Ζουμερά κεφτεδάκια στο τηγάνι με λαχταριστές πατάτες
Τα ζουμερά κεφτεδάκια στο τηγάνι, παρέα με λαχταριστές πατάτες, αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά και διαχρονικά φαγητά του ελληνικού τραπεζιού, καθώς σε ένα τέτοιο πιάτο, κανείς δεν λέει όχι.
Σε αυτή την εκδοχή, εκτός από τα χοιρινά κεφτεδάκια θα δούμε πως θα φτιάξουμε και τις πιο νόστιμες πατάτες στον φούρνο, που μοιάζουν σαν τηγανιτές.
Ζουμερά χοιρινά κεφτεδάκια στο τηγάνι με τις πιο λαχταριστές πατάτες φούρνου
Για τα Χοιρινά κεφτεδάκια (4 μερίδες):
- 1 κιλό κιμά χοιρινό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 αυγό
- 1 μικρή ντομάτα
- ½ ματσάκι δυόσμο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ. σ. ξύδι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
Για τις πατάτες φούρνου (4 μερίδες):
- 10 – 12 πατάτες μικρές σε μέγεθος
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Πάπρικα καπνιστή
- Κουρκουμάς
- Ξερό θυμάρι
- 3 κ. σ. τριμμένη φρυγανιά
- Αλάτι & πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τα χοιρινά κεφτεδάκια:
- Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά για τα κεφτεδάκιακαι τον αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο. Σε μια άνετη λεκάνη βάζουμε τον κιμά και σε μια λακκούβα στη μέση ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, το σκόρδο και τη ντομάτα περασμένα στο ψιλό του τρίφτη, τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένα και προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι και λίγο ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και τον σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείογια μία ώρα, για να ποτιστεί ο κιμάς με τα αρώματα.
- Μόλις βγάλουμε από το ψυγείο τον κιμά, βάζουμε ένα άνετο τηγάνι με ελαιόλαδονα ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα πανάρουμε προαιρετικά σε ένα μίγμα από τριμμένη φρυγανιά και αλεύρι.
- Τηγανίζουμεκαλά από όλες τις πλευρές και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο με στρωμένο χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν
Για τις πατάτες φούρνου:
- Πλένουμε καλά τις πατάτεςκαι τις κόβουμε στα τέσσερα ή στα έξι, ανάλογα το μέγεθός τους. Θέλουμε τις πατάτες μας κυδωνάτες και σε μέγεθος διπλάσιο από τις τηγανιτές
- Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη και ρίχνουμε πάνω τους το σκόρδοτριμμένο στο ψιλό του τρίφτη, την καπνιστή πάπρικα, τον κουρκουμά, το ξερό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά και ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε ελαφρώς και αδειάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα
- Ψήνουμεγια 40 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα