ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Υπάρχουν μέρη αναλλοίωτα στο χρόνο που έχουν μία συναρπαστική ιστορία να διηγηθούν. Ένα τέτοιο μέρος είναι και η Μονεμβασιά

H Μονεμβάσια, είναι η πατρίδα που γέννησε τον Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος σε ποίημά του, την χαρακτήρισε «Πέτρινο Καράβι». Είναι, ένας τόπος με πανέμορφη αρχιτεκτονική και τοπία.

Σαν περπατάς στην μικρή Καστροπολιτεία της Πελοποννήσου νομίζεις πως ο χρόνος έχει σταματήσει εκατοντάδες χρόνια πριν, σε έναν τόπο που πέρασε από τα χέρια των Ενετών, των Τούρκων, των Φράγκων, των Πειρατών και τέλος των Ελλήνων.

Πάσχα, στην καρδιά της άνοιξης, είναι η ωραιότερη περίοδος για να επισκεφτείς αυτό το ιδιαίτερο μέρος και να νοιώσεις την ιδιαίτερη αύρα της πόλης που αποκαλείται και «Γιβραλτάρ της Ανατολής».

Βυζαντινός Eπιτάφιος και ατμόσφαιρα

Στη Μονεμβασία γίνεται μία από τις ωραιότερες περιφορές του Επιταφίου στην Ελλάδα και αυτό γιατί εδώ και εκατοντάδες χρόνια αυτή γίνεται στα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής πολιτείας.

Οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο κρατώντας κεριά με ψαλμωδίες να αντηχούν στον μεγάλο βράχο δημιουργώντας ένα σπάνιο ηχητικό αποτέλεσμα.

Το Μεγάλο Σάββατο όλοι οι δρόμοι οδηγούν την πλατεία με το Κανόνι και την Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού.

Μετά το «Χριστός Ανέστη» η δράση μεταφέρεται σε κάποια από τις όμορφες ταβέρνες του Κάστρου.

Εκτός από την παραδοσιακή μαγειρίτσα εδώ θα βρεις και ντόπιες νοστιμιές όπως γκόγκλες, χειροποίητα ζυμαρικά βρασμένα με βούτυρο τα οποία σερβίρονται μόνο με ντόπιο τυρί, «σαΐτες», χορτόπιτες με πάρα πολύ λεπτό φύλλο και «στάμνα», χοιρινές μπουκίτσες με πατάτες οι οποίες σερβίρονται σε πήλινο δοχείο.

Περπατώ στην Άνω Πόλη, ανεβαίνω ως την Αγία Σοφία

Για αυτή τη βόλτα, καλό θα είναι να επιλέξεις μια στιγμή της ημέρας που να μην υπάρχει πολλή ζέστη, όπως και να φορέσεις άνετα ρούχα και παπούτσια γιατί θα ανέβεις σκαλιά και παίζει… λαχάνιασμα.

Όμως, η Πύλη της Άνω Πόλης στην οποία θα φτάσεις θα σε αποζημιώσει.

Η θέα προς την Καστροπολιτεία και το Μυρτώο Πέλαγος είναι συγκλονιστική.

Take a break!

Αφού κάνεις ένα διάλειμμα για να ξεκουραστείτε, μετά από μερικά ακόμα σκαλοπάτια θα βρεθείτε στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Είναι από τα τέλη του 12ου αιώνα και θεωρείται αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τοπικές παραδόσεις συνδέουν τον ναό με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο, ενώ γραπτές πηγές αναφέρουν ότι ήταν αφιερωμένη στην Παναγία Οδηγήτρια του Μυστρά.

Βυζαντινές τοιχογραφίες

Εντελώς μεταξύ μας, πριν φτάσεις ως εδώ, να έχεις ενημερωθεί πρώτα για τις ώρες που ο ναός είναι ανοιχτός, ώστε να μπορείς και να μπεις μέσα και να δεις τις βυζαντινές τοιχογραφίες.

Στο Σπήλαιο της Καστανιάς

Αν έχεις χρόνο, αξίζει να κάνετε μία βόλτα έως το Σπήλαιο της Καστανιάς. Φτάνεις από την παραθαλάσσια επαρχιακή οδό σε περίπου 1 ώρα. Χρειάστηκαν περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί αυτό το καταπληκτικό φυσικό γλυπτό σύνολο με τις τεράστιες κολώνες, τα «σεντόνια», τα «χταπόδια», τα «πουλιά», τα «ελεφαντάκια», τους δίσκους και τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η οργανωμένη ξανάγηση διαρκεί 30 με 40 λεπτά αλλά δεν θα σε φτάσει! Μετά το Σπήλαιο αξίζει να συνεχίσεις προς τη Νεάπολη με τα γραφικά σοκάκια, την ωραία αρχιτεκτονική, τις κοσμοπολίτικες ταβέρνες για θαλασσινούς μεζέδες και τα 2 χιλιόμετρα οργανωμένης και πεντακάθαρης παραλίας.

Το Σπίτι του Γιάννη Ρίτσου

Η Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας, είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο. η Η χαλάρωση και η μαγεία του τοπίου, όμως, ας μην σε κάνουν να ξεχάσεις να επισκεφθείς το Σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, την Αρχαιολογική Συλλογή ή τον Ναό του Αγίου Νικολάου...

Ένας τόπος ιδανικός για εύκολη πεζοπορία

Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία ακόμα και αν δεν είσαι fan.

Η Μονεμβασιά έχει πολλές διαδρομές σχετικά εύκολες, που περισσότερο έχουν περιηγητικό παρά ορειβατικό χαρακτήρα.

«…Διαδρομές που αναδεικνύουν την περιοχή ιστορικά, αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά. Διαδρομές στις οποίες με εύκολο τρόπο μπορείτε να συνδυάσετε το βουνό με τη θάλασσα, τη μοναδική ελληνική ανοιξιάτικη φύση με την απαράμιλλη θέα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις