετσι, εξαιτίας του φαινομένου, ο χειμώνας μπορεί να είναι ήπιος, αλλά μπορεί και να προκαλέσει ξηρασία τους επόμενους μήνες στις χώρες της Μεσογείου».

H επίδραση που αναμένεται να έχει το Ελ Νίνιο στη θερμοκρασία του πλανήτη. Πηγή: ΝΟΑΑ.

Θερμότερος χειμώνας για όλους

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τις υπηρεσίας Copernicus, ακόμη κυριαρχεί μία αβεβαιότητα στις προβλέψεις για τον χειμώνα στην Ευρώπη. Ωστόσο τα μοντέλα δείχνουν πως το φαινόμενο Ελ Νίνιο πιθανότατα θα κορυφωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Ο χειμώνας στο σύνολό του προβλέπεται ότι θα είναι μάλλον θερμότερος από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα, ευνοούνται επίσης βροχοπτώσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλά μέρη της ηπείρου», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Από την αντίπερα όχθη του πλανήτη, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) επισημαίνει πως το Ελ Νίνιο αυξάνει την πιθανότητα κλιματικών ανωμαλιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μία συγκεκριμένη χώρα ή ένα γεωγραφικό τμήμα θα βιώσει τις ισχυρότερες επιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο δεν αναμένεται να μας «αποχαιρετήσει» σύντομα, καθώς αναμένεται να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, με 80% πιθανότητα από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο του 2024.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις