Υλικά

  • 1 κιλό γαρίδες (τις καθαρίζουμε και κρατάμε το κεφάλι και το κελυφος της γαρίδας)
  • 1 1/2 φλ κριθαράκι
  • 1 1/4 ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 ματσάκι μαιντανό (ψιλοκομ)
  • 2 ντομάτες (τριμμένες)
  • αλατι
  • πιπέρι
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμ.)


Υλικά για τον ζωμό

  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο στα4)
  • 2 σκ σκόρδο (ψιλοκομ.)
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομ.)
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2 καρότα (σε κυβάκια)
  • θυμάρι
  • 1 κ.σ πελτέ


Παρασκευή

Καθαρίζω τις γαρίδες και κρατάω το κέλυφος τους και το κεφάλι τους. Ετοιμάζω τον ζωμό, στον οποίο θα ρίξουμε αργότερα το κριθαράκι. Σε κατσαρόλα καίω λάδι, τσιγαρίζω τα κεφάλια και τα κελέφη ώσπου να πάρουν χρώμα.

Προσθέτω τον πελτέ και συνεχίζω το τσιγάρισμα για 2' λεπτά ακόμη. Σβήνω με ούζο και αφήνω να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτω καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερυ, ντομάτα, θυμάρι και αλατοπιπερώνω.

Ρίχνω νερό τόσο, όσο να σκεπαστούν τα κεφάλια της γαρίδας και βράζω σε μέτρια φωτιά για 30' λεπτά. Όταν ο ζωμός ετοιμαστεί, τον περνάω από σήτα.

Παίρνω μία κατσαρόλα και βάζω το λάδι να ζεσταθεί, βάζω και το κριθαράκι, ανακατευόντας συχνά έως να λαδωθεί και σβήνω με τον ζωμό γαρίδας που έχω ετοιμάσει.

Σιγοβράζω γαι 10' λεπτά περίπου. Προσθέτω τις ντομάτες και τον μαιντανό, αλάτι, πιπέρι και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι μας. Όταν μαλακώσει αρκετά, προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το 1 σφηνάκι ούζο και το ξύσμα ενός λεμονιού και τισ γαρίδες

Έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 200. Μεταφέρω το κριθαράκι μας στο ταψί και ψήνω για 5 λεπτάκι. Σερβίρω σε ρηχό πιάτο με μια κουτάλα. Ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι!

Πηγή: www.sintagespareas.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις