Μια συγγραφέας, εξειδικευμένη σε θέματα φυσικής κατάστασης, ευεξίας και αυτοβελτίωσης, αποκαλύπτει ποιο είναι το ρόφημα που έχει γίνει ο «νέος» καφές της. Η Alexa Mellardo μίλησε στους αναγνώστες της για τις θεαματικές αλλαγές που είδε στον οργανισμό της, όταν αντικατέστησε για ένα μήνα τον αγαπημένο της καφέ με ένα άλλο δημοφιλές ρόφημα.

«Ήμουν πάντα λάτρης του καφέ και του τσαγιού, αλλά τον τελευταίο καιρό, το πράσινο τσάι κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά (και την κούπα) μου. Για 30 ημέρες αντικατέστησα τον καφέ μου με πράσινο τσάι και είμαι ενθουσιασμένη από τα εκπληκτικά οφέλη που βίωσα. Μην κρυβόμαστε, χρησιμοποίησα και ένα vintage φλιτζάνι και πιατάκι τσαγιού για να κάνω την εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή», αποκάλυψε η Alexa Mellardo.

«Συνήθως, απολαμβάνω καπουτσίνο, latte ή αρωματικό παγωμένο καφέ με φουντούκι. Όσο για το τσάι, προτιμούσα το μαύρο τσάι ή ένα matcha latte. Όμως, ποτέ δεν είχα δοκιμάσει το πράσινο τσάι ως βασική πηγή πρόσληψης καφεΐνης. Για 30 ημέρες λοιπόν, έπινα ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι το πρωί και ένα νωρίς το μεσημέρι (συνήθως σταματάω να καταναλώνω καφεΐνη γύρω στη 1 ή στις 2 μ.μ.)», εξήγησε η Mellardo. Όπως επισήμανε από τη δοκιμή αυτή βίωσε 4 εκπληκτικά οφέλη που θέλει να μοιραστεί με τους αναγνώστες της.

Τα 4 οφέλη από την αντικατάσταση του καφέ με πράσινο τσάι για 30 ημέρες:

  • Λιγότερο άγχος
  • Μεγαλύτερη συγκεντρωμένη
  • Ήρεμο στομάχι
  • Ευκολότερη απώλεια βάρους

Πράσινο τσάι: Λιγότερο άγχος, περισσότερη ηρεμία

Πολλοί από εμάς ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, απολαμβάνοντας την τόνωση που προσφέρει. Όμως, η καφεΐνη μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις, όπως άγχος και νευρικότητα.

Όπως αναφέρει η Alexa Mellardo, όταν αντικατέστησε τον καφέ με πράσινο τσάι τα πρωινά της έγιναν πιο ήρεμα και γαλήνια. Ίσως ο συνδυασμός του αρώματος, της γεύσης και της ποσότητας καφεΐνης στο πράσινο τσάι δημιούργησε αυτή την αναζωογονητική αλλαγή.

«Η χαλάρωση που ένιωθα, όμως, είχε και αντίθετο αποτέλεσμα: λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκίνησα να ψάχνω πόση καφεΐνη περιέχει κάθε ρόφημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 30 έως 50 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, σε σύγκριση με 80 έως 100 χιλιοστόγραμμα σε ένα φλιτζάνι καφέ. Τώρα κατάλαβα γιατί ένιωθα πιο χαλαρή».

Λιγότερο άγχος, αλλά και λιγότερη ενέργεια:

  • Πράσινο τσάι: Ηρεμία και χαλάρωση. Η ρουτίνα με το πράσινο τσάι έφερε γαλήνη στα πρωινά μου, μειώνοντας αισθητά το άγχος.
  • Λιγότερη καφεΐνη: Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (30-50mg) σε σχέση με τον καφέ (80-100mg) έφερε μεν ηρεμία, αλλά και λιγότερη ενέργεια.

«Για να αντισταθμίσω την έλλειψη ενέργειας, μετά από 15 ημέρες, αύξησα την κατανάλωση σε τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα – δύο το πρωί και ένα νωρίς το απόγευμα. Αυτό μου έδωσε την απαραίτητη ενέργεια», ανέφερε η Mellardo.

Η καφεΐνη του πράσινου τσαγιού μπορεί να προσφέρει τόνωση, αλλά η ποσότητα που χρειάζεται ο καθένας διαφέρει. «Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία αυξάνει προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό», εξηγεί η Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδικός στην αθλητική διαιτολογία. «Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνει νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οδηγώντας σε εγρήγορση και αυξημένο μεταβολισμό», επισήμανε η ειδικός.

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  • Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι: Είναι αρκετή για να τονώσει, αλλά η ποσότητα που χρειάζεται κάθε άτομο ποικίλλει.
  • Ενίσχυση μεταβολισμού: Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι αυξάνει προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό, οδηγώντας σε εγρήγορση και καύση θερμίδων.
  • Προσαρμογή ρουτίνας: Μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της ποσότητας ή του χρόνου κατανάλωσης για βέλτιστα αποτελέσματα.

Πράσινο τσάι: Βελτιωμένη νοητική λειτουργία και συγκέντρωση

Όπως ανέφερε η Alexa Mellardo, ένα από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη που παρατήρησε, όταν αντικατέστησε για 30 ημέρες τον καφέ με πράσινο τσάι, ήταν η αισθητή βελτίωση στη νοητική της λειτουργία.

Η συγγραφές υγείας αποκάλυψε ότι αντικαθιστώντας τον καφέ με πράσινο τσάι για ένα μήνα, διαπίστωσε τα εξής:

  • Σκεφτόταν πιο καθαρά: «Το πράσινο τσάι με βοήθησε να σκέφτομαι πιο καθαρά και με μεγαλύτερη οξύτητα. Η “ομίχλη εγκεφάλου” που ένιωθα μετά από καφέ αντικαταστάθηκε από διαύγεια και νοητική εγρήγορση».
  • Αυξημένη συγκέντρωση: «Κατάφερα να εστιάζω καλύτερα στις εργασίες μου και να παραμένω συγκεντρωμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η νοητική μου ενέργεια ήταν στα ύψη, χωρίς αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης».
  • Χωρίς νευρικότητα: «Σε αντίθεση με τον καφέ, το πράσινο τσάι δεν μου προκαλούσε νευρικότητα ή άγχος. Η τόνωση που ένιωθα ήταν ήρεμη και ισορροπημένη, επιτρέποντάς μου να δουλεύω παραγωγικά και με αυτοπεποίθηση».

Επιστημονική εξήγηση:

Ο συνδυασμός καφεΐνης και L-θεανίνης, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, ευθύνεται για αυτά τα οφέλη. Η L-θεανίνη έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που εξισορροπούν την τόνωση της καφεΐνης, οδηγώντας σε βελτιωμένη νοητική λειτουργία χωρίς νευρικότητα.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Amy Goodson:

«Ο συνδυασμός καφεΐνης και L-θεανίνης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία. Μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση και να βελτιώσει τη διάθεση χωρίς το αίσθημα νευρικότητας που συχνά συνδέεται με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης. Ορισμένες έρευνες προτείνουν επίσης μια πιθανή προστατευτική δράση έναντι νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ».

Πράσινο τσάι: Η φυσική λύση για ένα ήρεμο στομάχι

Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι, τότε ίσως γνωρίζετε την ταλαιπωρία που προκαλούν διάφορα τρόφιμα και ποτά. Ο καφές, παρότι γευστικός, μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για γαστρεντερικά προβλήματα. Μια φυσική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το πράσινο τσάι.

«Είμαι από τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται συχνά από στομαχικά προβλήματα. Πολλά τρόφιμα και ποτά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου μου, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα. Παρόλο που μου αρέσει η γεύση του καφέ, πάντα μου δημιουργούσε εντερικές διαταραχές. Το πράσινο τσάι, όμως, αποδείχθηκε ένα ήρεμο καταφύγιο για το στομάχι και το έντερό μου – και όχι άδικα», αποκάλυψε η Mellardo.

Το πράσινο τσάι είναι καταπραϋντικό για το στομάχι γιατί:

  • Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες: Περιέχει κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.
  • Καταπολεμά τη φλεγμονή: Η φλεγμονή στο έντερο σχετίζεται με ναυτία, δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα. Το πράσινο τσάι, μειώνοντας τη φλεγμονή, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.
  • Περιέχει καφεΐνη, όχι όμως σε υπερβολικές ποσότητες, προσφέροντας τόνωση χωρίς να ερεθίζει το στομάχι.

«Ανακάλυψα ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, κυρίως κατεχίνες, οι οποίες είναι “ισχυρά αντιοξειδωτικά”, σύμφωνα με την Goodson», είπε η Mellardo.

«Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα (καταπολεμώντας ουσιαστικά τους παράγοντες που συμβάλλουν στη φλεγμονή), μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και της γήρανσης», εξήγησε η ειδικός.

Πράσινο τσάι: Σύμμαχος στην απώλεια βάρους;

Όπως αναφέρει η Mellardo, η απώλεια βάρους δεν ήταν ο πρωταρχικός της στόχος όταν ξεκίνησε να πίνει πράσινο τσάι, αλλά αν αποτελεί δικό σας στόχο, αξίζει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ίσως βοηθήσει στην προσπάθειά σας.

«Η συμβολή του πράσινου τσαγιού στην απώλεια και διαχείριση βάρους έχει μελετηθεί εκτενώς. Περιέχει καφεΐνη και κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να τονώσουν τον μεταβολισμό και να αυξήσουν την καύση λίπους. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους», εξηγεί η Goodson.

«Συγκεκριμένα, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, με κυριότερη την EGCG, έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την οξείδωση του λίπους. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιεί το λίπος ως πηγή ενέργειας πιο αποτελεσματικά. Η επίδραση αυτή, σε συνδυασμό με τον αυξημένο μεταβολισμό, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή διαχείριση βάρους μακροπρόθεσμα», συμπληρώνει η ειδικός.

Ποιος είπε ότι μόνο ο καφές προσφέρει τόνωση; Το πράσινο τσάι ήρθε για να διεκδικήσει τον τίτλο του “νέου καφέ”, προσφέροντας μια γευστική και υγιεινή εναλλακτική. Είτε θέλετε να αντικαταστήσετε τον καφέ, είτε απλά να προσθέσετε ένα υγιεινό ρόφημα στην καθημερινότητά σας, το πράσινο τσάι είναι η ιδανική επιλογή.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις