Αυτή είναι η αλμυρή παραλλαγή του αγαπημένου μας γλυκού που μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε κυρίως γεύμα ή να αποτελέσει ολοκληρωμένο πιάτο από μόνο του _ τραγανοί τυρολουκουμάδες με φέτα και φρέσκα μυρωδικά.

Αν ακολουθήσουμε σωστά τα βήματα της συνταγής και τηρήσουμε τους χρόνους αναμονής θα έχουμε υπέροχους, μυρωδάτους και τυρένιους λουκουμάδες, απέξω τραγανούς και από μέσα αφράτους.

Υλικά για περίπου 30 λουκουμάδες

  • 280 γρ χλιαρό νερό
  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ κορν φλάουρ
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κοφτό κ. γ. αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ. σ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ. σ. φρέσκια ρίγανη
  • 4 κ. σ. τριμμένη γραβιέρα
  • 200 γρ φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Ιδανική συνοδεία των τυρένιων λουκουμάδων είναι λίγη ντομάτα, ελιές και έξτρα φέτα με ελαιόλαδο.

Παρασκευή και τηγάνισμα

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη μαγιά, το αλάτι, το πιπέρι, τα φρέσκα μυρωδικά (αν τα φύλλα της ρίγανης είναι μεγάλα τα κόβουμε σε πιο ψιλά κομμάτια) και το νερό.
  • Με αργές κινήσεις ανακατεύουμε κυρίως με τα δάχτυλα μέχρι να έχουμε έναν λείο και απαλό χυλό.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τα τυριά φτιάχνοντας ένα ομοιόμορφο, παχύ μίγμα.
  • Αφήνουμε τη λεκάνη μας στην άκρη, σε μέρος που δεν έχει υγρασία ή αέρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα για 45 περίπου λεπτά μέχρι ο χυλός να αφρατέψει και να σηκωθεί ψηλά στα τοιχώματα της λεκάνης, δημιουργώντας μεγάλες φουσκάλες.
  • Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο λάδι ώστε να φτιάξουμε μια φριτέζα χωρίς όμως το καλάθι της.
  • Μόλις ζεσταθεί το λάδι ξεκινάμε να τηγανίζουμε τους λουκουμάδες. Προσοχή εδώ: το λάδι δεν το θέλουμε καυτό, απλώς ζεστό ώστε να τηγανιστούν σιγανά και μέχρι μέσα όλοι οι λουκουμάδες. Αν κάψει πολύ το λάδι, οι λουκουμάδες θα πάρουν χρώμα απέξω, εμείς θα νομίζουμε ότι είναι έτοιμοι ενώ από μέσα θα είναι άψητοι.
  • Βουτάμε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό ένα κουτάλι κι ύστερα παίρνουμε λίγο από το χυλό μέσα στη χούφτα μας. Ο χυλός θα αρχίσει να ξεχειλίζει από το κλείσιμο της χούφτας μας (ανάμεσα από δείχτη και αντίχειρα) κι εκεί κόβουμε με το κουτάλι και αφήνουμε απαλά το χυλό να πέσει μέσα στο τηγάνι.
  • Αφήνουμε τους λουκουμάδες να τηγανιστούν καλά και να πάρουν ένα όμορφο, χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμοι αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με λίγη φέτα ντομάτα κι ελιές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις