Γνωρίζετε ότι το να αφήνετε το δέρμα σας να αναπνέει ελεύθερα είναι το κλειδί για να επιτύχετε φυσική λαμπερή όψη; Κάθε τόσο, η επιδερμίδα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα ομορφιάς σας για να αναπληρώσει τη φυσική του υφή. Και το skin fasting μπορεί να το πετύχει αυτό.

Τι είναι το skin fasting;

Το skin fasting ή αλλιώς η «νηστεία του δέρματος» είναι μια πολύ δημοφιλής τάση στο ίντερνετ αυτή την περίοδο. Υποστηρίζει την ιδέα να δίνετε στο δέρμα σας ένα διάλειμμα από την τακτική ρουτίνα περιποίησης για να το κάνετε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Έτσι, εγκαταλείποντας τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος περιποίησης για μια μέρα, μια εβδομάδα ή ένα μήνα, επιτρέπετε στο δέρμα σας να επαναφέρει τις φυσικές του λειτουργίες και να επουλωθεί. Με άλλα λόγια, λειτουργεί ενισχύοντας τον προστατευτικό φραγμό του δέρματός σας που μπορεί να έχει εκφυλιστεί από τη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος.

Ο όρος επινοήθηκε για πρώτη φορά από την ιαπωνική μάρκα Mirai Clinical, η οποία περιγράφει το skin fasting ως έναν τρόπο ομαλοποίησης της έκκρισης φυσικών ελαίων και υποστήριξης της φυσικής διαδικασίας αναζωογόνησης. Η ιδέα προέρχεται από την νηστεία που επιτρέπει τη θεραπεία. Το skin fasting λειτουργεί ιδανικά όταν ελαχιστοποιείτε ή σταματάτε να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε προϊόν περιποίησης για να επιτρέψετε στο δέρμα σας να αναζωογονηθεί από μόνο του. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας πριν αποφασίσετε να το κάνετε.

Πώς να κάνετε skin fasting;

  1. Ξεκινήστε με το καλό πλύσιμο του προσώπου σας το βράδυ.
  2. Αντί να μειώσετε όλα τα προϊόντα με τη μία, ξεκινήστε σταδιακά -μία φορά την εβδομάδα αρκεί. Προσπαθήστε να μην εφαρμόσετε κανένα προϊόν περιποίησης μια νύχτα για να αφήσετε το δέρμα σας να αναπνεύσει ελεύθερα.
  3. Πλύνετε το πρόσωπό σας το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα φυσικά έλαια δεν θα αφαιρεθούν.

Αφού αφήσετε το δέρμα σας να «νηστέψει» για ένα βράδυ, δοκιμάστε το παρακάτω τεστ στο πρόσωπό σας το επόμενο πρωί.

  1. Βάλτε ένα στεγνό και καθαρό χαρτομάντιλο στο πρόσωπό σας. Εάν πέσει αμέσως, έχετε ξηρό δέρμα.
  2. Εάν το χαρτί κολλάει στο πρόσωπό σας αλλά πέφτει όταν σκύβετε, έχετε κανονικό δέρμα.
  3. Αν κολλάει στο πρόσωπό σου ακόμα και δεν πέφτει με το σκύψιμο, έχετε λιπαρό δέρμα.

Οφέλη του skin fasting

Η έννοια της «νηστείας του δέρματος» είναι να αφήσετε το δέρμα σας να αναπνέει φυσικά. Όταν παραλείπετε τη χρήση προϊόντων περιποίησης, το δέρμα σας μπορεί να παράγει φυσικά έλαια για να διατηρηθεί απαλό και ελαστικό. Αν και δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη πίσω από αυτή τη θεωρία, το skin fasting μπορεί να σας ωφελήσει εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολλά προϊόντα και δεν είστε σίγουρες για το πώς κάθε ένα από αυτά επιδρά στο δέρμα σας.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το να κάνετε ένα βήμα πίσω είναι αρκετά χρήσιμο. Επιπλέον, το skin fasting βοηθά το δέρμα σας να επουλωθεί εάν έχει αρχίσει να αντιδρά αρνητικά σε οποιοδήποτε προϊόν. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε ξέσπασμα ακμής ή έχετε ξηρό δέρμα από οποιαδήποτε χρήση προϊόντος, είναι καλύτερο να κάνετε την παραπάνω διαδικασία, πριν βρείτε τον σωστό συνδυασμό προϊόντων.

Skin fasting – Τι να προσέξετε

  1. Το να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο από μέσα προς τα έξω είναι πάντα απαραίτητο. Πίνετε λοιπόν αρκετό νερό όταν κάνετε αυτή τη «νηστεία» για να μείνετε ενυδατωμένες.
  2. Βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα υγρασίας του χώρου σας είναι κατάλληλα, ειδικά εάν ζείτε σε ξηρή ή εξαιρετικά κρύα περιοχή.
  3. Αν και δεν υπάρχει σταθερός κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε skin fasting, μην το κάνετε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
  4. Να ξέρετε ότι είστε ο καλύτερος κριτής του δέρματός σας. Μην συνεχίσετε με την παραπάνω διαδικασία εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθαρίσει το δέρμα;

Είναι δύσκολο να πούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να καθαρίσει το δέρμα, καθώς εξαρτάται από τον τύπο του και τον αριθμό των προϊόντων που εφαρμόζετε καθημερινά.

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε skin fasting;

Αν και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας, η συχνότητά που μπορείτε να κάνετε skin fasting εξαρτάται από το πόσο επιμελείς είστε με το πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε αποτοξίνωση του δέρματος μία φορά στους δύο μήνες εάν δεν χρησιμοποιείτε πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης.

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά ορό, κρέμα λεύκανσης δέρματος και αντιγηραντική κρέμα ή πολύ μακιγιάζ, η αποτοξίνωση του δέρματός σας μία φορά το μήνα μπορεί να είναι ιδανικότερη λύση για εσάς. Εάν έχετε ευαίσθητο, λιπαρό, ερεθισμένο ή υπερβολικά ξηρό δέρμα, περιορίστε την αποτοξίνωση σας σε μία φορά στις δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρήστε τα σημάδια του δέρματός σας για να καθορίσετε τι θα ήταν σωστό για εσάς. Θυμηθείτε, μπορείτε είτε να απέχετε εντελώς από οποιαδήποτε προϊόντα είτε να χρησιμοποιείτε μόνο με μια ελαφριά ενυδατική κρέμα και νερό. Ωστόσο, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για να καταλάβετε εάν μπορείτε να ξεκινήσετε το skin fasting, ειδικά εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις