Είναι αρκετά σύνηθες να παρατηρείτε τον σκύλο σας να γλείφει τα πέλματα του ειδικά αν το κάνει όταν δεν παίζει, όταν δεν τρώει ή όταν δεν κοιμάται. Το γλείψιμο δεν είναι κάτι κακό ούτε παράξενο, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν τα πράγματα γίνουν πιο έντονα.

1. Περιποίηση και καθαρισμός

Ένας από τους λόγους που γλείφουν οι σκύλοι τα πέλματα τους είναι γιατί θέλουν να καθαριστούν όταν λερώνονται, καθώς αυτό το μέρος του σώματος τους είναι αυτό που λερώνεται συνέχεια και εκεί συσσωρεύεται οποιαδήποτε βρωμιά.

Άλλοτε, ίσως έχει κολλήσει κάτι κατά τη διάρκεια της βόλτας ή του παιχνιδιού τους και με το γλείψιμο προσπαθούν να το απομακρύνουν. Το γλείψιμο, λοιπόν, των πελμάτων τους είναι σημαντικό κομμάτι της προσωπικής τους υγιεινής και φροντίδας.

2. Καθαρισμός πληγής

Οι σκύλοι, επίσης, συνηθίζουν να γλείφουν οποιεσδήποτε πληγές ή πληγές χειρουργίου που έχουν καθυστερήσει να κλείσουν, προκειμένου να τις βοηθήσουν να κλείσουν ταχύτερα. Το γλείψιμο συμβάλλει στην συσσώρευση αίματος στη περιοχή και έτσι καθαρίζονται τυχόν θραύσματα που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Μάλιστα ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σάλιο του σκύλου περιέχει και θεραπευτικές ιδιότητες, αν και δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό.

Επομένως, το γλείψιμο των πληγών περιστασιακά δεν είναι καθόλου επιβλαβές για το κατοικίδιο σας, αν όμως έχει ράμματα φροντίστε να μη γλείφει τη συγκεκριμένη περιοχή για να μη τα αφαιρέσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να φοράμε στον μικρό μας φίλο κολάρο Ελισάβετ Σκύλου ώστε να τον προστατεύσουμε από κάποιο περαιτέρω τραυματισμό.

3. Παράσιτα

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το σκυλάκι σας γλείφει πολύ πιο έντονα και σθεναρά από το συνηθισμένο τις πατούσες του αυτό κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να οφείλεται σε κάτι που τους προκαλεί φαγούρα και με αυτό το τρόπο το καταπραΰνουν, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για κάποια θεραπεία.

4. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες, ειδικά στη γύρη, που απορροφώνται και εντοπίζονται στα πέλματα είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλεί φαγούρα και γλείψιμο στα πατουσάκια τους. 9 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται σε αυτόν τον λόγο. Τα αλλεργιογόνα οδηγούν σε φλεγμονή του δέρματος και δημιουργούν έντονη φαγούρα στους σκύλους, καθώς έχουν πολλές νευρικές απολήξεις στο δέρμα τους.

Τα σκυλιά που είναι πιο επιρρεπή σε κάποια αλλεργία είναι τα καθαρόαιμα απ’ότι τα αντιστοιχα ημίαιμα, αφού η γονιδιακή τους ομάδα είναι πολλή μικρή. Αντίστοιχα, τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν περισσότερο εκνευρισμό από τα μεγαλόσωμα λόγω των γονιδίων τους.

Αν, λοιπόν, το κατοικίδιο σας έχει αλλεργία στη γύρη, το πιο πιθανό είναι ο κτηνίατρος να σας γράψει στεροειδή ορμόνες και ειδικές σκυλοτροφές για αλλεργίες για να απαλύνει τον ερεθισμό. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεχτικοί και να μη τις χορηγείτε για πολύ μεγάλο διάστημα, γιατί θα έχετε άσχημα αποτελέσματα.

5. Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία είναι ένας επιπλέον λόγος για έντονη φαγούρα και γλείψιμο των πελμάτων στο ζωάκι σας. Είναι πολλοί οι λόγοι που προκαλούν ξηροδερμία και συμπεριλαμβάνονται διατροφικές αλλεργίες, υπερβολή στη χρήση σαμπουάν, air-condition, κεντρική θέρμανση και ορμονικές διαταραχές.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό σαμπουάν για σκύλους και όχι ανθρώπινο ή κρεμοσάπουνο για την περιποίηση του.

6. Ορμονικά προβλήματα

Είναι επίσης πιθανό το κατοικίδιο σας να πάσχει από υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα, ασθένεια που δεν επιτρέπει την παραγωγή της θυροειδούς ορμόνης που κάνει το δέρμα τους εύκαμπτο και υγρό για να μη ξηραίνεται. Εκτός από ξηροδερμία άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι υπνηλία, αύξηση βάρους και μη ανεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας, ώστε με τη κατάλληλη αγωγή και τις συμβουλές του να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό.

7. Ψυχολογικά προβλήματα

Που και που αν το σκυλί σας έχει κάποιο ψυχολογικό θέμα και είναι κακόκεφο το γλείψιμο των πελμάτων του εντείνεται. Η νωχελικότητα, το άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε έντονο γλείψιμο και μάσημα.

Ως αφεντικό τους καλό θα ήταν να αποτρέπετε αυτές τις συνήθειες του σκύλου σας, διαφορετικά δεν θα τις σταματήσει ποτέ. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να του αποσπάτε τη προσοχή και να του κινείτε το ενδιαφέρον πνευματικά και σωματικά με άφθονο παιχνίδι, άσκηση και εκπαίδευση.

Ωστόσο, κάποιος ειδικός που μελετά τη σκυλίσια συμπεριφορά θα μπορούσε να πει ότι το γλείψιμο απελευθερώνει και ευχάριστες ενδορφίνες που ανακουφίζουν και ηρεμούν τη ψυχική κατάσταση του ζώου.

Το υπερβολικό γλείψιμο είναι λογικό να έχει και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ας τις δούμε..

Ποιά είναι τα αποτελέσματα του έντονου γλειψίματος των πελμάτων του σκύλου σας;

Το γλείψιμο των πελμάτων του σκύλου, όπως είπαμε, μπορεί να είναι και κάτι απόλυτα φυσιολογικό όταν παραμένει ήπιο. Αν όμως γίνει εντονότερο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, κυρίως έντονα εξανθήματα.

Έντονα εξανθήματα ή οξεία υγροδερματίτιδα είναι περιοχές του σώματος τις οποίες έχει γλείψει υπερβολικά πολύ και έχουν ερεθιστεί, είναι κόκκινες, υγρές και ενδέχεται να του δημιουργήσουν πόνο. Τα εξανθήματα αυτά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, πονάνε και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα petvet24.gr, οι σκύλοι που είναι ευαίσθητοι και επιρρεπείς σε έντονα σπυράκια-εξανθήματα είναι βέβαιο ότι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή έχουν πολύ άγχος, στρες και η ποσότητα κορτιζόλης που παράγεται κάτω από αυτές τις συνθήκες ευνοεί την εμφάνιση επιφανειακών δερματικών μολύνσεων.

Από την άλλη, ίσως έχετε ακούσει ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε εξανθήματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, απλώς μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα τους λόγω του όγκου τους, κάνοντας τα εξανθήματα να ματώσουν, να δημιουργηθεί πληγή και να περάσουν βακτήρια ή ακόμα και να τους δημιουργηθεί κολπική μυκητίαση.

Άρα, το πιο σωστό θα ήταν να ασχολείστε και να ελέγχετε το ζωάκι σας συνεχώς χωρίς όμως να αγχώνεστε και να πανικοβάλλεστε με το παραμικρό. Προσπαθείστε να το αποτρέπετε από το έντονο γλείψιμο των πελμάτων του, για να μη συνηθίσει σε αυτό και προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό του, και φυσικά αν παρατηρήσετε κάτι φαινομενικά ασυνήθιστο και περίεργο επισκεφθείτε κάποιον κτηνίατρο μήπως χρειαστεί κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις