Όποιος έχει αληθινούς φίλους, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αλλά πόσοι φίλοι είναι αρκετοί για να επιβεβαιώσουν το παραπάνω; Μήπως ένας ή δύο εγκάρδιοι φίλοι δεν αγγίζουν τη «χρυσή τομή» που θα μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους; Το TikTok, όπως πάντα, έχει μία σχετική θεωρία.

Οι χρήστες του TikTok φαίνεται πως έχουν καταλήξει στη λεγόμενη «Θεωρία των 7 φίλων», σύμφωνα με την οποία επτά είναι ο τέλειος αριθμός φίλων που μπορεί να έχει κάποιος. Ένας μικρός αλλά όχι πολύ μικρός κύκλος στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε και όπου ο καθένας έχει τον δικό του σαφώς καθορισμένο ρόλο, ανάλογα με τη διάρκεια της σχέσης, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τον βαθμό εγγύτητας και οικειότητας. Αν και η θεωρία δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, έχει γίνει μία viral τάση, με περισσότερες από 10 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα. Ταυτόχρονα, έχει μετατραπεί σε μία πραγματική online φιέστα για τη δύναμης της φιλίας, που παίρνει τη μορφή βίντεο και αφιερωματικών δημοσιεύσεων.

Η «Θεωρία των 7 φίλων» αναφέρει ότι ο καθένας πρέπει να έχει έναν κοινωνικό κύκλο αποτελούμενο από επτά άτομα, καθένα από τα οποία φέρνει μια μοναδική προοπτική ή προσφέρει μια ιδιαίτερη αξία που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει. Από τον έμπιστο που γνωρίζετε από την παιδική σας ηλικία μέχρι τον καλύτερο φίλο που είναι ουσιαστικά μέλος της οικογένειας∙ από τον φίλο που σας ωθεί πάντα να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας μέχρι τον φίλο που δεν παραλείπει ποτέ να εμφανίζεται σε σημαντικά γεγονότα∙ όλες αυτές εκδοχές των φίλων αποδεικνύεται ότι είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για μία ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή όπου οι κοινωνικές σχέσεις είναι υψίστης σημασίας.

Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες φίλων που σύμφωνα με τη θεωρία του TikTok πρέπει να έχουμε στη ζωή μας;

  • Ο φίλος από την παιδική ηλικία. Είναι το άτομο με το οποίο μεγαλώσατε μαζί, ο φίλος του δημοτικού σχολείου, το αγόρι ή το κορίτσι με το οποίο παίζατε κρυφτό. Θα είναι πάντα η πιο μακροχρόνια φιλία και δεν έχει σημασία αν δεν βλέπετε ο ένας τον άλλον συχνά ή αν βλέπετε ο ένας τον άλλον κάθε μέρα, ο δεσμός σας θα είναι πάντα ξεχωριστός.
  • Ο φίλος που σας κάνει να γελάτε σε κάθε περίσταση: Μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη οικειότητα, αλλά ακόμα κι αν είναι επιφανειακή, αυτό το είδος φίλου είναι σημαντικό. Είναι εγγύηση γέλιου, διασκέδασης και ανάλαφρης διάθεσης.
  • Ο φίλος που υπάρχει στο περιθώριο χωρίς να αλλάζει τίποτα: Είναι αυτό το περίεργο, αλλά και πολύτιμο είδος σχέσης: Είναι εκείνος ο φίλος, με τον οποίο μπορεί να μη μιλάς συχνά ή να χάνεστε ανά διαστήματα, όταν όμως συναντιέστε και πάλι, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κάθε συνάντηση μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από την προηγούμενη και στο τέλος της, σου αφήνει πάντα ένα πλατύ χαμόγελο.
  • Ο φίλος στον οποίο μπορείτε να πείτε τα πάντα: Είναι αυτό το άτομο που πάντα είναι ανοιχτό να ακούσει, δεν θα σας κρίνει ποτέ και στηρίζει τις επιλογές σας. Αυτός είναι ο φίλος που φυλάει τα μεγαλύτερα και πιο σκοτεινά μυστικά σας και με τον οποίο αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς.
  • Ο φίλος που έγινε οικογένεια: Το άτομο αυτό είναι κάτι περισσότερο από φίλος. Είναι ένα μέλος της οικογένειας με το οποίο μοιράζεστε τα πάντα, από ρούχα μέχρι τα πιο οικεία συναισθήματα.
  • Ο φίλος, χωρίς τον οποίο δε μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας: Αυτό το άτομο θα το αγαπάτε για πάντα. Μπορεί να διαφωνήσετε, να τσακωθείτε, να χωρίσετε για λίγο τους δρόμους σας, αλλά πάντα θα επιστρέψετε σε αυτή την τεράστια αγάπη που σας ενώνει. Η φιλία με το άτομο αυτό θα κρατήσει μια ζωή.
  • Ο φίλος-ψυχολόγος που γνωρίζει όλα τα προβλήματα της σχέσης σας: Αυτό ακριβώς που χρειάζεστε στα δύσκολα: δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη! Είναι εκείνο το σοφό άτομο που σας ακούει να μιλάτε για ώρες και δίνει τις πιο εύστοχες συμβουλές. Και να θέλει να γλιτώσει, δε μπορεί, γιατί δε θα το επιτρέψετε εσείς!

Είναι μάλλον περιττό να επισημάνουμε ότι η θεωρία των 7 φίλων είναι ακριβώς αυτό: μια θεωρία. Και ενώ δεν έχει γίνει σαφές από πού και πώς ξεκίνησε, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να την υποστηρίζουν. Για μερικούς, ένα άτομο μπορεί να ενσωματώνει πολλούς τύπους φίλων. Για άλλους, δύο ή τρεις φίλοι είναι αρκετοί για να ολοκληρώσουν τον κοινωνικό τους περίγυρο. Το πραγματικό κλειδί είναι σε κάθε περίπτωση να δίνουμε προσοχή στους τύπους των ανθρώπων που κρατάμε στη ζωή μας καθώς περνούν τα χρόνια. Το ένστικτο και τα κοινά σας βιώματα θα δείξουν αν στο τέλος της ημέρας αξίζουν ή όχι την αγάπη, τον χρόνο και την υποστήριξή σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις