ΕΛΛΑΔΑ. Σε υψηλά επίπεδα, που ξεπερνούν ακόμη και το 90%, κυμαίνονται οι προ-κρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς για τον εορτασμό του Πάσχα μετά από δυο χρόνια lockdown και απαγορεύσεων της κυκλοφορίας.

Όσοι δεν επιλέξουν τα χωριά τους αναμένεται να ταξιδέψουν σε νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates.

Κερδισμένη η Πελοπόννησος και τα Μετέωρα

«Τη φετινή χρονιά, εκτός από το κόστος διαμονής, ένας επιπλέον παράγοντας επηρεάζει τις επιλογές των εκδρομέων είναι και το κόστος μετακίνησης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών», εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates, θεμιστοκλής Μπάκας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έντονη κινητικότητα και υψηλότερα ποσοστά προ-κρατήσεων αναμένονται και στους ηπειρωτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Ενώ, όσοι δεν μπορέσουν να επιλέξουν μακρινούς προορισμούς η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων στα παραθαλάσσια προάστια του Ν. Αττικής, όπως στο Δήμο Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Μαρκοπούλου Μεσογαίας, σύμφωνα με την AirDNA είναι 814 κατοικίες. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 140€ και αγγίζει ακόμη και τα 477€, ανάλογα με το είδος της κατοικίας.

Τα ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και η δυναμικότητα τους σε πολλούς προορισμούς είναι περιορισμένη.

Παράλληλα, πολλοί ορθόδοξοι κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και Έλληνες επιλέγουν διαχρονικά τα Μετέωρα με τις μονές που κρέμονται από τα βράχια και τις κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών και της βυζαντινής μουσικής.

Πάσχα στην ηπειρωτική Ελλάδα

Καλαμάτα

Σύμφωνα με την AirDNA 541 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η διαθεσιμότηταγια το τριήμερο 22/4 έως 25/4 σε ακίνητα με 2Υ/Δ είναι 111 ακίνητα και με 1 Υ/Δ μόλις 37 ακίνητα. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 79% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 155€ έως 353€. Η κατώτερη τιμή αφορά κατοικία 55τμ σε απόσταση 1,3 χιλ από το κέντρο της Πόλης, ενώ η ανώτερη κατοικία 100τμ σε απόσταση 1,9 χιλ από το κέντρο της Πόλης. Η μίσθωση για 3 διανυκτερεύσεις διαμερίσματος 50τμ-60τμ εντός της πόλης κυμαίνεται από 275€ έως 318€.

Λεωνίδιο – Τυρός

Στον Δήμο Νότια Κυνουρίας τα εγγεγραμμένα ακίνητα (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 257, με τη μεγαλύτερη δυναμική να καταγράφεται στο Λεωνίδιο (79 ακίνητα) και στην παραλία Τυρός (42 ακίνητα). Η κατώτερη τιμή μίσθωσης (150€) για 3 διανυκτερεύσεις αφορά κατοικία με 1Υ/Δ όπου διαθέτει 1 διπλό κρεβάτι και 2 μονά, ενώ η ανώτερη τιμή (230€) , αφορά διαμέρισμα με 2 Υ/Δ. Στο Λεωνίδιο καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το διάστημα 22/4 – 25/4, ενώ στη περιοχή Τυρός το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 78%.

Καλαμπάκα –Μετέωρα

Στην Καλαμπάκα τα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 200. Η διαθεσιμότητα μίσθωσης από 22/4 ημέρα Μ. Παρασκευή και αναχώρηση 25/4 Δευτέρα του Πάσχα είναι μόλις 20, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 90%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 335€ έως 420€ για κατοικία 2Υ/Δ κατάλληλη για οικογένεια με 2 παιδία, ενώ, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη/διαχειριστή ακινήτου μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμη και 6 άτομα.

Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο είναι εγγεγραμμένα 257 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην παλιά πόλη του Ναυπλίου για το τριήμερο 22/4 -25/4 διατίθενται μόλις 28 ακίνητα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μόλις 38. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 340€ έως 475€. Η κατώτερη τιμή αφορά κατοικία με 1 Υ/Δ σε απόσταση 300 μέτρων από την είσοδο στη παλιά πόλη, ενώ η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία με 2Υ/Δ εντός της παλιά πόλης, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 5 επισκέπτες. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 85%.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα η δυναμική των αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna είναι 270. Η διαθεσιμότητα στην πόλη των Ιωαννίνων για διανυκτερεύσεις από 22/4 – 25/4 είναι μόλις 31 ακίνητα. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 88%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 272€ έως 356€.

Ναύπακτος

Στη Ναύπακτο το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 92% με μόλις 7 διαθέσιμες κατοικίες από το σύνολο των 89 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 247€ έως 353€. Η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία δίπλα από το βενετσιάνικο κάστρο όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 6 άτομα.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο καταγράφει μικρή δυναμική ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και γι΄ αυτό καταγράφονται υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων. Η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών για το τριήμερο 22/4-25/4 είναι μόλις 4 ακίνητα με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 81%, με το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 450€ έως 500€ για τετραμελή οικογένεια.

Ξυλόκαστρο

Λόγω της μικρής δυναμικής εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας, τα ποσοστά προ-κρατήσεων για το τριήμερο 22/4-25/4 αγγίζει το 67%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις σε για ακίνητο 1,6 χιλιόμετρα από το κέντρο και 200μέτρα από τη παραλία και σε κατοικία 95τμ με 2Υ/Δ 200μέτρα από το κέντρο του Ξυλοκάστρου κυμαίνεται από 260€ έως 365€ αντίστοιχα.

Κόστος και προκρατήσεις για το Πάσχα στην ηπειρωτική χώρα

Οι προορισμοί στην Αττική για το Πάσχα 2022

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις