Ο καφές φίλτρου είναι πιθανότατα ο πιο διαδεδομένος τύπος καφέ παγκοσμίως. Είναι το ρόφημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού μας ξυπνήματος, καθώς σχεδόν όλα τα σπίτια διαθέτουν μία συσκευή για την παρασκευή του. Ο καφές φίλτρου φτιάχνεται με ζεστό νερό, θερμοκρασίας 90-95ο C, το οποίο περνά μέσα από ένα χάρτινο φίλτρο, στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο αλεσμένος καφές. Ο τεχνικός όρος για τη διαδικασία αυτή είναι «έκπλυση»: το νερό ρέει μέσα από τον καφέ λόγω της βαρύτητας. Το υγρό που εκχυλίζεται συγκεντρώνεται κάτω από το φίλτρο μέσα σε μία καφετιέρα.

Η άλεση του καφέ

Έχει μεγάλη σημασία να επιλέξετε έναν σωστά αλεσμένο καφέ: αν είναι χοντροκομμένος, δεν θα έχει αρκετή γεύση ή θα έχει μία πικράδα γιατί το νερό θα παρασύρει μαζί του ελάχιστα αρώματα. Αντίθετα, αν ο καφές είναι πολύ ψιλοκομμένος, ενδέχεται η γεύση του να είναι πικρή, σχεδόν στυπτική. Επομένως, ιδανικός για την συγκεκριμένη μέθοδο είναι ο μέτρια αλεσμένος καφές.

Πώς παρασκευάζεται ο τέλειος καφές φίλτρου:

Για 1 φλιτζάνι – Προετοιμασία: 10 λεπτά

Απαραίτητος εξοπλισμός: καφετιέρα φίλτρου

  1. Βάζετε τον αλεσμένο καφέ στο φίλτρο. Υπολογίζετε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ για κάθε φλιτζάνι νερό, δηλαδή 3,5 – 4 γραμμάρια καφέ για 100 – 150 ml νερό. Μπορείτε βέβαια να προσαρμόζετε τη δόση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Βρέχετε ελαφρά τον καφέ με λίγες σταγόνες κρύο νερό ή, καλύτερα, με ένα βαποριζατέρ.
  2. Ρίχνετε την ποσότητα νερού που χρειάζεστε στην καφετιέρα και την ανάβετε. Ιδανικά, καταναλώστε τον καφέ άμεσα μετά την Παρασκευή.

Αυτό το ξέρατε;

- Αφού ετοιμαστεί ο καφές φίλτρου, μην τον αφήνετε στην καφετιέρα γιατί πολύ γρήγορα θα πάρει γεύση καμένου. Για να μην κρυώσει, αφαιρέστε τον από την κανάτα της καφετιέρας και φυλάξτε τον σε ένα θερμός.

Καφές Βεκράκος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις