Ο Ελληνικός καφές είναι μία ποικιλία συνυφασμένη με την παράδοσή μας, με μία ιστορία που ταξιδεύει πολλούς αιώνες πίσω. Ο καφές αυτός έγινε γνωστός στην Κωνσταντινούπολη κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 16ου αιώνα, με τα πρώτα καφενεία να ανοίγουν τις πόρτες τους το 1554-1555. Ο χαρακτηρισμός ελληνικός καφές αναφέρεται τόσο στον τρόπο παρασκευής, όσο και στην τελετουργία σερβιρίσματος.

Η κουλτούρα του παραδοσιακού καφενείου, από τη μία πλευρά, το οποίο για πολλά χρόνια αποτέλεσε βασικό άξονα αδιάκοπης κοινωνικής συναναστροφής και συνάθροισης και ο σπιτικός ελληνικός καφές, από την άλλη, αλάθητο δείγμα ζεστού καλωσορίσματος και σπιτικής φιλοξενίας, συγκροτούν μία μακρά γαστριμαργική παράδοση που παραμένει ζωντανή έως και σήμερα.

Πώς παρασκευάζεται ο τέλειος ελληνικός καφές:

Για 1 φλιτζάνι – Προετοιμασία: 10 λεπτά

Απαραίτητος εξοπλισμός: χάλκινο μπρίκι, φαρδύ στο κάτω μέρος που στενεύει προς τα επάνω, με μακριά λαβή / 1 φλιτζανάκι του καφέ ή 1 μεταλλικό ποτηράκι

  1. Μετράτε την ποσότητα νερού που χρειάζεστε με το φλιτζανάκι. Το ρίχνετε στο μπρίκι και αν θέλετε προσθέτετε ζάχαρη. Αφήνετε να βράσει.
  2. Αποσύρετε το μπρίκι από τη φωτιά και ρίχνετε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ, πολύ λεπτά αλεσμένο. Ανακατεύετε και βράζετε ξανά. Μόλις το υγρό φτάσει στο χείλος του σκεύους, αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και σερβίρετε.

Tips για… μερακλήδες

- Αν θέλετε τον καφέ σας πιο δυνατό, αφήνετε το καϊμάκι να κατακαθίσει μακριά από τη φωτιά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 φορές. Στην συνέχεια μεταφέρετε αργά και προσεκτικά τον καφέ στο φλιτζάνι, ώστε το καϊμάκι να μοιραστεί ομοιόμορφα.

- Για πιο εξωτική γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ φιστίκι (όπως κάνουν σε περιοχές της Τουρκίας) ή σπόρους από κάρδαμο (όπως συνηθίζεται στη Συρία και τη Σαουδική Αραβία).

Καφές Βεκράκος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις