Οι ανεπανόρθωτες βλάβες που ένας αδρανής τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας έχουν επισημανθεί πολλάκις από τους επιστήμονες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την πλειοψηφία αυτών να συγκρίνουν τις επιπτώσεις με αυτές της επιβλαβούς συνήθειας του καπνίσματος.

Νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα και να εντείνει τις ανησυχίες.

Η έρευνα

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από την Ταϊβάν, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν την υγεία περίπου 500.000 ανθρώπων σε μια μακρά περίοδο 20 ετών. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα άτομα που περνούσαν παρατεταμένες περιόδους καθιστοί σε ένα γραφείο, είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με πιο ενεργά άτομα.

Η καθιστική ζωή φάνηκε επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 34%.

Πιο συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 26.257 θανάτους, με τους 15.045 (περίπου το 57%) να αφορούν σε άτομα με καθιστική επαγγελματική ζωή.

Μεταξύ αυτών των θανάτων, 5.371 σχετίζονταν με καρδιαγγειακή νόσο με το 60% (3.234) να αφορά σε άτομα με δουλειά γραφείου.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που είχαν καθιστική επαγγελματική ζωή αλλά ασκούνταν στον ελεύθερό τους χρόνο εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου και εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσε να μειωθεί με 15 έως 30 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η σπουδαιότητα των μικρών εκρήξεων ενέργειας

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την παρατεταμένη επαγγελματική καθιστική ζωή μπορούν να μετριαστούν με την ενσωμάτωση τακτικών διαλειμμάτων στην εργασία και την προσθήκη της άσκησης στην καθημερινή μας ρουτίνα.

«Στα πλαίσια του σύγχρονου τρόπου ζωής, η καθιστική συμπεριφορά τείνει να θεωρείται φυσιολογική και δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή, παρόλο που τα ευρήματα που αποκαλύπτουν την καταστροφική της επίδραση στην υγεία πληθαίνουν», δήλωσαν οι επικεφαλής συγγραφείς.

«Η μείωση του χρόνου καθιστικής θέσης στο χώρο εργασίας και η αύξηση της έντονης σωματικής δραστηριότητας φαίνεται ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των αυξημένων κινδύνων θνησιμότητας από κάθε αιτία», επεσήμαναν οι ίδιοι.

Η μελέτη προσέφερε επίσης περαιτέρω εξηγήσεις για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το παρατεταμένο κάθισμα.

Αυτοί περιλαμβάνουν έλλειψη άσκησης των μεγάλων μυών στα κάτω άκρα του σώματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος.

Επίσης, η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας καθώς υπό αυτές τις συνθήκες το σώμα «καίει» λιγότερες θερμίδες. Η παχυσαρκία με τη σειρά της συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η μειωμένη νεφρική λειτουργία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τόνισαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματά της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA Network Open».

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις