Life in plastic, it's fantastic! Είτε ανήκετε στη γενιά των 90s είτε όχι, σίγουρα η εμβληματική κούκλα Barbie έχει αποτελέσει σημαντικό κομμάτι των παιδικών σας χρόνων. Ωστόσο, το role-model με τις εκατοντάδες δουλειές, την ατελείωτη γκαρνταρόμπα, το σπίτι, το εξοχικό, το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο και τα άπειρα ακόμη αξεσουάρ, έχει αναμφίβολα καταφέρει να διαμορφώσει την αντίληψή μας για τον κόσμο και να μας κάνει να ασχολούμαστε ακόμη και σήμερα μαζί της, σχεδόν εμμονικά!

Η Barbie συστήθηκε στα κορίτσια της Αμερικής το 1959 και στα περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας της έχει γίνει ένα πολιτιστικό σύμβολο τόσο πολωτικό που έχει επιλεγεί από δεκάδες καλλιτέχνες και ακτιβιστές όλα αυτά τα χρόνια ως παράδειγμα για τα πάντα, από την ομορφιά μέχρι τον υλισμό, την ισότητα των γυναικών, την ανισότητα των γυναικών και τη νοσταλγία για πιο ανέμελες εποχές.

Η Barbie έχει επιβληθεί, εξιδανικευτεί, αναλυθεί και συζητηθεί. Έχει ζωγραφιστεί ως η Μόνα Λίζα, ως το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι και από τον Γουόρχολ ως μια από τις διασημότητες του. Και παρότι έχει κατηγορηθεί δριμύτατα για το γεγονός ότι διαμορφώνει αρνητική αυτοεικόνα και μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στα νέα κορίτσια -που εν μέρει ισχύει- την ίδια στιγμή όσα μας έχει προσφέρει έχουν ανεκτίμητη αξία, Πολύ περισσότερο έχει καταφέρει να μας ταξιδέψει σε κόσμους φαντασίας και έχει συμβάλλει με τον τρόπο της στην αντίληψή μας για τον κόσμο.

Πλέον η Barbie έχει την δική της ταινία, που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο του 2023, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό γεγονός που αποδεικνύει ότι το φετινό καλοκαίρι είναι αφιερωμένο στην αγαπημένη μας κούκλα!

«Αν μισείς την Barbie, αυτή η ταινία είναι για σένα»

Στις 21 Ιουλίου 2023 προσγειώνεται στις οθόνες μας, μετά από αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές, ίσως η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς. Η ταινία Barbie είναι μια φανταστική κωμωδία, σε σκηνοθεσία Γκρέτα Γκέργουιγκ σε σενάριο που συνυπογράφει ο Νόα Μπάουμπαχ. Βασισμένη στις κούκλες Barbie της Mattel, η ταινία είναι η πρώτη live action εκδοχή της Barbie μετά από πολλές εκδοχές animated κινουμένων σχεδίων. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάργκοτ Ρόμπι και Ράιαν Γκόσλινγκ ως Babrie και Ken αντίστοιχα, μαζί με ένα δυνατό καστ που περιλαμβάνει τους Αμέρικα Φερέρα, Κέιτ ΜακΚίνον, Ίσα Ρέι, Ρέα Πέρλμαν και Γουίλ Φέρελ.

«Αν αγαπάς τη Barbie, αυτή η ταινία είναι για σένα», μας λέει το τρέιλερ της ταινίας με εντυπωσιακή neon-ροζ γραμματοσειρά. «Αν μισείς την Barbie, αυτή η ταινία είναι για σένα», προσθέτει πονηρά. Παρότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη αν πρόκειται απλώς για μία ακόμη κωμωδία ή για μία ταινία που ασκεί, με τον δικό της μοναδικό τρόπο και τη δεξιοτεχνία της Γκέργουιγκ, πολιτική κριτική, σίγουρα ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κυκλοφορία είναι τεράστιος. Ήδη οι συζητήσεις αναφορικά με το αν η ταινία θίγει -επιτυχώς ή όχι- φεμινιστικά ζητήματα έχουν πάρει φωτιά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το άρθρο των TIME, όπου η συντάκτρια αμφισβητεί σοβαρά ότι η ταινία έχει φεμινιστικό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση, θετικές και αρνητικές κριτικής οδηγούν όλες σε ένα συμπέρασμα: στις 21 Ιουλίου, δεν βλέπουμε την ώρα να καθίσουμε στην πρώτη σειρά και να απολαύσουμε την αγαπημένη μας ηρωίδα να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας!

Barbiecore: Η Νο1 τάση του φετινού καλοκαιριού

Η Barbie έχει πάντα επιδραστικό στυλ. Απόδειξη τα full-pink σύνολα που γεμίζουν τα κόκκινα χαλιά, τις αμέτρητες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ροζ θέματα και την κυριαρχία του επιβλητικού φούξια στο street style. Η τάση της μόδας, η οποία έχει παρατηρηθεί σε διασημότητες όπως η Lizzo και η Florence Pugh, καθώς και σε πασαρέλες όπως ο Valentino, ο οποίος παρουσίασε μια συλλογή από καυτά ροζ σχέδια την περασμένη άνοιξη, ονομάστηκε «Barbiecore», ως φόρος τιμής στην κομψή κούκλα. Πρόκειται για μία τάση που η ταυτότητά της είναι αναμφισβήτητα θηλυκή, πολύ, πολύ ροζ και μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε την κοριτσίστικη πλευρά μας με θετικό, ενδυναμωτικό και αναπολογητικό τρόπο.

Το Barbiecore ήταν η μεγαλύτερη τάση της περασμένης χρονιάς, η οποία κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2022, όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της Μάργοτ Ρόμπι ως Barbie ντυμένη σε hot pink outfit. Η εμφάνισή της έγινε viral στο TikTok και προκάλεσε αύξηση 416% στις αναζητήσεις για ροζ είδη ένδυσης. Ωστόσο, αυτή η τάση δεν είναι νέο δημιούργημα (ας θυμηθούμε λίγο τα 00s) αλλά βρίσκεται εντός και εκτός μόδας εδώ και δεκαετίες.

Με αφορμή την ταινία αλλά και την νοσταλγική αναβίωση της Y2K μόδας, το Barbiecore κυριάρχησε στον κόσμο της μόδας, οπότε περιμένετε να δείτε πολύ περισσότερο ροζ στις πασαρέλες, στο κόκκινο χαλί και στους δρόμους φέτος το καλοκαίρι. Αν θέλετε να ενσωματώσετε την τάση στο δικό σας στυλ, είναι πανεύκολο! Ενδεικτικά, μπορείτε να προσθέσετε φούξια μίνι φορέματα, ζεστά ροζ καλσόν, ζωηρά ροζ μπικίνι και γυαλιά ηλίου σε σχήμα καρδιάς στη γκαρνταρόμπα σας. Για να ενστερνιστείτε 100% το στυλ, τα αστραφτερά κοσμήματα, οι έντονες σκιές ματιών και τα ροζ glossy κραγιόν δεν μπορούν να παραλειφθούν από τα look σας.

Διακοπές στο Μαλιμπού κανείς;

Θα μπορούσε άραγε το hype γύρω από την κυκλοφορία μιας ταινίας να γίνει μεγαλύτερο; ΝΑΙ! Με αφορμή την πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες, τέσσερις τυχεροί θαυμαστές της Barbie θα μπορέσουν να μείνουν δωρεάν στην «ονειρεμένη ροζ έπαυλη» που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας.

Το Barbie DreamHouse στο Μαλιμπού διατίθεται προς ενοικίαση στην πλατφόρμα Airbnb και μάλιστα την καταχώρηση «υπογράφει» ο Ken! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία στις 21 και 22 Ιουλίου να απολαύσουν ένα γεύμα με θέα τον ωκεανό να κοιμηθούν στο υπνοδωμάτιο του επί χρόνια συντρόφου της Βarbie, να εξερευνήσουν την υπέροχη ντουλάπα του και να επιστρέψουν στο σπίτι τους παίρνοντας για αναμνηστικό ένα ζευγάρι πατίνια και μια σανίδα του σερφ.

«Όσο η Barbie λείπει, μου έχει παραδώσει τα κλειδιά του DreamHouse της και, αυτό το καλοκαίρι, το δωμάτιό μου θα μπορούσε να γίνει δικό σας για μία νύχτα», αναφέρεται στην καταχώριση.

Οι τυχεροί επισκέπτες θα μπορούν να χαρούν την έπαυλη με την εκπληκτική θέα προς τον Ειρηνικό ωκεανό περνώντας στιγμές χαλάρωσης στην τεράστια πισίνα. Ακόμα καλύτερα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν 1-2 χορούς στην υπαίθρια πίστα ντίσκο του Ken ή να κάνουν καντάδα με την κιθάρα του.

Αν λοιπόν αγαπάς τη Barbie, αυτό το καλοκαίρι είναι για εσένα! Αν μισείς τη Barbie, μάλλον ισχύει το ίδιο. Προετοιμαστείτε για καυτούς μήνες με μπόλιες δόσεις ροζ, αρκετές πολωτικές συζητήσεις και αναλύσεις και, αν είστε πολύ (πολύ) τυχεροί, δύο βραδιές μέσα στον ονειρικό κόσμο του εμβληματικότερου παιχνιδιού που υπήρξε ποτέ!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις