Αν υπάρχει ένα φαγητό που μπορεί να χαρακτηρίσει την ελληνική κουλτούρα στην κουζίνα αυτό δεν είναι άλλο από τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, η προσθήκη κανέλας δίνει ένα άρωμα πολίτικο στην κλασική συνταγή και την απογειώνει.

Είτε προορίζεται για το κυριακάτικο τραπέζι είτε για ένα οποιοδήποτε γεύμα, το πιάτο αυτό ανήκει στα αγαπημένα της οικογένειας. Άλλωστε υπάρχει η φήμη πως η κανέλα φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Υλικά για τα κεφτεδάκια:

  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 500 γρ χοιρινό κιμά
  • 2 – 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο και καλά στυμμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι
  • 10 περίπου κλωνάρια μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • Βασιλικός ψιλοκομμένος (περίπου 1 κουταλιά της σούπας)
  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλεύρι για το πανάρισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 5 – 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κ. σ. πελτέ
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 200 γρ κεφαλογραβιέρα σε κομμάτια

Μαγείρεμα:

  • Αρχικά ξεκινάμε με τη σάλτσα ντομάτας που θέλουμε να σιγοβράσει και να δέσει σε χαμηλή φωτιά
  • Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, το λάδι, το ξύλο κανέλας, τον πελτέ και καρυκεύουμε. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει αργά μέχρι να δέσει και να έχουμε μια πηχτή σάλτα
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τους κεφτέδες μας. Σε μια άνετη λεκάνη βάζουμε όλα μας τα υλικά και ζυμώνουμε τον κιμά
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί ή μπολ με αλεύρι
  • Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές
  • Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε ένα - ένα μέσα στη σάλτσα που σιγοβράζει
  • Αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά τους κεφτέδες μέσα στην κόκκινη σάλτσα να κοκκινίσουν και να ρουφήξουν τη ντομάτα
  • Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, σβήνουμε τη φωτιά και ανάμεσα στα κεφτεδάκια προσθέτουμε κομμάτια από την κεφαλογραβιέρα
  • Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι

*Η ίδια τακτική ακολουθείται αν θέλουμε να κάνουμε τη συνταγή στο φούρνο. Βάζουμε εξαρχής τη σάλτσα ντομάτας μέσα στο φούρνο, σε ένα βαθύ πυρέξ και όταν τηγανίσουμε τους κεφτέδες τους προσθέτουμε στο πυρέξ και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να ρουφήξουν τη σάλτσα. Στο τέλος αφού βγάλουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τα κομματάκια κεφαλογραβιέρας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις