Η γλώσσα και οι λέξεις που χρησιμοποιείς έχουν μεγάλη σημασία. Γιατί οι σωστές λέξεις μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την αναζήτηση της ευτυχίας και της επιτυχίας σου. Αντίστοιχα, οι λάθος λέξεις και φράσεις στέκονται εμπόδιο στο δρόμο προς την επιτυχία σου. Αλλάζοντας λοιπόν το λεξιλόγιό σου, αλλάζεις και τις πιθανότητες για επιτυχία.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η θετική γλώσσα, όπως και η αρνητική, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σου και αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει τα γονίδια που ρυθμίζουν το σωματικό και συναισθηματικό στρες.

Κάθε λεπτό λέμε 300-1000 λέξεις . Αν λοιπόν αυτές έχουν αρνητικό περιεχόμενο, επηρεάζεσαι αρνητικά.

Αν λοιπόν θέλεις να έχεις επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής σου, διάβασε τις 9 φράσεις που πρέπει να αφαιρέσεις από το λεξιλόγιό σου.

1.«Αυτό πρέπει να είναι τέλειο»

Η τελειομανία δεν σε κάνει να νιώθεις τέλειος, αλλά ανεπαρκής. Πασχίζουμε για το τέλειο, γιατί αναζητάμε την επιβεβαίωση των γύρω μας. Η επιβεβαίωση μας γίνεται εμμονή κι έτσι καταλήγουμε να απογοητευόμαστε και να χάνουμε το κίνητρό μας. Εννοείται πως πάντα θα πρέπει να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό στην δουλειά σου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα κάνεις λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς ότι δεν είσαι αρκετά καλός σε κάτι, αφιέρωσε λίγο χρόνο, σκέψου όλα όσα έχεις επιτύχει και συνέχισε.

2.«Ναι θα το κάνω»

Λέγοντας ναι σε όλα, επιβαρύνεις, εξαντλείς και καταπονείς τον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δώσεις όλη σου την ενέργεια σε όλα εκείνα που πραγματικά θέλεις να πεις ναι. Τι πρέπει να κάνεις; Να βάλεις όρια. Να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό, την ζωή και τους στόχους σου. Γι’ αυτό άρχισε να λες «όχι».

3.«Έχω πολλή δουλειά»

Πόσες φορές σε έχουν ρωτήσει «τι κάνεις;»; Και πόσες φορές η απάντησή σου είναι «έχω πολλή δουλειά». Και έτσι αρχίζεις να διηγείσαι ιστορίες από την δουλειά. Όταν συμπεριφέρεσαι έτσι, αυτόματα σκέφτεσαι όλα όσα εκκρεμούν να γίνουν, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσει κάποιος τι κάνεις, πρόσεξε τι θα απαντήσεις. Και απόφυγε να απαντήσεις για την δουλειά σου. «Είμαι καλά» είναι μία πολύ καλή απάντηση.

4.«Θα τον αλλάξω»

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάποιον. Είναι ανώφελο να προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους και να προσπαθείς να τους επιβάλεις τις ιδέες σου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν, εκτός αν το θέλουν πραγματικά οι ίδιοι.

5.«Δεν μπορώ να το κάνω»

Λέγοντας «δεν μπορώ», σημαίνει ότι δεν πιστεύεις ότι είσαι ικανός να κάνεις τη δουλειά που πρέπει. Αυτό αυτόματα επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σου. Τις περισσότερες φορές λες «δεν μπορώ», επειδή φοβάσαι. Φοβάσαι όταν σου δίνεται μία νέα ευκαιρία που απαιτεί ριζική αλλαγή ή φοβάσαι ένα νέο ρόλο. Την επόμενη φορά που θέλεις να πεις δεν μπορώ, σκέψου τι από τα δύο συμβαίνει, δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις κάτι ή φοβάσαι; Και να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω.

6.«Θα το κάνω αργότερα»

Η αναβλητικότητα είναι καταστροφική για την αυτοεκτίμηση και την παραγωγικότητά σου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες έχει αρνητική επίδραση και στην ευεξία και την συναισθηματική σου κατάσταση. Για να αποφύγεις την σπατάλη χρόνου, αλλά και το άγχος που προκαλεί η αναβλητικότητα, θα πρέπει να υιοθετήσεις πρακτικές σωστής διαχείρισης χρόνου. Σημείωσε τι πρέπει να κάνεις, φτιάξε ένα πλάνο και τήρησε το. Χώρισε τους στόχους και τις υποχρεώσεις σου σε μικρότερους και επιβράβευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που επιτυγχάνεις κάτι.

7.«Πάντα έτσι γίνεται»

Μην φοβάσαι να κάνεις αλλαγές, μην ακολουθείς πάντα την πεπατημένη και προσπάθησε να αναζητήσεις νέους τρόπους για να μπορέσεις να λύσεις ένα πρόβλημα. Να είσαι σίγουρος ότι οι γύρω σου θα το παρατηρήσουν.

8. «Όλοι λένε όχι»

Το όχι είναι μία άποψη. Μία απόρριψη δεν σημαίνει κάτι. Σίγουρα δεν μπορείς πάντα να τους εντυπωσιάζεις όλους. Το ίδιο ισχύει και για την προσωπική σου επιτυχία. Μην απογοητεύεσαι επειδή κάποιος σε αποθάρρυνε.

9. «Ποτέ»

Ποτέ μην λες ποτέ. Γιατί οι μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας έχουν να κάνουν με άτομα που κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. Το καλύτερο είναι να σκέφτεσαι ότι όλα είναι πιθανά. Και ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Αρκεί φυσικά να το θέλεις.

Πηγή: thriveglobal.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις