Τα πιο νόστιμα, αφράτα και τραγανά κουλουράκια της Λαμπρής, απαιτούν μόνο 3 απλά μυστικά! Το πρώτο, αφορά τη σωστή θερμοκρασία του βουτύρου, που θα χρησιμοποιήσουμε. Όταν ξεκινήσουμε δηλαδή την πασχαλινή συνταγή για κουλουράκια, πρέπει το βούτυρο να είναι μαλακό αλλά όχι να βγάζει λάδι. Ιδανικά, όταν βυθίζουμε ένα πιρούνι στο κομμάτι του βουτύρου, αυτό να φτάνει ως κάτω δίχως δυσκολία.

Το δεύτερο μυστικό αφορά το μοίρασμα της ζάχαρης. Χρειαζόμαστε δηλαδή και κρυσταλλική ζάχαρη αλλά και άχνη, για να αφρατέψει καλύτερη η ζύμη. Το τρίτο και τελευταίο μυστικό, εστιάζει στα αρωματικά που θα ρίξουμε στο μίγμα, ώστε να μοσχομυρίσει ο τόπος Πάσχα!

Τραγανά και αφράτα κουλουράκια της Λαμπρής: 3 μυστικά για απόλυτη επιτυχία

Υλικά για 60 περίπου κομμάτια (ανάλογα το μέγεθος):

  • 250 γρ βούτυρο αγελαδινό (ή πρόβειο)
  • 5 αυγά
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κοφτό κ. γ. μαχλέπι
  • 5 – 6 δάκρυα μαστίχας
  • 1 κ. γ. σόδα
  • 1 κ. γ. μπέκιν πάουντερ
  • 800 – 900 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επάλειψη των κουλουριών:

  • 1 αυγό
  • 2 κ. σ. γάλα
  • 2κ. σ. νερό

*Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Ζύμωμα και ψήσιμο:

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε για δέκα περίπου λεπτά στη μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ελαφρώς κίτρινο μίγμα και απαλό σαν κρέμα
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε, ένα ένα τα αυγά
  • Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα κοπανισμένη. Για να κοπανίσουμε εύκολα τη μαστίχα, ρίχνουμε τα δάκρυα σε ένα γουδί μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και τα χτυπάμε με το γουδοχέρι μέχρι να γίνουν σκόνη
  • Προσθέτουμε το μπέκιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός
  • Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ τον χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και όταν αρχίζει και δένει η ζύμη με τα χέρια, μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο και απαλό ζυμάρι
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό, τι σχέδια μας αρέσουν και τα τοποθετούμε αραιά σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα
  • Χτυπάμε σε ένα μπολάκι ένα αυγό με 2 κουταλιές της σούπας γάλα και 2 κουταλιές νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τα κουλουράκια μας
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν και να γυαλίσουν. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου και τα αφήνουμε λίγο περισσότερο να ψηθούν
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις