ΜΑΝΗ. Μια εξαιρετικά πρωτότυπη και σίγουρα ενδιαφέρουσα συνδυαστική εκδήλωση, με τίτλο,

  • «3000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής»,

πραγματοποιείται,

Συνδιοργάνωση

Η εκδήλωση αυτή, στο Γύθειο, αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανγυθεατικού Γυμναστικού Συλλόγου, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Συμπρωταγωνιστές του δρώμενου, ο Γυθειάτης πολιτικός μηχανικός, κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης και το εξαιρετικό μουσικό σύνολο ΛύρΑυλος, (που ίδρυσε το 2000 ο Παναγιώτης Στέφος).

  • Άκου να δεις

«Πανάρχαια μουσικά ακούσματα ζωντανεύουν ξανά, στο Γύθειο, χάρη στα 20 σπάνια ανακατασκευασμένα όργανα αλλά και στις εξαίσιες φωνές. Αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών σύγχρονων κομματιών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.»

  • Σε δύο πράξεις: Ομιλία και Μουσική Παράσταση

Η εκδήλωση, στο Γύθειο, θα έχει 2 μέρη.

Στο Α Μέρος, ο Γυθειάτης Γιώργος Β. Μονεμβασίτης με μια κατατοπιστική ομιλία θα εξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αναπαραχθεί σήμερα η αρχαιοελληνική μουσική «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση». Θα αναφερθεί στη θέση της μουσικής στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων καθώς και στη δύναμη και την εμβέλειά της.

Θα μιλήσει για τα μουσικά όργανα τα οποία είχαν οι αρχαίοι, θα επισημάνει τον παιδευτικό, αλλά και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της μουσικής στην αρχαιότητα, ο οποίος είχε πολλές ενδιαφέρουσες, αν και άγνωστες στους πολλούς πτυχές.

Θα αναφερθεί στη σχέση της μουσικής με το Αρχαίο Δράμα, μια σχέση η οποία συνεχίζεται αδιάπτωτα μέχρι τις μέρες μας, και θα ολοκληρώσει την ομιλία του με αναφορές τόσο στη σχετική βιβλιογραφία, όσο και στα σχετικά ηχογραφήματα.

Τα σημαντικότερα τμήματα της ομιλίας θα διατυπωθούν και σε αγγλική γλώσσα.

  • ΛύρΑυλος – Μουσική Παράσταση «3000 χρόνια Ελληνική Μουσική»

Στο Β Μέρος το εξαιρετικό μουσικό σύνολο ΛύρΑυλος, θα αξιοποιήσει όλη την εμπειρία των πολύχρονων ερευνών του σχετικά με τη Μουσική στην Αρχαία αλλά και τη Νεότερη Ελλάδα.

«…Είναι εφικτή μια καλλιτεχνική πρόταση που να έχει Φεστιβαλικό χαρακτήρα, να είναι έξω από τα συνηθισμένα και να απευθύνεται στο ευρύ κοινό έχοντας τη δυνατότητα να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων - και όχι μόνο;», ρωτά ρητορικά ο ΛύρΑυλος.

  • 20 σπάνια ανακατασκευασμένα όργανα

Πανάρχαια μουσικά ακούσματα ζωντανεύουν ξανά χάρη στα 20 σπάνια ανακατασκευασμένα όργανα αλλά και στις εξαίσιες φωνές. Αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών σύγχρονων κομματιών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.

«Ο Λύραυλος έχει σχεδιάσει μια μουσική παράσταση που στόχο έχει να αγγίξει του ακροατές καταλύοντας τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες.

Είναι ένα πρωτότυπο θέαμα, ένα μαγικό άκουσμα γεμάτο από εικόνες, ήχους, σχήματα, σκηνές ζωής μέσα στο χωροχρόνο.»

Το μουσικό σύνολο δημιουργήθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Στέφο, κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ανακατασκεύασε 40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Τα βασικά όργανα που θα ακουστούν είναι:

Λύρα, Κίθαρις, Φόρμιγγα, Πανδουρίδα, Βάρβιτος, Δίαυλος, Σύριγγα του Πανός, Σείστρα, Κρόταλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, Άσκαυλος, Σαντούρι, Βιολί …

Στο τέλος της παράστασης, το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τα μουσικά όργανα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση από φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, δέρμα, ζωικές χορδές, κέρατο, κόκαλο, ιχθυόκολλα, έλατο, δρυ

Συμμετέχουν

  • Παναγιώτης Στέφος: Κίθαρις, λύρες, δίαυλος, σύριγξ, κογχύλια
  • Zαφειρώ Χατζηφωτίου: Υψίφωνος, σείστρα
  • Μιχάλης Στέφος: Τραγούδι, φόρμιγγα, κρουστά
  • Όλγα Στέφου: Λύρες, κοχύλια, σαντούρι

Ο Παναγιώτης Στέφος με τους άξιους συνεργάτες του θα ξεναγήσει τους θεατές-ακροατές στον αρχαιοελληνικό μουσικό ήχο και στη συνέχειά του. Οι μουσικοί του συνόλου ερμηνεύοντας 20 αρχαιοελληνικά και νεότερα όργανα, θα καταλύουν τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το χτες με το σήμερα, και θα εξηγήσουν συνάμα το πώς και το γιατί. Μια μουσική παράσταση, προσπάθεια αναπαράστασης μιας άλλης εποχής, απόλυτα ταιριαστή με το χώρο – Αρχαίο Θέατρο – και με το μουσικό ήθος που αυτός αποζητά.

Τέλος, ας σημειωθεί πως η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, στο Γύθειο, πέρυσι τον Αύγουστο. «Η καταστροφική πυρκαγιά, όμως, που έπληξε την περιοχή εκείνες τις μέρες δεν επέτρεψε την πραγμάτωσή της».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις