Πολλές φορές ακούμε την φράση «οι φίλοι είναι η οικογένεια που έχουμε επιλέξει» και η αλήθεια είναι πως, όσοι είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχουμε στη ζωή μας λίγους -ή και πολλούς- ανθρώπους που θεωρούμε πραγματικά δικούς μας, μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα με αυτό. Αν από τη άλλη δεν είχατε ακόμα την τύχη να γνωρίσετε αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, με τους οποίους θα δημιουργήσετε έναν μοναδικό δεσμό πληρότητας και κατανόησης, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε ούτε να ανησυχείτε! Αφενός, διότι δεν είστε μόνοι και αφετέρου διότι υπάρχουν τρόποι για να αντιστρέψετε την κατάσταση, αρκεί φυσικά να το θέλετε!

Η αξία της φιλίας

Η φιλία έχει οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Είναι λοιπόν λογικό να νιώθετε απομονωμένοι και μόνοι όταν δεν έχετε φίλους και να λείπει από τη ζωή σας η συντροφικότητα και η κοινωνικότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι για πάντα έτσι;

Φυσικά, όχι! Υπάρχουν τρόποι να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να δημιουργήσετε δεσμούς με άλλους, ακόμα κι αν δεν έχετε φίλους αυτήν τη στιγμή. Μάλιστα, αν θέλετε να κάνετε νέους φίλους, μπορεί να εκπλαγείτε από το τι συμβαίνει όταν βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Τι να κάνετε αν δεν έχετε φίλους

Η απομόνωση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, ενώ το να έχετε φιλίες μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σας ευημερία. Έρευνα σε 323.000 άτομα που εξέτασε τη σημασία των φιλικών σχέσεων παγκοσμίως διαπίστωσε ότι όσοι έδιναν προτεραιότητα στις φιλίες είχαν υψηλότερη συνολική υγεία και ευεξία.

Αν θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να κάνετε φίλους, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε νέες σχέσεις με άλλους.

1. Εθελοντική δράση

Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Μπορείτε να συμμετέχετε σε δράσεις της τοπικής σας κοινότητας, να υποστηρίξετε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει και να δημιουργήσετε νέες γνωριμίες.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική κοινωνική σας ευημερία προσφέροντας εθελοντικά τη βοήθειά σας. Για παράδειγμα, μια ερευνητική μελέτη του 2018 με 1504 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι ο εθελοντισμός συσχετίστηκε θετικά με την ψυχική και σωματική υγεία, τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή και την κοινωνική ευημερία.

2. Συμμετοχή σε οργανωμένες δραστηριότητες

Σας αρέσει η πεζοπορία; Είναι η φωτογραφία το πάθος σας; Θέλετε να συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες στην περιοχή σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε αντίστοιχες ομάδες. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να σας ενδιαφέρει; Μπορείτε να ξεκινήσετε μία!

Ειδικά αν ζείτε σε επαρχιακή πόλη, είναι πιθανόν να μην προϋπάρχει κάποια οργανωμένη ομάδα που να ασχολείται με τα ενδιαφέροντά σας. Η λύση δεν είναι να αλλάξετε ενδιαφέροντα αλλά να δημιουργήσετε εσείς μία ομάδα! Ξεκινήστε ένα group μέσα από τα social media και προσκαλέστε γνωστούς, συναδέλφους, οικογένεια κλπ. Είναι πιθανόν να εκπλαγείτε ευχάριστα από το πόσα άτομα θα ανακαλύψετε που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσάς! Βάλτε στο πρόγραμμα τακτικές συναντήσεις και σύντομα θα δείτε τον φιλικό σας κύκλο να διευρύνεται πέρα από τις προσδοκίες σας!

3. Κάντε μαθήματα ή ξεκινήστε ένα νέο χόμπι

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο, μπορείτε να μάθετε μια δεξιότητα και πιθανώς να δημιουργήσετε νέες κοινωνικές επαφές. Άλλωστε, πάντα είναι ωραίο και δημιουργικό να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι καθώς όχι μόνο θα μπορέσετε να εκφράσετε την κλίση σας αλλά και να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν όμοια ενδιαφέροντα.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Μαθήματα κεραμικής, ζωγραφικής ή πλεξίματος
  • Αθλητισμός, γυμναστική ή χορός
  • Μαθήματα μαγειρικής σε ένα τοπικό εστιατόριο
  • Μαθήματα yoga σε ένα τοπικό studio
  • Λέσχη βιβλίου, κινηματογράφου, φωτογραφίας ή ποίησης
  • Μαθήματα ξένων γλωσσών

Συμβουλές για να διατηρήσετε υγιείς φιλίες

Εάν προσπαθείτε να κάνετε νέους φίλους, μπορεί να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διατηρήσετε αυτές τις σχέσεις μακροπρόθεσμα. Και η αλήθεια είναι πως η εύρεση χρόνου για να συνδεθείτε είναι μια κρίσιμη πτυχή της φιλίας.

Οι υγιείς φιλίες εξυπηρετούν πολλές λειτουργίες. Έρευνα από το 2018 δείχνει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή βελτιώνεται όσο περισσότερο βλέπει ένα άτομο τους φίλους του και όταν η ποιότητα της παρέας του γίνεται αντιληπτή ως ικανοποιητική.

Η διατήρηση υγιών φιλιών μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Το να περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο
  • Το να δοκιμάζετε μαζί νέες δραστηριότητες
  • Το να ζητήσετε συμβουλές σε κρίσιμα ζητήματα
  • Το να σέβεστε τα όρια του άλλου ατόμου
  • Το να είστε ανοιχτοί να μοιραστείτε προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή σας
  • Το να μπορείτε να αποδεχτείτε το άλλο άτομο με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του
  • Και πολλά ακόμη…

Αν και η παραπάνω λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ άπειρον, μπορείτε να διατηρήσετε μια υγιή σχέση όταν αισθάνεστε άνετα και εμπιστεύεστε κάποιον. Επιπλέον, οι φιλίες μπορεί να βασίζονται στην αμοιβαία υποστήριξη, έτσι μπορείτε να στηρίξετε τον φίλο σας και να λάβετε υποστήριξη από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από μία τέτοια σχέση σίγουρα έχετε να μάθετε πολλά τόσο για τους άλλους όσο και για τον ίδιο σας τον εαυτό. Μην χάνετε λοιπόν χρόνο και ξεκινήστε να αναζητάτε τους «σημαντικούς άλλους» της ζωής σας σήμερα κιόλας!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις