ΕΛΛΑΔΑ. Η πιανίστα Έλενα Ξυδιά συνεχίζει να εργάζεται ανελλιπώς κάνοντας εμφανίσεις που γίνονται viral.

Πριν από λίγες ημέρες την είδαμε να παίζει πιάνο στη μέση της λίμνης της Καστοριάς, δημιουργώντας μαζί με τον σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη ένα υπέροχο θέαμα.

Την πρώτη φορά, όμως, που έγινε viral ήταν όταν η Έλενα Ξυδιά, γνωστή και ως η «ιπτάμενη πιανίστα», έπαιξε πιάνο στον αέρα πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών και έδειξε έναν ιδιαίτερο τρόπο προβολής της φυσικής μας κληρονομιάς.

Η ίδια περιγράφει στο iefimerida.gr πώς γεννήθηκε η ιδέα με το πιάνο και αποκαλύπτει ποια είναι τα επόμενα σχέδιά της με τον Πασχάλη Μάντη.

Η πιανίστα Έλενα Ξυδιά για τις εμφανίσεις της σε επιβλητικά τοπία μοναδικής ομορφιάς της Ελλάδας

H Έλενα Ξυδιά σπούδασε στο τμήμα οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, παράλληλα με τις σπουδές κλασικού πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Περιστερίου. Αν και δούλεψε μερικά χρόνια στον οικονομικό τομέα, συνειδητοποίησε ότι αυτό που ήθελε να ακολουθήσει ήταν η μουσική.

«Για πολλά χρόνια ασχολήθηκα με τα οικονομικά, έχω δουλέψει μέχρι και σε τράπεζα. Κάποια στιγμή απλά παραιτήθηκα από όλα και αποφάσισα να προσπαθήσω να ασχοληθώ με αυτό που αγαπώ. Λέω ''να προσπαθήσω'' γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να βιοπορίζεσαι από τη μουσική, ειδικά για τον πιανίστα που πάντα είναι ένας. Θέλω να πω ότι αν κάποιος παίζει βιολί είναι πιο εύκολο να συμμετέχει σε μια ορχήστρα, γιατί υπάρχουν πολλά βιολιά... Είναι λίγες οι θέσεις για έναν πιανίστα, και στην Αθήνα ειδικά, αν θέλεις να παίζεις solo πιάνο, είναι ελάχιστες οι θέσεις. Παρ' όλα αυτά, πήρα την απόφαση και φαίνεται ότι έκανα καλά», εξηγεί η ίδια στο iefimerida.

Σήμερα εργάζεται στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, κάτω από τον ιερό βράχο, και, όπως εξομολογείται, αυτό ήταν που την ενέπνευσε για το ξεχωριστό project με το πιάνο και τα ταξίδια. «Παρασκευή και Σάββατο βράδυ είμαι πάντα στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης για ένα τετράωρο πρόγραμμα 20:00-00:00. Και κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα για το project μας με τον Πασχάλη Μάντη. Το μουσείο συνδέεται έμμεσα σε αυτό, διότι ακριβώς επειδή δουλεύω εκεί και η εικόνα μου να παίζω πιάνο κάτω από την Ακρόπολη με συνδύασε με τον πολιτισμό... Κατά κάποιον τρόπο εμπνευστήκαμε από αυτό».

Πιο συγκεκριμένα, η Έλενα Ξυδιά περιγράφει: «Ήταν τότε, στο πρώτο lockdown της πανδημίας, όπου σταμάτησαν όλα. Το Μουσείο ήταν κλειστό, ο Πασχάλης, που έχει εταιρεία παραγωγής και ζει στη Λάρισα, είχε επίσης σταματήσει τη δουλειά του και ψάχναμε μια διέξοδο από αυτή τη ρουτίνα και τον εγκλεισμό. Ουσιαστικά, μέσα στην αδράνεια γεννήθηκε η έμπνευση για κάτι πολύ δημιουργικό και όμορφο».

Ετσι αποφάσισαν να φτιάξουν το πρώτο τους βίντεο και μετέφεραν ένα πιάνο στα επιβλητικά και μυστηριώδη Μετέωρα! «Ούτε εμείς οι ίδιοι στην αρχή πιστεύαμε ότι θα το κάνουμε. Κι όμως, το ένα έφερε το άλλο και σήμερα έχουμε καταλήξει να δεχόμαστε τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα για να επισκεφθούμε μέρη και να παίξουμε πιάνο».

Πλέον, έχουν βρεθεί σε απίθανα μέρη, όπως στους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς, στη Σκιάθο, στη λίμνη Πλαστήρα, στο Δέλτα του Πηνειού, στην κοιλάδα των Τεμπών, με το ιπτάμενο πιάνο που όλοι ασφαλώς θυμόμαστε.

«Το βίντεο αυτό έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών και, δυστυχώς, αυτές τις ημέρες ο νους μας πηγαίνει στο τραγικό δυστύχημα... Παρ' όλα αυτά ήταν μια όμορφη εμπειρία και φυσικά είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, δεν κινδύνεψα ούτε μια στιγμή. Σίγουρα βέβαια το ψυχολογικό κομμάτι ήταν πιο δύσκολο... Το να ανέβεις εκεί πάνω δεν ήταν εύκολο. Ενώ το συζητούσαμε καιρό, όταν φτάσαμε εκεί είπα "Ωχ". Αλλά, τελικά, ήταν όλα γαλήνια και όμορφα και το ευχαριστήθηκα πολύ!

»Φανταστείτε ότι ήμουν στον αέρα για περίπου δύο με τρεις ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί το γύρισμα. Απλά, αφέθηκα, πήρα τα παιδιά μου βιντεοκλήση, έβγαλα selfies, πέρασα πολύ ωραία».

Πώς όμως γίνεται η επιλογή των κομματιών που συνοδεύουν τα μαγευτικά μέρη;

Η Έλενα Ξυδιά σημειώνει: «Τα κομμάτια όπως και όλες οι λεπτομέρειες για το κάθε βίντεο τα συναποφασίζουμε με τον Πασχάλη αρκετές εβδομάδες ή και μήνες νωρίτερα. Η μουσική, λοιπόν, έχει να κάνει σίγουρα με το εκάστοτε περιβάλλον που επισκεπτόμαστε κάθε φορά και με το συναίσθημα που θέλουμε να βγάλει το βίντεο. Δηλαδή, στα Τέμπη δεν ήταν τυχαίο το κομμάτι ''Dream of flying''. Εχει μεν έναν σχετικό τίτλο, αλλά έπρεπε να είναι επίσης κάτι απαλό, ταξιδιάρικο. Σίγουρα δεν μας ενδιαφέρει αν ο συνθέτης είναι Ελληνας ή ξένος ή αν το κομμάτι είναι κλασικό ή σύγχρονο. Αυτό που έχει για εμάς σημασία είναι η αισθητική και το πόσο ταιριάζει βέβαια στη σκηνοθετική ματιά του Πασχάλη. Συνήθως έχουμε 5-6 υποψήφια κομμάτια και τα ακούμε πάρα πολλές φορές για να καταλήξουμε».

Οταν η πιανίστα Έλενα Ξυδιά έπαιξε πιάνο στη μέση της λίμνης της Καστοριάς

Η τελευταία εμφάνιση της Έλενας Ξυδιά στη μέση της λίμνης της Καστοριάς κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις όλων.

Σε ένα τέλεια σχεδιασμένο concept, σκηνοθετημένο από τον Πασχάλη Μάντη, έφερε μια από τις πιο απρόσμενες εμφανίσεις που έχουν γίνει ποτέ σε λίμνη.

«Μετά τα Τέμπη, οτιδήποτε άλλο μας φαίνεται πια απλό, παρόλο που δεν είναι, αλλά έχουμε πια την τεχνογνωσία και την εμπειρία», τονίζει.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα ευτράπελα! Η Έλενα Ξυδιά περιγράφει γλαφυρά...

«Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα στην Καστοριά. Αρκεί να σας πω ότι αφού είχαμε ξεκινήσει το γύρισμα από τις 05:30 το πρωί για να προλάβουμε την αυγή του ήλιου, λίγο πριν ολοκληρώσουμε, το drone μας βούτηξε στη θάλασσα. Τα χάσαμε όλα, ένας δύτης βούτηξε την επόμενη μέρα και βρήκε το drone, αλλά το υλικό είχε χαθεί. Όμως δεν απελπιστήκαμε και πετάξαμε δεύτερο drone» σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως «το ολοκληρωμένο βίντεο ακόμα δεν το έχουμε δει», καθώς τα πλάνα, που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, δεν είναι τα τελικά και σύντομα θα δούμε και άλλες ομορφιές από την πόλη της Καστοριάς.

Τα επόμενα σχέδια της Έλενας Ξυδιά και του Πασχάλη Μάντη

Αεικίνητοι από τη φύση τους, η Έλενα Ξυδιά και ο Πασχάλης Μάντης δεν σταματούν τις ιδέες. «Οι ελληνικές ομορφιές είναι απεριόριστες και πραγματικά λέμε ότι μια ζωή δεν μας αρκεί για να επισκεφθούμε όλα τα μέρη που θα θέλαμε. Το επόμενο θα το κρατήσουμε για έκπληξη, αλλά θα σας πω ότι είναι ένα νησί που δεν το περιμένει κανείς».

Παράλληλα, οι δυο τους ετοιμάζουν και μια πρωτοποριακή μουσική παράσταση τον Ιούνιο στο Ανοιχτό Θέατρο Πέτρας.

«Πάνω στην σκηνή θα έχει ένα κανονικό πιάνο και θα εμφανιστεί ταυτόχρονα και ένα ολογραμματικό, όπου πάλι η πιανίστρια θα είμαι εγώ. Θα είναι μια μάχη, δηλαδή, μεταξύ των δύο πιάνων...», καταλήγει η Έλενα Ξυδιά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις