Τα κοπανάκια κοτόπουλου είναι ο ιδανικός μεζές σε ένα γευστικό τραπέζι, ζουμερά από μέσα και τραγανά απ’ έξω, ψημένα στο φούρνο χωρίς καθόλου τηγάνισμα. Η πικάντικη σάλτσα δε, δίνει μια φινετσάτη αρωματική πινελιά στο αφράτο κρέας.

Δε χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα ήτοι πεντανόστιμα μπουτάκια με ξεροψημένη κρούστα διατηρώντας το εσωτερικό τους ζουμερό. Μόνο μερικά απλά βήματα και ένα μίγμα από μπαχαρικά που θα το φτιάξουμε μόνοι μας.

Υλικά για 10 κοπανάκια (μπουτάκια) κοτόπουλου:

Για το κρέας θα χρειαστούμε:

  • 10 μπουτάκια κοτόπουλου (μόνο το κάτω μέρος τους)
  • Θυμάρι ξερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για το μίγμα φρυγανιάς θα χρειαστούμε:

  • 1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ. σ. κουρκουμά
  • 1 κ . γ. κόλιανδρο
  • 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το πανάρισμα θα χρειαστούμε:

  • 1 κρέμα γάλακτος σε πλήρη λιπαρά (200 γραμμάρια)
  • Αλάτι & πιπέρι

Για την πικάντικη σάλτσα θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ γιαούρτι σε πλήρη λιπαρά
  • 200 γρ μαγιονέζα
  • ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • 1 κ. γ. κουρκουμά
  • Μπούκοβο καυτερό (ανάλογα τις προτιμήσεις)
  • Αλάτι & πιπέρι

Προετοιμασία και ψήσιμο:

  • Αρχικά παίρνουμε τα κοπανάκια και πιέζουμε ελαφρώς το κρέας να πάει από πάνω προς τα κάτω. Θέλουμε στην κάτω πλευρά του κόκαλου να υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος του κρέατος
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλα τα μπουτάκια και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ξερό θυμάρι. Ακουμπάμε σε μια λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο
  • Σε ένα λεπτό και λίγο ψηλό σκεύος (μπολάκι στενό και μακρύ) βάζουμε τα υλικά της φρυγανιάς. Πρώτα τοποθετούμε την τριμμένη φρυγανιά και μετά ανακατεύουμε μέσα τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά, την πάπρικά, το αλάτι και το πιπέρι
  • Σε ένα άλλο παρόμοιο σκεύος (ψηλό και στενό) αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος και καρυκεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι
  • Παίρνουμε τα κοπανάκια κι ένα ένα τα περνάμε πρώτα από την κρέμα γάλακτος και μετά από το μίγμα της φρυγανιάς φροντίζοντας και στις δυο περιπτώσεις να καλυφθεί όλο το κρέας από τα υλικά. Το στενόμακρο σκεύος θα βοηθήσει πολύ σε αυτή τη διαδικασία αφού απλώς θα κολυμπήσουμε το μπουτάκι μέσα στο μίγμα
  • Τοποθετούμε τα παναρισμένα μπουτάκια σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά
  • Παράλληλα με το ψήσιμο ετοιμάζουμε την πικάντικη σάλτσα. Σε ένα άνετο μπολ αδειάζουμε τα υλικά της σάλτσας, γιαούρτι, μαγιονέζα, ελαιόλαδο, μουστάρδα, μπούκοβο, κουρκουμά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο
  • Σερβίρουμε τα κοπανάκια με την πικάντικη σάλτσα και αν θέλουμε στάζουμε λίγο λεμόνι πάνω τους

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις