ΚΟΣΜΟΣ. Κατάμεστο παρουσιάστηκε το Αμφιθέατρο Richelieu του ιστορικού Πανεπιστημίου της Σορβόννης, το βράδυ της Δευτέρας (16/1), για την εκδήλωση-φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του πολιτιστικού οργανισμού Delphys.

Η μούσα του Κισλόφσκι, Irène Jacob

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Γαλλίδα ηθοποιός Irène Jacob, πρωταγωνίστρια των ταινιών του Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα» και «Τρία χρώματα: Η κόκκινη ταινία», αλλά και της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου», και ο διδάκτορας Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι.

richelieu.jpg
Στιγμιότυπο από το Αμφιθέατρο Richelieu

Η βραδιά

Η βραδιά ξεκίνησε με παρουσίαση από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη της Τέταρτης διάστασης του Γιάννη Ρίτσου, ενός από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής ποίησης, που αποτελείται, κυρίως, από μονολόγους ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, και ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο με την Irène Jacob, που ερμήνευσε την Ελένη (μετάφραση: Gérard Pierrat, 1975), έναν ποιητικό μονόλογο του 1970, μέσα από τον οποίο «…ο Γιάννης Ρίτσος μεταφέρει τον μύθο της Ελένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και του αποδίδει νέους συμβολισμούς σε μια εποχή απομυθοποίησης, όπως είναι η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με φιλολογική ανάλυση του έργου από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη και έκλεισε με την παρουσία-έκπληξη της κόρης του Ρίτσου, Έρης.

Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Irène Jacob

Η βραδιά, στην οποία παρευρέθηκαν πολλές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, όπως ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, o καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Hermès και Πρόεδρος του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών Pierre-Allexis Dumas, η εκδότρια Véra Michalski-Hoffmann και άλλοι πολλοί, πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου και του Ιδρύματος Jan Michalski.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις