Υλικά

320 γρ. τόνο, καπνιστό σε κονσέρβα (ή φρέσκο από την Ψαραγορά «Ελαφόνησος» στη Σπάρτη, μαγειρεμένο)

400 γρ. μελιτζάνες

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. θυμάρι

100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τη γέμιση

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

400 γρ. ντομάτες

1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό

πιπέρι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Σουρώνουμε τον τόνο και κρατάμε ξεχωριστά τον τόνο από το λάδι του. Αν είναι φρεσκοψημένος φροντίζουμε να βάλουμε στο ψήσιμο μυρωδικά της αρεσκείας μας.

Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στη άκρη.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χαράσσουμε χιαστί τη σάρκα τους. Τις μεταφέρουμε στο ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω και απλώνουμε το μισό λάδι από τον τόνο ή ελαιόλαδο αν είναι φρασομαγειρεμένος.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τις αναποδογυρίζουμε ώστε να είναι η κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το υπόλοιπο λάδι από τον τόνο ή ελαιόλαδο αν είναι φρεσκομαγειρεμένος.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι, τον πελτέ και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα.

Βάζουμε τον τόνο μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.

Για τη σύνθεση

Αλλάζουμε τη ρύθμιση του φούρνου στο γκριλ.

Πιέζουμε με ένα κουτάλι τη σάρκα από τις μελιτζάνες για να κάνουμε μια θήκη.

Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλες τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 10 λεπτά για να πάρουν χρώμα.

Σερβίρουμε με μαϊντανό και πιπέρι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις