ΑΡΚΑΔΙΑ. Η ορεινή Αρκαδία προσφέρει πολλές επιλογές για δραστηριότητες ή χαλάρωση και γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το σίγουρο ότι είναι μόνο μία φορά δεν αρκεί. Θα θέλετε συνέχεια να επιστρέφετε σε αυτό τον τόπο για να ανακαλύψετε άλλη μία διαδρομή που σας προσκαλεί σε κάθε στροφή να συνεχίσετε παρακάτω.

Ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά χωριά της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, είναι η Βυτίνα. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή με πεύκα, έλατα και καστανιές, αυτό το παραδοσιακό κεφαλοχώρι αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για χειμερινές εξορμήσεις.

Βυτίνα: Το στολίδι του Μαινάλου

Η Βυτίνα είναι από τα πιο δημοφιλή χωριά της Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση 35 χλμ. από την Τρίπολη, η Βυτίνα είναι το πρώτο χωριό στην περιοχή που αναπτύχθηκε τουριστικά χάρη στην κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Το όνομά της, κατά την επικρατέστερη άποψη, προέρχεται από τη λέξη «βυθός» επειδή αρχικά ήταν χτισμένη σε μία λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Ο οικισμός απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα τον οριοθετούν και τον αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά που δύσκολα ξεχνά κανείς.

Η κεντρική πλατεία της Βυτίνας (πηγή: Shutterstock)

Λόγω της ενεργού δράσης που είχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Επανάστασης του 1821, η Βυτίνα πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επτά φορές. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν το μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μάλιστα, υπήρχε και υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών καθώς και Δασοκομική Σχολή.

Η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα (πηγή: Shutterstock)

Στα δρομάκια του χωριού κυριαρχούν σπίτια και αρχοντικά από ντόπιο μαύρο μάρμαρο. Η καρδιά της Βυτίνας χτυπάει στην πλατεία με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που οικοδομήθηκε το 1846. Γύρω της είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, cafes-μπαράκια και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ. Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, έγγραφα και βιβλία από τον 17ο αιώνα, καθώς και το ιστορικό πετρόχτιστο κτήριο του Ελληνικού Σχολείου.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις