ΚΥΘΗΡΑ. Αν και ποτέ δεν έφτασαν τη δημοφιλία της Κέρκυρας ή των νησιών του Αιγαίου, τα Κύθηρα έχουν φανατικούς φίλους, οι οποίοι αυξάνονται μάλιστα μέσα στα χρόνια, καθώς είναι πολλοί όσοι τα επιλέγουν ως παραθεριστικό προορισμό.

Και υπάρχουν βέβαια κάμποσοι καλοί λόγοι γι’ αυτό, καθώς το νησί συνδυάζει ανέσεις με πανέμορφα τοπία χωρίς να υποφέρει από την πολυκοσμία ή την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη –γι’ αυτό και θεωρείται προορισμός ιδανικός για όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι, ωστόσο, σημαντικό ρόλο στη γοητεία των Κυθήρων παίζουν οι παραλίες τους, που είναι φημισμένες για τα γαλανά τους νερά και την καθαριότητά τους. Πέρα δε από τις οργανωμένες, πρωταγωνιστούν και κάποιες πιο δυσπρόσιτες, που όμως έχουν να προσφέρουν ξεχωριστή γοητεία σε όσους αποτολμήσουν την επίσκεψη.

Ανάμεσα στις τελευταίες θα δείτε συχνά το όνομα Καλαδί, που εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Πράγματι, είναι παραλία που θέλει λίγο κόπο –τα 162 σκαλοπάτια που χρειάζεται να κατέβεις για να την προσεγγίσεις ίσως φαντάζουν πολλά στην επιστροφή, όταν θα πρέπει να τα ανέβεις. Όσοι βρέθηκαν εκεί, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι αξίζει την όποια ταλαιπωρία, καθώς η εμπειρία είναι ονειρική. Για αρκετούς, μάλιστα, δεν νοείται να φύγετε από τα Κύθηρα δίχως να έχετε κολυμπήσει στο Καλαδί.

Kaladi_01a-1150x1536.jpg
Για να προσεγγίσετε στο Καλαδί θα χρειαστεί να κατέβετε 162 λίθινα σκαλοπάτια. Φωτογραφία: Όλγα Θεοδωροπούλου
Το Καλαδί δεν είναι οργανωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έρθετε εδώ με τις ομπρέλες σας. Φωτογραφία: Όλγα Θεοδωροπούλου

Πώς θα πάτε στο Καλαδί

Όπως είπαμε, το Καλαδί βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα των Κυθήρων, έχοντας ως κοντινότερο κατοικημένο μέρος το μικρό χωριό Παλαιόπολη. Ωστόσο η πρόσβαση γίνεται είτε από το χωριό Φράτσια εάν έρχεστε από τα βόρεια, είτε από το Λιβάδι αν ξεκινήσετε από τα νότια του νησιού.

Όποια διαδρομή κι αν διαλέξετε, ο δρόμος έχει άσφαλτο στο μεγαλύτερο μέρος του, μετατρεπόμενος σε χωματόδρομο στα τελευταία του μέτρα. Φτάνοντας εκεί θα βρείτε χώρο στάθμευσης στην είσοδο προς την παραλία, στην οποία θα πατήσετε αφού κατέβετε τα 162 λίθινα σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί: ο αριθμός τους τείνει να ποικίλει ανάλογα το δημοσίευμα το οποίο θα διαβάσετε, ωστόσο η σχετική πινακίδα που θα δείτε φτάνοντας γράφει ότι είναι 162 (βλέπε και φωτογραφία παρακάτω). Η κάθοδος γίνεται εύκολα, αλλά η άνοδος ενδεχομένως να ζορίσει κάποιους, εφόσον χρειαστεί να κουβαλάτε και τις ομπρέλες σας επιστρέφοντας στο πάρκινγκ.

Αν και το Καλαδί δεν είναι οργανωμένο, λίγο πριν το πάρκινγκ λειτουργεί καντίνα.
Φωτογραφία: Όλγα Θεοδωροπούλου
O μεγάλος βράχος στην παραλία είναι σήμα κατατεθέν για το Καλαδί.
Φωτογραφία: Όλγα Θεοδωροπούλου

Το προφίλ της Παραλίας

Το Καλαδί σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο κόλπους με σχήμα ωμέγα, ως βοτσαλωτή ακτή με πεντακάθαρα νερά, τα οποία διαθέτουν γαλάζια και πράσινα χρώματα. Σήμα κατατεθέν της είναι ο μεγάλος βράχος μέσα στη θάλασσα. Σε πρώτη ματιά η παραλία δείχνει μικρή, σύντομα όμως θα συνειδητοποιήσετε ότι χωρίζεται σε τρία μέρη: το τρίτο θεωρείται και το πιο εντυπωσιακό, καθώς αποτελείται από μια μικρή σπηλιά, από την οποία περνάτε για να φτάσετε σε μια πολύ μικρή παραλία.

Καλό είναι να υπολογίσετε τους ανέμους πριν ξεκινήσετε για το Καλαδί, ώστε να μην πέσετε σε έντονα κύματα. Ως παραλία με ανατολικό προσανατολισμό, δηλαδή, ενδείκνυται για μπάνιο όταν φυσάνε δυτικοί και νότιοι άνεμοι –ή, έστω, ασθενείς βόρειοι.

Τα γαλανά νερά στο Καλαδί είναι πεντακάθαρα και προσφέρονται και για οικογένειες με παιδιά. Φωτογραφία: Όλγα Θεοδωροπούλου

Φυσικά, το Καλαδί είναι άγρια παραλία και μέρος της μαγείας της οφείλεται στο γεγονός ότι παραμένει ανοργάνωτη. Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως θα πρέπει να έρθετε εδώ με τη δική σας ομπρέλα και με ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο (ψάθα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, καλό αντηλιακό κ.ά.). Όσον αφορά τον εφοδιασμό σας με κρύο νερό, αναψυκτικά και σάντουιτς, πάντως, υπάρχει και η επιλογή της καντίνας που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 λίγο πριν τον χώρο του πάρκινγκ. Ανοίγει στις 10 το πρωί και κλείνει αργά το απόγευμα.

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις