Αγαπημένη σαρδέλα φιλέτο, ψητή στον φούρνο με άρωμα δεντρολίβανο και μπόλικο λεμόνι. Αυτή η συνταγή είναι τόσο εύκολη και απλή, που γίνεται θεσμός στο οικογενειακό τραπέζι!

Η μόνη χρονοβόρα διαδικασία είναι να φιλετάρουμε τα ψάρια, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να γίνουν ένας πεντανόστιμος και άκρως θρεπτικός ψαρομεζές, απαλλαγμένος από ενοχλητικά μικρά κόκκαλα. Ωστόσο με λίγη εξάσκηση, το φιλετάρισμα γίνεται παιχνιδάκι.

Φιλέτο σαρδέλα ψητή στον φούρνο με λεμόνι και άρωμα δεντρολίβανο

Συνταγή για 4 άτομα:

  • 1 κιλό σαρδέλες ολόκληρες
  • 2 – 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • Ξερή ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα

Καθάρισμα, ψήσιμο και σερβίρισμα:

  • Αρχικά πλένουμε τα ψάρια σε τρεχούμενο νερό, όπου θα απομακρυνθούν και τυχόν λέπια. Ύστερα ξεκινάμε τη διαδικασία του φιλεταρίσματος
  • Παίρνουμε μια σαρδέλα στα χέρια μας και αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Όπως έχουμε τον κορμό του ψαριού στο χέρι μας, με τον αντίχειρά μας ανοίγουμε την κοιλιά κάθετα στον κορμό του και αφαιρούμε το κόκκαλο. Είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι ακούγεται
  • Μόλις τελειώσουμε όλα τα ψάρια, πλένουμε ξανά και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε τις σαρδέλες και τις καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι
  • Σε μια πρέσα σκόρδου ή στο ψιλό του τρίφτη, λιώνουμε τις σκελίδες το σκόρδο και τις απλώνουμε πάνω στο κρέας του ψαριού
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξερή ρίγανη και μερικά φύλλα από δεντρολίβανο
  • Ψήνουμε σε φούρνο που ήδη καίει, στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει αναλόγως πόσο τραγανά θέλουμε τα ψάρια μας
  • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοστυμμένο λεμόνι
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις