Η Δημητσάνα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό στην «καρδιά» της Πελοπονήσσου και σε υψόμετρο 950 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Γορτυνίας και γεωγραφικά στην Πελοπόννησο. Έχει πληθυσμό 340 κατοίκους.

Ιδανικός προορισμός για σεργιάνι στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, να θαυμάσεις τα παλιά αρχοντόσπιτα και τις εκκλησίες, να απολαύσεις τις τοπικές νοστιμιές από τα ταβερνάκια και φυσικά την εκπληκτική θέα καθώς είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τον ποταμό Λούσιο.

Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από άλλους εξίσου όμορφους οικισμούς, όπως η Βυτίνα και η Στεμνίτσα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Δημητσάνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και με το «Δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζαν σε 14 μπαρουτόμυλους. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με την παραγωγή μπαρούτης ενώ διέθετε και την μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη, την «μπαρουταποθήκη του αγώνα για την απελευθέρωση». Οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας λειτουργούσαν στο κεφαλάρι του Αϊ Γιάννη και σε άλλα σημεία.

Είναι πατρίδα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του οποίου το άγαλμα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού αλλά και του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στο αναπαλαιωμένο πατρικό σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ λειτουργεί σήμερα το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας.

Αξίζει να επισκεφθείτε την παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου. Θα την βρείτε σχεδόν πάνω από το ποτάμι του Λούσιου και είναι αφιερωμένη στην Θεοτόκο. Στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου βρίσκεται η Μονή Προδρόμου κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω σε ένα απότομο βράχο.

Μην ξεχάσετε να περάσετε και από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Μόλις 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Δημητσάνας, θα συναντήσετε το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Είναι ένα θεματικό μουσείο στο οποίο παρουσιάζονται οι τρόποι χρήσης του νερού ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά πως πως λειτουργούσαν οι νεροτριβές όπου πλένοντας τα ρούχα, το βυρσοδεψείο, ο αλευρόμυλος και φυσικά ο μπαρουτόμυλος για την παραγωγή μπαρουτιού.

Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν σπάνια έγγραφα καθώς και σπάνια αντικείμενα, τα οποία περισώθηκαν και εκτίθενται. Ρίξτε το βλέμα σας στο πασίγνωστο ρολόι δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Η Δημητσάνα είναι εξαιρετική επιλογή για τους πεζοπόρους και τους φυσιολάτρες, οι οποίοι θα απολαύσουν τις ευκαιρίες εξερεύνησης που προσφέρει το φαράγγι του Λούσιου. Για τους τολμηρούς υπάρχει μια πανέμορφη διαδρομή -τα γνωστά μονοπάτια του Λούσιου- για την περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια αξέχαστη πεζοπορία.

Στον οικισμό σας περιμένουν καλαίσθητοι παραδοσιακοί ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια ευχάριστη διαμονή αλλά και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες. Τοπικά φαγητά όπως αρνί σούβλας, στιφάδο, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό θα σας ξετρελάνουν.

Στην Δημητσάνα διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις με την αναβίωση του εθίμου του Μακαρονά. Το Κάψιμο του Μακαρονά είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που πραγματοποιείται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Επιλέξτε ζυμαρικά της περιοχής με κρέατα μαγειρεμένα με τις αυθεντικές συνταγές, καπνιστό χοιρινό, πίτες καθώς και γλυκά κουταλιού.

Οδικώς: Από Αθήνα θα φτάσετε στην Δημητσάνα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Τριπόλεως. Λίγα χιλιόμετρα μετά την σήραγγα του Αρτεμισίου θα στρίψετε δεξιά για Μαντινεία, Λεβίδι και Βυτίνα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις