Υλικά

1 μεγάλη πατάτα περίπου 300 γρ.

1 κούπα νιφάδες βρώμης ή αλεύρι βρώμης

1 κούπα ανάμεικτα λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα (αρακάς, καλαμπόκι, καρότα, φασολάκια)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης (ή πράσινη) ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

½ κούπα ελαιόλαδο

4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (η 1 κ.σ. αποξηραμένο)

1 κ.γ. ρίγανη

1 ½ κ.γ. κύμινο σκόνη

1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά

1 κ.γ. κάρυ

Αλάτι

Πιπέρι

Παρασκευή

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και όσο ζεσταίνεται, εμείς προετοιμάζουμε τα λαχανικά. Βάζουμε τις πατάτες και τα ανάμικτα λαχανικά να βράσουν. Όσο βράζουν τα λαχανικά, βάζουμε σε ένα τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε και στο σκόρδο και συνεχίζουμε για ακόμη 1 λεπτό και στη συνέχεια βάζουμε όλα αυτά που σοτάραμε σε ένα μπολ.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά που βράζουν, τα σουρώνουμε, αλλά κρατάμε τον ζωμό. Βάζουμε μέσα στο μπολ τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα ανάμικτα λαχανικά, τη βρώμη, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά), εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια, αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι ή νερό και πλάθουμε 8 μπιφτέκια. Τα βάζουμε πάνω σε λαδωμένο ταψί (αν θέλουμε βάζουμε και λαδόκολλα) και τα λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο από επάνω.

Τέλος, ψήνουμε στο γκριλ για 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, βάζοντας το ταψί στην επάνω θέση του φούρνου. Τα γυρνάμε από την άλλη μεριά και ψήνουμε για ακόμη 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να σφίξουν.

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με σαλάτα μαρούλι, πολίτικη, κέιλ ή οποιαδήποτε άλλη δροσερή σαλάτα. Επίσης μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με τηγανητές πατάτες ή να τα σερβίρουμε μέσα σε σάντουιτς, τυλιχτή πίτα ή ψωμάκια μπέργκερ.

Κάτι ακόμα

Για να βράσει η πατάτα την κόβουμε πριν τη βάλουμε να βράσει.

Αν σας βγει πολύ ρευστό το μείγμα προσθέτετε λίγες νιφάδες βρώμης ή αλεύρι βρώμης

Τον ζωμό το διατηρούμε στο ψυγείο για ριζότο.