Στον δρόμο για την επίτευξη της ευεξίας οι ειδικοί ερευνούν και αναλύουν τι μπορεί να συνεισφέρει. Ένα όμορφο ταξίδι, όπως το Πειραιάς Μήλος, θα έκανε πολλούς να αναφωνήσουν «ζήτω» από ενθουσιασμό, όμως τι σχέση μπορεί να έχει ο ενθουσιασμός με την ευεξία; Για να ακριβολογούμε η χαρά της προσμονής και της οργάνωσης ενός ταξιδιού έχει αποδειχθεί, ότι είναι πηγή ευτυχίας. Αυτή η τελευταία είναι και το κλειδί της ευεξίας λοιπόν.

Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζουν ψυχολόγοι και life coaches (προπονητές ζωής!) η ευτυχία είναι αυτό που πρόκειται να συζητηθεί τα επόμενα χρόνια. Πράγμα κάπως παράδοξο καθώς το κυνήγι της ευτυχίας έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης των ανθρώπων επί γης, το ίδιο και οι μύθοι γύρω από αυτό. Δείτε την παραβολή του όφι, που πρόσφερε στους πρωτόπλαστους τον απαγορευμένο καρπό. Αλλά για να επανέλθουμε και στα καθημερινά, το πώς θα πετύχουμε, πώς θα δημιουργήσουμε και πώς θα καλλιεργήσουμε την ευτυχία είναι θέματα με τα οποία καταπιάνεται σε πιο έντονο βαθμό πια η ανθρωπότητα.

Τι έφερε την ευτυχία στο επίκεντρο ξανά;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι, ότι η δυστυχία είναι μια κρίση που χτυπά τις πόρτες όλων τα τελευταία χρόνια. Παρά την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και του προσδόκιμου ζωής η δυστυχία αυξάνεται. Μάλιστα στην έρευνα μέτρησης της ευτυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2018 οι περισσότεροι αξιολογούσαν με μέτριο βαθμό τα επίπεδα ευτυχίας τους (5/10).

Πειραιάς Ίος: Ταξίδι στον δρόμο της ευτυχίας;

Κι αν δεν είναι το ταξίδι Πειραιάς Ίος, θα είναι κάποιο άλλο ταξίδι, που θα σας οδηγήσει στον δρόμο της ευτυχίας. Αυτό συμβαίνει, επειδή στα ταξίδια βρίσκει κανείς τουλάχιστον μία από τις παραμέτρους που μας κάνει ευτυχείς: Κοινωνική διασύνδεση. Είτε ταξιδεύουμε για να συναντήσουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο είτε ταξιδεύουμε με παρέα είτε απλώς συναναστραφούμε άλλους συνταξιδιώτες μας, η ουσία είναι η επικοινωνία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το World Happiness Report θέτει 6 παραμέτρους που μετρούν το συνολικό σκορ ευτυχίας:

  • Το εισόδημα
  • Το προσδόκιμο υγιούς ζωής (για πόσα χρόνια θα είναι κάποιος υγιής)
  • Η κοινωνική διασύνδεση
  • Η γενναιοδωρία
  • Η ελευθερία
  • Η εμπιστοσύνη (έλλειψη διαφθοράς στις επιχειρήσεις/ στην κυβέρνηση)

Αν και τα χρήματα ή υγεία είναι σημαντικά για την ευτυχία, η επικοινωνία και η αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα μας κάνουν ευτυχείς. Μπορεί κάποιος να είναι υγιής, πλούσιος κι ευτυχισμένος ή φτωχός με προβλήματα υγείας και... ευτυχισμένος! Δείτε για παράδειγμα χώρες όπως το Μεξικό ή η Κόστα Ρίκα, όπου οι κάτοικοι είναι πιο ευτυχισμένοι απ’ ότι εκείνοι χωρών, όπως της Αμερικής. Μελέτη του Πανεπιστημίου Πρίνστον έδειξε, ότι η ευτυχία αυξάνεται, καθώς οι μισθοί αυξάνονται ως 75.000$ (ετήσια). Μετά από αυτό το ποσό, το κίνητρο για επίτευξη της ευτυχίας εξαφανίζεται εντελώς.

Πειραιάς Σαντορίνη: Δικτυωθείτε και νιώστε ευτυχισμένοι

Όπως προλογίσαμε παραπάνω το ταξίδι είναι πηγή ευτυχίας, καθώς ταξιδεύοντας για παράδειγμα στο πλοίο Πειραιάς Σαντορίνη, αυξάνονται οι πιθανότητες κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε και η επιστήμη (ναι υπάρχει κι αυτή) της ευτυχίας το ορίζει ξεκάθαρα: η ανθρώπινη διασύνδεση και η υποστηρικτική κοινότητα (φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, εθελοντές) έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία και την ευτυχία. Για του λόγου το αληθές η μελέτη του Χάρβαρντ για την Ανάπτυξη του ανθρώπου δείχνει, ότι οι κοντινές σχέσεις κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους στη διάρκεια της ζωής τους κι ενισχύουν την φυσική και πνευματική τους κατάσταση.

Αν και μέχρι τώρα οι περισσότεροι έθεταν σε προτεραιότητα παραμέτρους, όπως τη φήμη, την τάξη, τα χρήματα, το IQ, ακόμη και τα γονίδια, η έρευνα τους διαψεύδει. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια με την είσοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ζωές μας έχουμε μια κρίση απομόνωσης. Επομένως η αντίληψή μας περί κοινωνικότητας περιορίζεται στο σκρολάρισμα χαμογελαστών προσώπων. Εικόνες που πολλές φορές είναι επίπλαστες.

Συναντάμε την ευτυχία συναντώντας ανθρώπους

Τι χρειάζεται για να συναντήσουμε την ευτυχία; Να συναντήσουμε πραγματικούς ανθρώπους και να επιδιώξουμε να έχουμε πραγματική επικοινωνία μαζί τους. Σαφώς δεν ταιριάζουμε με όλους τους συναδέλφους μας, αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο μπορούμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, τις χαρές και τις νίκες μας με τους ανθρώπους, που συνεργαζόμαστε. Ομοίως και στο μάθημα κεραμικής, φωτογραφίας, γυμναστικής ή όποια άλλη δραστηριότητα έχουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.

Μεγάλα βήματα προς την ευτυχία με μικρές στρατηγικές

Το ταξίδι Πειραιάς Σέριφος, ένα ηλιοβασίλεμα, μια βόλτα στο πάρκο με την οικογένεια, μια όμορφη συνομιλία με φίλους είναι μικροί και απλοί τρόποι να δουλέψει κανείς προς την ευτυχία. Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την επίτευξή της, αλλά γυρίζοντας την πλάτη στην αποστασιοποίηση και στρεφόμενοι στον άνθρωπο μπορεί κανείς να βρει μικρές δόσεις ευτυχίας. Στο τέλος της ημέρας οι μικρές δόσεις κάνουν ένα μεγάλο σύνολο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις