Η κρύα εκδοχή του καφέ φίλτρου ή αλλιώς Cold brew είναι μια νέα τάση που πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική πριν από μερικά χρόνια. Η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής καφέ βασίζεται στη διαδικασία μουλιάσματος του καφέ φίλτρου μέσα σε νερό με θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 8 με 12 ώρες. Ο χρόνος του immersion, δηλαδή της παραμονής του καφέ μέσα στο νερό, είναι και αυτός που καθορίζει την τελική ένταση του ροφήματος.

Η αργή εκχείλιση μάς δίνει έναν καφέ χωρίς οξύτητες, γλυκό τις περισσότερες φορές, με γεμάτο σώμα και πλούσιο άρωμα και γεύση. Το κρύο νερό δηλαδή είναι ικανό να διατηρεί τα ευαίσθητα γευστικά συστατικά του καφέ, χωρίς να επιτρέπει να ελευθερωθούν τα έλαια και τα οξέα, κάτι που συμβαίνει κατά την απόσταξη σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Πώς θα φτιάξετε καφέ cold brew στο σπίτι:

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά - Χρόνος αναμονής: 12-15 ώρες

Απαραίτητος εξοπλισμός: δεν απαιτείται κάποιο ειδικό σκεύος, ένα γυάλινο βάζο αρκεί.

Υλικά

200 γρ. καφέ φίλτρου χοντροαλεσμένο

1 λίτρο νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Πάγος για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Ρίξτε τον καφέ σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέστε όλο το νερό.
  2. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεα κλείστε καλά το βάζο και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 12-15 ώρες.
  3. Στερεώστε ένα φίλτρο του καφέ ή σε ένα άλλο γυάλινο βάζο.
  4. Βγάλτε από το ψυγείο το βάζο με το παγωμένο μείγμα καφέ και το ρίξτε το σε δόσεις μέσα στο φίλτρο, μέχρι να έχετε ένα διαυγές αποτέλεσμα στον καφέ. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 1 ώρα.
  5. Σερβίρετε σε ποτήρι με πάγο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα ή φυτικό ρόφημα της αρεσκείας σας.

Καφές Βεκράκος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις