ΣΠΑΡΤΗ. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες παραγωγές του Χόλυγουντ διαλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματα ταινιών.

Όμως στην περίπτωση της ταινίας του Leonidas Demas «Melina’s Dream», με σαφή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι συντελεστές επέλεξαν την Ελλάδα και τη Σπάρτη, όχι μόνο γιατί την αγαπούν, αλλά και γιατί έχουν δεσμούς στη χώρα μας.

  • Η μεγάλου μήκους ταινία «Melina’s Dream» είναι μια παραγωγή της αμερικάνικης εταιρίας Odyssey Entertainment LLC, σε εκτέλεση παραγωγής από την Inkas Film Productions.

Κωμωδία χαρακτήρων

Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Συνεργείο και συντελεστές ταξίδεψαν στην Αθήνα και τη Σπάρτη από τον περασμένο Μάιο και μέχρι σήμερα.

Το καστ αποτελείται από δημοφιλείς έλληνες ηθοποιούς όπως η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Δημήτρης Αλεξανδρής, ο Γιάννης Ζουγανέλης και πολλοί άλλοι ενώ πρωταγωνιστής είναι ο Peter Bundic.

  • 3 συντελεστές της ταινίας με ρίζες από Ελλάδα

Αλλά πώς αποφάσισαν να γυρίσουν την ταινία στην Ελλάδα;

Οι 3 βασικοί συντελεστές, ο παραγωγός, ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής έχουν όλοι ελληνικές ρίζες.

Ο παραγωγός και σεναριογράφος Leonidas Demas, λέει ότι είναι περήφανος για την καταγωγή του από τη Σπάρτη, ενώ διατηρεί και σπίτι εκεί το οποίο και επισκέπτεται συχνά.

melinas-dream-sparti-5.jpg
Ο παραγωγός Leonidas Demas και η Λιλέτ Μπόταση (Inkas Film που έχει την εκτέλεση παραγωγής)
  • «Όνειρο ζωής»

Όπως ανέφερε, «…ήταν όνειρο ζωής να γυρίσει μια ταινία στη Παλιά Πατρίδα, στο χωριό του παππού του, και να μιλήσει για τους σύγχρονους ήρωες, την αγάπη και τις επιλογές στη ζωή μας». Σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα στη Σπάρτη, ο Leonidas Demas μίλησε στο iefimerida για την ταινία και τις επιλογές του.

  • «Το Melina’s Dream βασίζεται στις υπέροχες εμπειρίες που έχω αποκτήσει από τις επισκέψεις μου ως νέος στην Παλιά Πατρίδα».

Λέει ο Leonidas Demas:

«Ο αείμνηστος πατέρας μου με έριξε στη ζωή του ελληνικού χωριού για πρώτη φορά το 1960. Ήμουν 13 ετών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια με πείραζε και μου έλεγε πως ήμουν ο Δούκας της Σπάρτης, ότι είχαμε ένα κάστρο έξω από την πόλη και όταν θα πηγαίναμε εκεί, όλοι οι κάτοικοι της Σπάρτης θα με υποδέχονταν με βασιλικές τιμές».

Και προσθέτει:

«Η πραγματικότητα, βέβαια, ήταν τελείως διαφορετική. Το προγονικό σπίτι ήταν ένα δωμάτιο και μια κουζίνα με ένα τζάκι όπου μαγειρεύαμε σε ξύλα. Το πάτωμα ήταν πατημένο χώμα, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τουαλέτα. Στο φως μιας λάμπας πετρελαίου διάβαζα τα βιβλία που είχα φέρει μαζί μου από την Αμερική, το “Νησί του Θησαυρού” και τη “Ζωή του Σιμόν Μπολιβάρ”.

  • «Λάτρεψα τη Σπάρτη, έμαθα να καβαλάω στο γαϊδούρι, έβγαζα νερό από το πηγάδι, έτρωγα παστέλι»

«Τα λάτρεψα όλα. Έμαθα να καβαλάω στο γαϊδούρι με ξύλινη σέλα, έβγαζα νερό από το πηγάδι, έτρωγα παστέλι και τριγύριζα στις ελιές ψάχνοντας για αρχαίους θησαυρούς. Ο πατέρας μου έλεγε αλήθεια, ήμουν ο Δούκας της Σπάρτης».

  • «Το πιο όμορφο κορίτσι του κόσμου»

«…Ως επιστέγασμα όλων, γνώρισα το πιο όμορφο κορίτσι του κόσμου. Ο Θεός την έβαλε στη γη σε ένα απλό χωριό, ουσιαστικά ανέγγιχτο από τις εποχές που κυβερνούσαν οι Σπαρτιάτες βασιλείς και οι βυζαντινοί αυτοκράτορες. Όπως και το χωριό, αυτή ήταν ένα αθάνατο αριστούργημα.

Οι κινήσεις της ήταν σαν την μπαλαρίνας, ήταν έξυπνη, γλυκιά, ευγενική και χαρούμενη σαν άγγελος. Ο έρωτας με έκανε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και να μη θέλω να φύγω».

  • «Μαγεία μέσα στην απλότητα»

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να υπάρχει τέτοια μαγεία μέσα σε τόση απλότητα.

Είναι μεγάλο μυστήριο για μένα και πιστεύω ότι αυτό είναι το σπουδαιότερο ταλέντο του Θεού», τόνισε ο Leonidas Demas.

Και κατέληξε μιλώντας στο iefimerida:

«Μέσα από την ταινία, η αίγλη της Σπάρτης θα γίνει γνωστή και θα την θαυμάσουν σε όλο τον κόσμο. Το Melina’s Dream αποκαλύπτει μια Σπάρτη που ακόμα κι οι θαυμαστές της δεν γνωρίζουν, και θα την εκτιμήσουν βαθύτατα.

Η παραγωγή λαμβάνει χώρα εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στη σύγχρονη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της. Είναι ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή και τους ανθρώπους της, τα χωριά και την οικονομία τους.

Υπό την τεχνική και δημιουργική καθοδήγηση του σκηνοθέτη Michael A. Nickles, γνωστό στην Ελλάδα από την ταινία του Swing Away, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Melina’s Dream θα ζεστάνει τις ηρωικές καρδιές σε όλο τον κόσμο.»

Ο σκηνοθέτης Michael A. Nickles και ο παραγωγός Leonidas Demas στα γυρίσματα στη Σπάρτη
  • Credits

O Leonidas Demas δεν είναι ο μόνος συντελεστής με ελληνικούς δεσμούς.

Η καταγωγή του σκηνοθέτη Michael A. Nickles (Μιχάλης Νικολαΐδης) είναι επίσης από τη Σπάρτη και έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές. Το Melina’s Dream είναι η 2η ταινία που γυρίζει στην Ελλάδα. Το 2015 είχε γυρίσει το Swing Away στη Ρόδο, ενώ πρόσφατα απέκτησε και την ελληνική υπηκοότητα.

Παράλληλα, ο πρωταγωνιστής Peter Bundic είναι από τον Καναδά αλλά με ρίζες από την Ελλάδα και λατρεύει την ελληνική κουζίνα, μιας και οι παππούδες του διατηρούσαν ελληνικό εστιατόριο στον Καναδά.

Όλοι τους καταλαβαίνουν και μιλάνε ελληνικά, μέχρι και ο πρωταγωνιστής τα καταφέρνει μιας και αγαπά πολύ την Ελλάδα.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Peter Bundic
  • Η επιστροφή των γλυπτών και η υπόθεση της ταινίας

Όπως είπαμε, η ταινία «Melinas Dream» είναι μια κωμωδία χαρακτήρων, με σουρεαλιστικά στοιχεία, που τοποθετείται χρονικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Πλάνα από τα γυρίσματα της ταινίας, η Κατερίνα Διδασκάλου ως Μελίνα Μερκούρη

«…Ο νεαρός πρωταγωνιστής Μπράντ Βρασίδας (Peter Chris Bundic) ζει στο Νιου Τζέρσεϊ και έχει μεγαλώσει με την αγάπη για την αρχαία Σπάρτη και τα κατορθώματα και τον ηρωισμό των αρχαίων σπαρτιατών στρατηγών.

Όταν το 1987 αναγκάζεται να έρθει στη Σπάρτη για οικογενειακούς λόγους, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο τυχαία βρίσκεται στη συνέντευξη τύπου που δίνει η Μελίνα Μερκούρη (Κατερίνα Διδασκάλου) ως υπουργός Πολιτισμού, η οποία διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Αγγλία.

Μία σουρεάλ κωμωδία μεταξύ Αθηνας και Σπάρτης

Η ιστορία πλέκεται με σουρεαλιστικά στοιχεία μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, και με άφθονο χιούμορ “μεταφέρει” στη σημερινή εποχή τον ανταγωνισμό των δύο πόλεων-κρατών, κατά τους αρχαίους χρόνους.»

  • «Μια ταινία ενηλικίωσης»

Όπως λέει ο σκηνοθέτης Michael Nickles, «…είναι ταυτόχρονα κωμωδία και δράμα, μια περιπέτεια και μια ταινία ενηλικίωσης, είναι ρομαντική, ρετρό, σουρεαλιστική. Μια μοναδική και απρόβλεπτη ιστορία.»

Στιγμιότυπο από την ταινια

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις