«Τολμάν ανάγκη, καν τύχω καν μη τύχω». Πρέπει να το τολμήσω είτε πετύχω είτε όχι, είχε πει ο αρχαίος μεγάλος ποιητής τραγωδιών Ευριπίδης, 480-406 π.Χ. Να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου, με άλλα λόγια, να παραμερίσεις τους φραγμούς και τα εμπόδια, ανεξάρτητα αν θα φτάσεις στο στόχο ή πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα. Μερικά πράγματα είναι πέρα από εμάς.

Τείνουμε να θαυμάζουμε τους ανθρώπους που είναι αποφασιστικοί, θαρραλέοι, γενναίοι, τολμηροί. Που τα καταφέρνουν. Ωστόσο, η τόλμη δεν πρέπει να συγχέεται με την παρορμητικότητα που οδηγείται περισσότερο με το συναίσθημα. Ούτε με την παρατολμία και το ριψοκίνδυνο.
Θα τα καταφέρεις και εσύ, όταν νιώσεις την εσωτερική σου δύναμη. Όταν αφουγκραστείς το ένστικτο σου, τη διαίσθηση σου και την εσωτερική σου σοφία. Δεν μιλούν δυνατά, αλλά μιλούν. Όπως «μιλάει» και ο νους με τις χιλιάδες σκέψεις που κάνει. Όμως, καμιά φορά ο νους τείνει να παραμιλάει και πέφτει σε λούπα. Αρχίζουν οι αμφισβητήσεις και οι αμφιβολίες και μετά εμφανίζονται και άλλες σκέψεις που μας αποπροσαναλίζουν.

Να σαι τολμηρός αν θέλεις να αλλάξεις πράγματα και καταστάσεις. Είτε αυτό είναι ένα νέο ξεκίνημα, μία καινούργια σχέση, ένα εγχείρημα. Να λες περισσότερα ναι.
Να λαμβάνεις δράση, να προχωράς, και να ονειρεύεσαι. Στη ζωή βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, το ρίσκο και τη συναισθηματική έκθεση, να θυμάσαι «ο τολμών νικά» αν θέλεις να δεις αλλαγές στη ζωή σου.

Το πρώτο βήμα για να αναπτύξεις τη δύναμη να κάνεις τολμηρά πράγματα, είναι να αναλάβεις την ευθύνη της ίδιας της ζωής σου. Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι, τι είναι αυτό που φοβάσαι να χάσεις, τι ρισκάρεις και αυτό σε σταματά. «Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα βήμα», είχε πει ο Λάο Τσε, ο «γέροντας διδάσκαλος» όπως σημαίνει το όνομα του, από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινέζικης φιλοσοφίας.

Αρχική δημοσίευση από την Αϊνόλα Τερζοπούλου στο www.livelifewell.gr.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις