Αν τα θαλασσινά αποτελούν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι σου και ψάχνεις το ιδανικό συνοδευτικό για τη μπύρα ή το ούζο σου, τότε αυτό το χταπόδι ξυδάτο είναι ο πιο νόστιμος ουζομεζές!

Μια εύκολη συνταγή, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές και παγίδες. Το μόνο χρονοβόρο, είναι η διαδικασία μέχρι να βράσει το χταπόδι. Από κει και πέρα είτε καταναλώνεται αμέσως είτε μένει στο ψυγείο. Να θυμάσαι: όσο μένει, νοστιμίζει!

Χταπόδι βραστό, ξυδάτο

Υλικά για ένα χταπόδι μέτριο σε μέγεθος (περίπου 1 κιλό ξεπαγωμένο):

  • 1 χταπόδι μέτριο σε μέγεθος
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 καρότο μεγάλο
  • Γλιστρίδα (μερικά φρέσκα φύλλα)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο μηλόξυδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Κόκκους από χρωματιστά πιπέρια

Μαγείρεμα και σερβίρισμα:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι (αφού έχει ξεπαγώσει)
  • Το βράζουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη λιώσει εντελώς
  • Όταν τρυπιέται με ένα πιρούνι, το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το βρέχουμε με άφθονο κρύο νερό κάτω από τη βρύση
  • Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια (μικρά ή μεγάλα ανάλογα πως το θέλουμε) και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ
  • Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τα καρότα και τα προσθέτουμε στο μπολ με το χταπόδι
  • Μαδάμε μερικά φύλλα από γλιστρίδα και τα βάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά
  • Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, λίγο αλάτι, πιπέρι, κόκκους από χρωματιστά πιπέρια και το ελαιόλαδο
  • Μπορούμε να καταναλώσουμε απευθείας το χταπόδι αλλά αν μείνει τότε θα ρουφήξει περισσότερο ξύδι και θα γίνει πιο έντονη η γεύση του. Αν έχουμε σκοπό να το διατηρήσουμε για μέρες στο ψυγείο, τότε αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο για να μην πήξει