ΚΟΣΜΟΣ. Τι είναι ψυχική υγεία. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO) η ψυχική υγεία είναι η ψυχονοητική και κοινωνική εκείνη κατάσταση κατά την οποία το άτομο μπορεί να αγαπά, να εργάζεται και να διασκεδάζει, λαμβάνοντας ικανοποίηση από αυτά. Χωρίς ψυχική υγεία δεν υπάρχει υγεία (δεν μπορεί ένας άνθρωπος να θεωρείται υγιής αν δεν πάσχει από σωματικό νόσημα αλλά έχει π.χ μια αγχώδη διαταραχή).

Όπως φαίνεται από τον ορισμό:

α) Η ψυχική υγεία δεν αφορά απλώς την απουσία νόσου, αλλά την δυνατότητα να είναι κανείς λειτουργικός και να ικανοποιείται από αυτό.

β) Η ψυχική υγεία αφορά όλους τους βασικούς τομείς της ζωής μας και ειδικά τον τομέα των σχέσεων μας με τους άλλους.

Ο κινηματογράφος έχει θίξει πολλές φορές διάφορες ψυχικές νόσους και μάς έχει εξοικειώσει με ζητήματα όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Οι ταινίες που θα δεις παρακάτω τιμούν την ψυχική υγεία, μάς συστήνουν στη νόσο αλλά μάς προσφέρουν και ανακούφιση, μέσα από την καλλιτεχνική ματιά.

Πάμε να τις δούμε;

1. Silver Linings Playbook

Τι πραγματεύεται: Διπολική Διαταραχή

Υπόθεση: Ένας πρώην δάσκαλος που έχει χάσει τη δουλειά του, το σπίτι και τη γυναίκα του έχοντας περάσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αναγκάζεται να γυρίσει στο σπίτι των γονιών του. Φαίνεται αποφασισμένος να ανακτήσει την παλιά του ζωή, καθώς και την πρώην σύζυγό του. Το μόνο που θέλουν οι γονείς του Πατ είναι να σταθεί ξανά στα πόδια του, τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν γνωρίζει την Τίφανι, ένα μυστηριώδες κορίτσι με πολλά προβλήματα. Εκείνη προθυμοποιείται να τον βοηθήσει να επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του και το μόνο που έχει να κάνει εκείνος είναι κάτι πολύ σημαντικό για να της το ανταποδώσει. Καθώς ο καιρός περνά, ένα αναπάντεχο δέσιμο δημιουργείται μεταξύ τους, και σημάδια αισιοδοξίας αρχίζουν να παρουσιάζονται στις ζωές τους.

2. American Beauty

Τι πραγματεύεται: Κλινική Κατάθλιψη

Υπόθεση: Ένας άνθρωπος που έχει πεθάνει αφηγείται την αποδιάρθωση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του και τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατό του.

3. The perks of being a wallflower

Τι πραγματεύεται: Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Υπόθεση: Στην πρώτη τάξη του Λυκείου, ο Τσάρλι νιώθει απομονωμένος από τους συμμαθητές του μέχρι που η γοητευτική τελειόφοιτη Σαμ και ο εξωστρεφής ετεροθαλής αδερφός της Πάτρικ τον βάζουν στην παρέα τους και τον «βγάζουν» στην αληθινή ζωή.

4. Good Will Hunting

Τι πραγματεύεται: Διαταραχή Αντιδραστικής Προσκόλλησης – Διαταραχή Δεσμού

Υπόθεση: Ένας νεαρός από τα λαϊκά στρώματα της Βοστόνης, που είναι διάνοια στα μαθηματικά, αρνείται να χρησιμοποιήσει τα χαρίσματά του για να ενταχθεί στο κοινωνικό σύστημα. Στην ταινία ο ξεχωριστός Will πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή, η οποία είναι αρκετά εμφανής κατά τη διάρκεια της ταινίας στον τρόπο με τον οποίο αντιδράει και συμπεριφέρεται.

5. Black Swan

Τι πραγματεύεται: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), Σχιζοφρένεια, Διασχιστική Διαταραχή Ταυτότητας, Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Υπόθεση: Μια νεαρή μπαλαρίνα πρέπει να αποδείξει στον απαιτητικό καλλιτεχνικό διευθυντή της ότι μπορεί να ενσαρκώσει τον πρώτο ρόλο στη «Λίμνη των Κύκνων». Ταυτόχρονα, προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την ψυχαναγκαστική μητέρα της και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό μιας φιλόδοξης συναδέλφου της.

6. We Need to Talk About Kevin

Τι πραγματεύεται: Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας

Υπόθεση: Καθώς ο γιος της έχει διαπράξει κάτι ασυγχώρητο, μια μητέρα προσπαθεί να συνεχίσει τη γεμάτη ενοχές ζωή της και να καταλάβει πόσο ευθύνεται η ίδια για τις πράξεις του.

Μεταφέροντας την πραγματικότητα των ψυχικών διαταραχών και άλλων προβλημάτων υγείας στη μεγάλη οθόνη, είναι ένα ρίσκο και φέρει μεγάλη ευθύνη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι ψυχικές ασθένειες.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να είναι κάποιος ψυχικά υγιής σε παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, ανεργίας, απομόνωσης και χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο. Αξίζει να αναρωτηθούμε όλοι, εάν εμείς ή οποιοσδήποτε γνωρίζουμε είναι ψυχικά υγιής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις