Όταν σκέφτεστε την ανακαίνιση του σπιτιού σας, η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι να θα κάνετε ολική ή μερική ανακαίνιση. Η ολική αλλάζει όλο το σπίτι, αλλά κοστίζει περισσότερο. Η μερική είναι πιο γρήγορη αλλά επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέρη του σπιτιού. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους καθώς και τις παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε.

Ολική ανακαίνιση

Η ολική ανακαίνιση, είναι η ανανέωση ολόκληρου του σπιτιού σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δωμάτιο, κάθε γωνιά και κάθε λεπτομέρεια θα υποστεί επεξεργασία. Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι

  1. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εξαρχής τον χώρο, όπως τον θέλετε. Εάν η προηγούμενη διαμόρφωση του χώρου δεν σας καλύπτει ή είναι ξεπερασμένη, η ολική ανακαίνιση επιτρέπει την εφαρμογή των τελευταίων τάσεων στο design.
  2. Εκτός από το design μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικά υλικά. Η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας παρέχει μεγαλύτερη αντοχή στο ακίνητο.
  3. Τέλος, μια ολική ανακαίνιση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αξία του ακινήτου σας.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα.

  1. Είναι μια μεγάλη και δαπανηρή επιλογή. Το να αλλάξετε όλον τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας, απαιτεί πολλά έξοδα.
  2. Παίρνει πολύ χρόνο. Θα πρέπει να έχετε κατά νου, ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε την ολική ανακαίνιση, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μπορέσετε να νοικιάσετε ή να χρησιμοποιήσετε το ακίνητο.

Μερική ανακαίνιση

Η μερική ανακαίνιση, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού που χρειάζονται ανανέωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναβάθμιση του μπάνιου, την αντικατάσταση των πατωμάτων ή την ανανέωση της κουζίνας. Τα θετικά αυτής της επιλογής είναι

  1. Συχνά είναι πιο οικονομική από την ολική ανακαίνιση. Εφόσον επικεντρώνεστε σε ορισμένα σημεία ή δωμάτια, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πάρα πολλά χρήματα.
  2. Μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα. Σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες προτεραιότητες και να μπορέσετε να κάνετε την οικία σας κατοικήσιμη σε μικρό χρονικό διάστημα.
  3. Εάν εγκαταστήσετε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος λειτουργίας του σπιτιού.

Τα αρνητικά αυτής της διαδικασίας είναι

  1. Ίσως χρειάζεται να κάνετε συχνά μικρές ανακαινίσεις. Προκειμένου να διατηρηθεί η αξία του ακινήτου σας, θα πρέπει, εφόσον επιλέξετε την μερική ανακαίνιση, να κάνετε διαρκώς μικρές ανανεώσεις.
  2. Φροντίστε την εσωτερική συνοχή των χώρων. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε τα δωμάτια να μην είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

Τι να σκεφτείτε πριν επιλέξετε

Πριν λοιπόν επιλέξετε ανάμεσα σε ολική ή μερική ανακαίνιση, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τέσσερα κριτήρια. Το κόστος, τον χρόνο, την άδεια και τη συνοχή του ακινήτου.

Κόστος

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την απόφασή σας ανάμεσα σε ολική ή μερική ανακαίνιση είναι το οικονομικό κόστος. Η ολική μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο προϋπολογισμό και επίσης θα πρέπει να την χρηματοδοτείτε για μεγαλύτερο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, η μερική μπορεί να είναι πιο προσιτή από άποψη κόστους. Επομένως ελέγξτε το budget σας, πριν προβείτε σε κάποια επιλογή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και την αξία που προσδίδει κάθε επιλογή στο ακίνητό σας.

Το κόστος ξεκινά από 350€ και φτάνει τα 960€ ανα τετραγωνικό μέτρο. Το εύρος τιμών είναι αρκετά μεγάλο γιατί η τελική τιμή καθορίζεται από τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σε κάθε σπίτι. Έτσι είναι σημαντικό να ξέρετε τι περιέχει κάθε πακέτο ανακαίνισης.

Χρόνος

Το χρονικό πλαίσιο αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό κριτήριο στη λήψη απόφασης. Ενώ μια μερική ανακαίνιση μπορεί να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μια ολική ανακαίνιση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Αυτό συμβαίνει λόγω της πιο εκτεταμένης φύσης των εργασιών. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις προτεραιότητές σας και το χρονικό πλαίσιο που έχετε διαθέσιμο πριν λάβετε την τελική απόφαση. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σπίτι άμεσα, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η μερική. Αν δεν σας πιέζει ο χρόνος, τότε η ολική ανακαίνιση είναι καλύτερη επιλογή.

Άδεια

Για να κάνετε νόμιμες αλλαγές σε ένα ακίνητο θα πρέπει να έχετε τις απαραίτητες άδειες. Υπάρχουν οι άδειες μικρής κλίμακας και οι άδειες μεγάλης κλίμακας. Οι πρώτες αφορούν τη μερική, ενώ οι δεύτερες την ολική ανακαίνιση. Αυτό επηρεάζει τον χρόνο που θα αφιερώσετε σε γραφειοκρατικές εργασίες.

Συνοχή

Ανεξάρτητα από την επιλογή που κάνετε, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη συνοχή στον σχεδιασμό και την αισθητική του χώρου σας. Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα ενιαίο και ευχάριστο περιβάλλον που εκφράζει το προσωπικό σας στυλ. Προσέξτε ταυτόχρονα να καλύπτει και τις προσωπικές σας ανάγκες ή τις ανάγκες της οικογένειάς σας. Είτε επιλέξετε ολική είτε μερική ανακαίνιση, η αρμονία στον σχεδιασμό είναι καίριας σημασίας.

Συμπερασματικά, η πιο σωστή επιλογή μεταξύ ολικής και μερικής ανακαίνισης έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτεραιότητές σας. Αφού ελέγξετε τον προϋπολογισμό σας και το χρονικό πλαίσιο που διαθέτετε, είστε έτοιμοι να καταλήξετε στην επιλογή που σας ταιριάζει. Σκεφτείτε προσεκτικά κάθε πτυχή και προσπαθήστε να δημιουργήσετε έναν χώρο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις