ΚΥΝΟΥΡΙΑ. Κρυμμένος στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Πάρνωνα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, ο Κοσμάς, ή αλλιώς το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είναι ένας παραδοσιακός οικισμός ιδανικός για «ήρεμες» ορεινές αποδράσεις

Με πετρόχτιστα χωριά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, καταπράσινα δάση και εικόνες άγριας βουνίσιας ομορφιάς, ο Πάρνωνας, το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των «ήρεμων» ορεινών αποδράσεων.

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του είναι ο Κοσμάς, γνωστός ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας». Χτισμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα, στο νομό Αρκαδίας, σε υψόμετρο 1.150 μ., αυτός ο ήσυχος παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Νότιας Κυνουρίας βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση που θα σας μαγέψει.

Κοσμάς: Ένα χωριό - κόσμημα στον Πάρνωνα

Ο Κοσμάς προσεγγίζεται είτε μέσω Σπάρτης είτε μέσω Λεωνιδίου. Ο πρώτος δρόμος είναι συντομότερος, ο δεύτερος όμως, που πάει παράλληλα με τις ακτές της ανατολικής Πελοποννήσου, θα σας προσφέρει πολλές όμορφες εικόνες. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, έχετε κατά νου ότι από το Λεωνίδιο μέχρι τον Κοσμά (30 χλμ. απόσταση) θα συναντήσετε πολλές απανωτές στροφές. Το σίγουρο είναι ότι ο προορισμός θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» - και όχι άδικα. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, στον ορίζοντα διακρίνονται η Ύδρα και οι Σπέτσες. Ο Κοσμάς έχει ωραία πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία σκεπασμένη με τεράστια πλατάνια, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από την εκκλησία, βρίσκονται τα Λιοντάρια, οι παραδοσιακές βρύσες που αναβλύζουν νερό από τις γύρω πλαγιές.

Το σκηνικό είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας, μεζεδάκια, αλλά και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

Μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε πεζοπορία στο υπέροχο καστανοδάσος που βρίσκεται στα πόδια του χωριού. Με αφετηρία τον Κοσμά μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε μίνι εκδρομές στο Λεωνίδιο και στο Γεράκι με τη βυζαντινή καστροπολιτεία, αλλά και μονοήμερες σε Μυστρά, Γύθειο, Μονεμβασιά κ.ά.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση την εντυπωσιακή Μονή της Έλωνας, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας, μεταξύ Κοσμά και Λεωνιδίου. Είναι χτισμένη σε έναν απόκρημνο κοκκινωπό βράχο και προσφέρει εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις