ΣΤΕΦΑΝΙΑ. Ύστερα από 2 χρόνια απουσίας, λόγω συνθηκών κορονοϊού, η Γιορτή Πορτοκαλιού, επιστρέφει στη Σταφανιά Λακωνίας.

Πού και πότε

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του φιλόξενου αυτού χωριού του Δήμου Ευρώτα, με ενδιαφέρουσες ομιλίες, γευσιγνωσία, χορευτικά, παραδοσιακό γλέντι, κυνήγι χαμένου θησαυρού και άλλες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το Πορτοκάλι ως βασική πηγή της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του τόπου.

Ιστορία

Ο Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς, άοκνα, 30 χρόνια τώρα ετοιμάζει με συνέπεια εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το Πορτοκάλι ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο κύκλος των εθελοντικών εκδηλώσεων για το Πορτοκάλι άνοιξε από την εμπνεύστρια του θεσμού, την αείμνηστη Καίτη Πετροπουλάκη και συνεχίζεται έως σήμερα, από τον Σύλλογο Γυναικών Στεφανιάς. Μάλιστα η Τ.Κ. Στεφανιάς τίμησε την Καίτη Πετροπουλάκη με ονοματοθεσία δρόμου.

Η Λακωνία, ο κάμπος του Τρινάσου ,της Σκάλας, του Έλους και της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Λακωνίας παράγει όχι απλά πολλές ποικιλίες αλλά και αποδεδειγμένα υψηλής ποιότητας Πορτοκάλι.

Πρόβλημα οι χαμηλές τιμές

«Δυστυχώς η υψηλή ποιότητα των ποικιλιών της περιοχής μας είναι δυσανάλογη με τις επικρατούσες τιμές με αποτέλεσμα να πλήττεται η αγροτική οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΤΚ Στεφανιάς, Χρήστος Παπαδάκος. Και προσθέτει:

«Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό με κυρίαρχο το κόστος παραγωγής αλλά και την λειτουργία δικτύων για την προώθηση του πορτοκαλιού στις διεθνείς αγορές.

Είναι βέβαιο ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην Πολιτεία για την εξεύρεση κατάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων από το κόστος παραγωγής, της συνεχιζόμενες ελληνοποιήσεις, την εξυγίανση των εξαγωγικών δικτύων αλλά και τις πρωτοβουλίες των εμπορικών ακολούθων των Πρεσβειών μας σε όλο τον κόσμο.»

Έργα υποδομής: Κλειστό σύστημα Τρινάσου - Αντιπλημμυρικά

Αναγκαία για την περιοχή τα έργα υποδομής (κλειστό σύστημα Τρινάσου) για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης, τα αντιπλημμυρικά έργα, το ασφαλές οδικό δίκτυο αλλά και το οριστικό ξεκαθάρισμα των δασικών χαρτών που ταλαιπωρούν κυρίως τους αγρότες της περιοχή.

100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή Γιορτή Πορτοκαλιού είναι αφιερωμένη στις «Χαμένες και Αλησμόνητες Πατρίδες100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή».

«Σας προσκαλούμε όλους στις εκδηλώσεις της Γιορτής Πορτοκαλιού με διοργανωτή τον Σύλλογο Γυναικών Στεφανιάς υπό την αιγίδα της Π.Ε Λακωνίας, του Δήμου Ευρώτα και της Τ.Κ Στεφανιάς.

Για μια ακόμα φορά αξίζουν τα συγχαρητήρια μας στον Σύλλογο Γυναικών Στεφανιάς, όπου ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο είναι αρωγός και συμμέτοχος», καταλήγει ο Χρήστος Παπαδάκος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις