Χωρίς αμφιβολία, ο χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας είναι το πιο δημοφιλές ξενόφερτο γλυκό των γιορτών, με την γεύση του amaretto να δημιουργεί το πιο δυνατό επιδόρπιο στο τραπέζι μας.

Μπορεί το συγκεκριμένο γλυκό, να απαιτεί χρόνο και υπομονή μέχρι να κόψεις το πρώτο κομμάτι, αλλά θα ανταμειφθείς από την πρώτη κιόλας μπουκιά! Το μυστικό είναι ένα: να ακολουθήσεις βήμα βήμα τη συνταγή και να μην ξεφύγεις στις δοσολογίες.

Υλικά για έναν χριστουγεννιάτικο κορμό (περίπου 10 μερίδες)

Για το παντεσπάνι θα χρειαστούμε:

  • 5 αυγά χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ αλεύρι
  • 50 γρ νερό χλιαρό
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ. γ. μπέκιν

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 350 γρ κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ ζάχαρη άχνη
  • 125 γρ κουβερτούρα

Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:

  • 150 γρ ζάχαρη άχνη
  • 80 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ κακάο
  • 40 γρ γάλα
  • 30 γρ λικέρ amaretto

Παρασκευές και συναρμολόγηση:

  • Αρχικά φτιάχνουμε το παντεσπάνι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη, μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Παράλληλα, σε μια λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το νερό και τη βανίλια. Προσθέτουμε το μπέκιν και το αλεύρι μέσα στο μίγμα των κρόκων και με μια κουτάλα ή σπάτουλα ενσωματώνουμε όλα τα υλικά. Το μίγμα σε αυτό το σημείο, θα είναι λίγο σφιχτό.
  • Μόλις έχουμε μια παχιά και πηχτή μαρέγκα, με μια σπάτουλα ή με τα χέρια μας, προσθέτουμε σε δόσεις τη μαρέγκα μέσα στο μίγμα με τους κρόκους και το αλεύρι. Με απαλές κινήσεις δημιουργούμε ένα αφράτο και απαλό μίγμα, μέχρι να τελειώσει όλη η μαρέγκα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί και αδειάζουμε το μίγμα για το παντεσπάνι. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε φούρνο που ήδη καίει, στους 180 βαθμούς.
  • Όταν έχει ψηθεί το παντεσπάνι (βεβαιωνόμαστε πως είναι εντάξει αφού βυθίσουμε μέσα του τη μύτη από ένα μαχαίρι) το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, την οποία έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη. Όπως είναι ανάποδα το παντεσπάνι, το ρολάρουμε μαζί με την πετσέτα και το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει.
  • Όταν έχει κρυώσει τελείως το παντεσπάνι, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια δεμένη σαντιγί με κορυφούλες.
  • Αδειάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στη σαντιγί και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τη σοκολάτα, μέχρι να έχουμε μια βελούδινη σοκολατένια σαντιγί.
  • Ανοίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε μέσα τη σαντιγί. Τυλίγουμε σε ρολό το γλυκό και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο σοκολάτας.
  • Για να φτιάξουμε το γλάσο, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ και σταδιακά σε μικρές δόσεις, προσθέτουμε εναλλάξ το λικέρ με το γάλα και το κακάο με τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε διαρκώς με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο γλάσο.
  • Απλώνουμε το γλάσο στον κορμό και με την ανάποδη ενός κουταλιού, δίνουμε σχήμα ξύλου στο χριστουγεννιάτικο γλυκό μας
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις